Сега четеш
Д-Р СЛАВИ ФИЛЧЕВ

Д-Р СЛАВИ ФИЛЧЕВ

Д-р Слави Филчев е началник на отделението по педиатрия в Пета МБАЛ – София. Завършил е МА – София през 1983 г. През 1994 г. придобива специалност Педиатрия, а през 2008 г. Детска пневмология и фтизиатрия.

В нашата кампания „Моят любим педиатър“ д-р Слави Филчев е посочен от родителите за любим лекар, най-вече заради високия му професионализъм и емоционалната връзка, която изгражда с малките си пациенти. Ние се срещнахме с д-р Филчев в неговия приемен кабинет, за да му връчим отличието и да си поговорим за здравето на децата.

Колко малки пациента обслужвате?

Пациентите, които наблюдавам като детски пулмолог за момента са около 2000. Но в качеството на консултант имам много пациенти, които търсят последно мнение след поредица от безуспешни терапии на рецидивиращи и хронични заболявания. Да не забравяме и хомеопатичната амбулатория…

Дневно по-колко деца минават през кабинета ви?

Старая се да са под 10-12 деца, пациентите да имат фиксирани часове и да не се засичат в чакалнята. След тази бройка качеството на работата ми спада.

Кои са най-често срещаните оплаквания, за които ви търсят?

Като изключим острите респираторни инфекции, търсен съм за пациенти с бронхиална астма, рецидивиращи кашлици, атопични болести, а през студените сезони – за често боледуващи деца, за които имам доста ефикасна стратегия. Доста пациенти идват и за изследване на дихателната функция – белодробната функционалистика е първата ми специалност и е тема на моя докторат.

Имате ли случай, който няма да забравите никога?

Зимата на 1985 г., град Трявна, дълбок сняг, ток имаше по 2 часа на ден. През нощта в отделението, на мен като млад дежурен лекар, се падна да спасявам дете на 4 години с много тежък астматичен пристъп (астматичен статус) с опасност за живота. Но нямаше линейка за транспортиране в интензивното отделение в Габрово. Бях изчерпал всички лечебни възможности. Като последна и много рискова стъпка тогава за първи и последен път в практиката си направих адреналин венозно. И Гошко беше спасен…

Какви са наблюденията ви относно имунизациите – от какво се страхуват родителите? Кои са най-често срещаните нежелани реакции?

По форумите се тиражират фалшиви новини, свързани с уж фатални усложнения след имунизации. Аз отказвам да проследявам неимунизирани пациенти. Нежеланите реакции след ваксина най-често са локални (зачервяване и оток), както и темепература за един или няколко дни.

Кои са най-големите трудности, с които се сблъсквате в практиката си?

И в клиниката, и в кабинета, основен проблем създават неадекватните, безсмислени и бюрократични изисквания на здравната каса. Същото се отнася и за проблема с диспансеризацията на  децата с хронични заболявания.

Нуждае ли се детското здравеопазване в България от промени и в каква насока?

Декларациите за особена грижа за детското здравеопазване са традиционни у нас. Но това са само декларации. Истината е, че тече бавен процес на спонтанна ликвидация на детските отделения в много общински, областни и даже университетски болници. Тяхната функция по естествен начин се поема от частните болници. В близко бъдеще предвиждам и сериозен проблем заради липсата на педиатри. На повече от половината от педиатрите им предстои пенсиониране в близките години, а много от работещите са вече пенсионери. Малкото млади педиатри предпочитат работата в кабинет, без тежки дежурства, без напрежение и с много по-добри доходи.

Какво е вашето мнение относно кърменето, захранването, проходилки, залъгалки, хомепатия?

Дори във високо специализираната професионална литература, за всеки от тези проблеми ще намерите достатъчно научни статии „за“, както и „против“. Не се смейте, но има и доста статии за „вредата“ от кърменето. Накратко: кърмете, захранвайте по класическата схема, по възможност не използвайте проходилки и залъгалки. Твърдо съм „за“ хомеопатията, лекувам моите пациенти и с хомеопатия вече 20 години. Но знам, че макар и ефикасна и безвредна, тя има своите ограничения. Затова нека с хомеопатия вашето дете да се лекува от дипломиран лекар клиничен хомеопат.

Кои са основните фактори, за да бъде едно дете здраво?

Няма универсална рецепта. Най-важното за едно дете е то да се отглежда по умерен и разумен начин. Всяко залитане по модни концепции е опасно. Напоследък проблем са псевдоинтелигентните родители, които подлагат децата си на ексцесивни диети, неподходящи спортове, съмнителни терапии, а често отказват лечение, дори когато е крайно необходимо.

Виж още

Какво бихте посъветвали родителите?

Да се доверяват на лекаря. Информираността от интернет създава у родителите лъжливо усещане за компетентност.

Разкажете ни чисто човешки за вас – как се справяте със стреса, с напрегнатото ежедневие, как си почивате, кое ви успокоява, кое ви усмихва?

Работата и стресът подържат тонуса ми. Най-добре си почивам сред природата.

Кои са трите най-важни неща, които сте научили от практиката си?

Първите две естествено са: компетентност в работата и честност с пациентите. Третото важно нещо е един трик, който използвам преди да взема важно решение за лечението и съдбата на мой малък пациент. Представям си как бих постъпил, ако болното е мое дете или внуче. Така избирам винаги най-правилния, успешен и щадящ вариант на поведение.

Ако имахте възможността да започнете професионалния си път отново, бихте ли избрали същата професия?

Колкото и банално да звучи, винаги съм искал да стана космонавт. Ако можех да върна времето… Кой знае?

Нашите читатели ви посочиха като един от любимите им педиатри, ето защо ви връчваме и отличителния знак на нашата кампания „Моят любим педиатър“. Какво означава за вас това признание?

Трогнат съм. Според мен, това е доказателство не само за моя професонализъм, но и за особената ми емоционална връзка с малките пациенти.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментара (1)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре