Сега четеш
Д-р Сашка Порязова

Д-р Сашка Порязова

poryazovaД-р Сашка Порязова завършва медицина през 1985 г., а през 1995 г. придобива специалност по педиатрия. От 2012 г. до момента работи като педиатър и семеен лекар в ДКЦ „Софиямед“. Зад гърба си има над 30 години трудов стаж и стотици благодарни малки и големи пациенти.

Родителите, които се включиха в нашата кампания „Моят любим педиатър“, я номинираха  за техен любим лекар. Срещнахме се с д-р Порязова в нейния кабинет, за да й връчим грамотата и за да си поговорим за здравето на децата, за българското здравеопазване и за това какво превръща един педиатър в любим за малките пациенти и техните родители.

Колко малки пациента обслужвате?

600.

Дневно по колко деца минават през кабинета ви?

Различно, средно около 30.

Кои са най-често срещаните оплаквания, за които ви търсят?

Температура, кашлица, хрема, болки в корема, травми…

Какво е вашето мнение относно:

Кърменето. Безспорно, то е най-важното за новороденото и малкото бебе, както за неговото физическо развитие, така и за психоемоционалния му комфорт. Желателно е бебето да бъде кърмено поне през първите 6 месеца, а колко да продължи след това е индивидуално решение.

Захранването. Между 17-та и 26-та седмица бебето трябва да бъде захранено, тъй като майчината кърма вече не може да задоволи нуждите на бързорастящия организъм.

Проходилките. Не съм против, стига бебето да е достатъчно стабилно, когато е право.

Залъгалките. Повечето бебета имат нужда от тях, тъй като сукателният рефлекс е доста силно развит. Освен това, по мое мнение, те са по-добрият вариант в сравнение със смученето на пръста.

Какви са наблюденията ви относно имунизациите – от какво се страхуват родителите? Кои са най-често срещаните нежелани реакции?

Страховете на родителите от имунизациите са неоснователни. Не знам как се съчиняват всички тези страховити истории за последиците от ваксините… Аз, за щастие, не съм виждала такива в дългогодишната си практика, а и колегите, с които общувам, също никога не са. В интернет пространството обаче е пълно с какви ли не ужасии. Да се чуди човек как ги измислят и как всичко лошо, което може да се случи, се обяснява с направената наскоро или отдавна ваксина.

Страничните реакции, с които най-често се срещам в практиката си, са сънливост, повишена температура през първите 48 часа, зачервяване и оток на мястото на инжекцията…Нищо друго…

Кои са основните фактори, за да бъде едно дете здраво?  

Закаляване, рационално хранене с повече плодове, зеленчуци и витамини, повече игри навън.

Какво бихте посъветвали родителите?

Да не дават детето си твърде малко в детски ясли, поне до навършването на  2-годишна възраст.

Кои са най-голeмите трудности, с които се сблъсквате във вашата професия?

Те не са от професионално естество, а от лошата организация и непрекъснатите промени в здравеопазването.

Нуждае ли се детското здравеопазване в България от промени и в каква насока?

Не само детското, а цялото ни здравеопазване се нуждае от промяна. За съжаление, практиката сочи, че колкото повече промени се правят, толкова по-зле става

Има ли случай във вашата практика, който няма да забравите никога?

Много са. Знаете ли колко е приятно да видиш едно дете, което в началото, при първите осъзнати прегледи, се е страхувало, плачело и треперело, как с времето започва да идва в кабинета ти с усмивка и с желание да те прегърне?! Понякога майките ми казват, че вкъщи детето играе на д-р Порязова и преглежда куклите по същия начин, по който го преглеждам аз…

Кои са трите най-важни неща, които сте научили от практиката си?

Здравето е най-ценното и трябва да сме по-отговорни към самите себе си. Човещина. Търпение.

Разкажете ни чисто човешки за вас – как се справяте със стреса, с напрегнатото ежедневие, как си почивате, кое ви успокоява, кое ви усмихва?

Обичам да се срещам с приятели, да седнем на кафе или чаша вино, да си говорим, да пътувам… Обичам излетите сред прекрасната ни природа, шума на морските вълни и още много неща, за които, за съжаление, нямам достатъчно време.

Ако имахте възможността да започнете професионалния си път отново, бихте ли избрали същата професия?

Категорично „да“!

Родителите ви посочиха като един от любимите им педиатри, ето защо ви връчваме отличителния знак на нашата кампания „Моят любим педиатър“. Какво означава за вас това признание?

Това беше една невероятна изненада! Благодарна съм и в същото време се чувствам още по-отговорна и задължена. За мен всички мои малки пациенти са любими, чувствата ни са взаимни.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре