Сега четеш
Как да стимулираме двигателното развитие на бебето?

Как да стимулираме двигателното развитие на бебето?

Обучението чрез движение на тялото и ученето чрез сетивата трябва да се насърчава от първите месеци на живота. Бебето във възрастта 6-12 месеца може да се стимулира двигателно по различни приятни начини, свързани с балансиране, вестибуларна стимулация, фини двигателни умения и сетивно възприятие с цел развитие на мозъка му. По темата разговаряме с психолога Ваня Дункова.

 

Кои са полезните двигателни активности за бебето от 6-ия до 12-ия месец?

6 месеца: масажи и люлеене на бебето в одеяло или друга завивка. Сетивният опит е от изключително значение за бебето в този период и тези две дейности спомагат за чувственото свързване със света и другите. Оставяйте бебето по корем, докато му е приятно и поставете пред него предмет или огледало, за да го стимулирате да остане в позата.

7 месеца: сензорни дъски. Предоставете на бебето си възможност да докосва различни повърхности – боцкаща, мека, твърда, остра, грапава, нежна. Може да използвате пясък, пръст, трева, памук и др. Докосвайте последователно ръцете и краката му. Когато имате възможност, оставяйте бебето босо.

8 месеца: пълзене по корем. Оставете бебето на пода и стимулирайте пълзенето чрез приятна музика. За да подпомогнете бебето да пълзи, поставете ръката си върху стъпалото на крака му, натиснете леко, за да огънете коляното и чакайте бебето да се избута и да се придвижи напред. Когато стане по-добро в пълзенето, седнете пред него и играйте ролята на препятствие, върху което то да се покачи и премине.

9 месеца: игра на криеница. Вземете парче плат и се скрийте, после се покажете на бебето. Показвайте се от различни страни и се ориентирайте по завъртането на главата му.

10 месеца: увеличаване на мускулния тонус на детето. Търкаляйте бебето по корем върху малка топка. Окуражете го да движи ръцете си напред, докато му пеете песен. Може да движите бебето напред-назад върху надуваема голяма топка, докато е седнало върху нея.

11 месеца: лазене нагоре по наклонена повърхност. Търкаляне по наклонена повърхност надолу. Пружиниране. Излизане и влизане в кутия.

12 месеца: ритъмът е важен за развитието на езика и ученето. Физическите ритми могат да включват люлеене, езда върху коленете на мама или татко, поклащане. От музикалните ритми най-подходящ и стимулиращ е ритъмът на барабани.

Повече свобода за мъника

Спонтанното и естествено развитие на детето и нуждата му от движение и опознаване на света може да бъде подкрепено по най-добър начин, като мъничето бъде оставяно на пода в рамките на обезопасено пространство, в което може да експериментира с тялото си. Ако оставите в близост тенджери, тигани и дървени лъжици, детето ще бъде възхитено. Детските кошари и статичните пози ограничават движението, което е призвано да изпрати силни сетивни съобщения до мозъка в тази възраст и така да оформи и развие ума. Проходилките не са добър начин за прохождане, разковничето е в свободното лазене и търкалянето.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре