Сега четеш
Синдром на Даун. Препоръки за проследяване на детето от 1-12 мес.

Синдром на Даун. Препоръки за проследяване на детето от 1-12 мес.

  • Всички бебета със синдром на Даун се нуждаят от рехабилитация още от първия месец. Въпросът за рехабилитация на децата с тежки сърдечни малформации се решава индивидуално за всеки пациент заедно с проследяващия детето кардиолог.
  • Контрол на теглото и ръста всеки месец до шестия месец и на два месеца в периода между 6-ия и 12-ия месец. През последните години се препоръчва използването на стандартните скали, а не на специфичните за синдром на Даун.
  • Пълна кръвна картина с контрол на нивата на хемоглобин и феритин на 6-ия и 12-ия месец. Много от децата със синдром на Даун страдат от скрит дефицит на желязо с нормални нива на хемоглобин. Нивата под 30 нг/мл се смятат за дефицит. Феритинът трябва да се изследва заедно с CRP заради възможността от изкуствено висок резултат при хронично или остро възпаление.
  • Проследяване от УНГ лекар на 3-6 месеца. 50-70% от децата с генетичната аномалия страдат от хроничен серозен отит, който понякога продължава с месеци и години. С диагностична цел се използва тимпаноскопия и тимпанометрия.
  • Проследяване от детски ендокринолог на 6-ия и 12-ия месец с контрол на ТСХ и fT4
  • Проследяване с цел изключване на синдром на Уест, който се среща в 1 до 13 % от случаите при синдром на Даун.
Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре