Сега четеш
Колко е важно да бъдеш възпитан

Колко е важно да бъдеш възпитан

„Благодаря”, „моля”, „заповядай”… Често учим малките палавници как и в кои ситуации да използват тези думички. Или пък ги хокаме, когато се държат грубо със своето другарче. Дали обаче това е достатъчно, за да бъде нашето дете добро, възпитано и успяло?

Добрите обноски са нещо далеч по-сложно от това да научим детето да използва вежливи думички, да има правилна стойка и да знае как да се храни на масата. Те са комплекс от умения, които ще помогнат на малчугана да се превърне в уверена, хармонична и успешна личност. Как да подкрепим децата в този процес, попитахме Невена Басарова-Дичева, основател на единствената по рода си в България Детска академия за добри обноски.

Как се роди идеята за Първа детска академия за добри обноски?

Темата за добрите обноски ме е вълнувала винаги и с всеки изминат ден осъзнавах колко важни са те за постигането на успех и хармония в живота. Откакто станах и майка на един прекрасен син, тази моя убеденост се засили още повече. Създадох Академията след много време на професионална подготовка – курсове за личностно развитие и себепознание, обучения и тренинги за управление на стреса и поведение в обществото.

Какво всъщност представлява Академията?

Академията има за цел да научи децата на добри обноски, което ще им помогне да общуват по-добре помежду си и да бъдат успешни личности в живота. Всеки ден виждаме как знанията и дипломите не са достатъчни, за да изградиш кариера или да събереш симпатии. В голяма степен успехът на един човек се дължи на способността му да подбира подходи в общуването и да умее да ги прилага в различни ситуации. Ето защо в Академията не просто учим децата как да се държат на маса и как да поздравяват, но с игри и забавления им показваме най-важното – как да общуват успешно в различни ситуации, да уважават другите хора, да зачитат личното им пространство, любезно да отстояват своите собствени позиции, да пазят природата, да бъдат точни, да спазват обещанията си…

Как протичат уроците по добри обноски?

Темите, които обхващаме, са най-различни – от поведение на маса и на обществени места (кино, театър, църква), до как да приготвяме ястия от различни кухни, учейки някои междукултурни специфики. Учим се как уверено да представяме себе си в най-добра светлина. Главен обучител в екипа ни съм аз, но освен това имаме психолог, шеф-готвач и учител по танци. Що се касае до процеса на обучение, той е под формата на игра. Добрите обноски са трудни за директно възприемане от децата на тази възраст и затова разиграваме различни ситуации, които развиват познанията и комуникационните умения на хлапетата.

От каква възраст е хубаво малчуганите да се запознаят с добрите маниери и да почнат да трупат опит?

Най-подходящата възраст децата да се запознаят с добрите обноски е между 5 и 10 години. В Академията, съобразно възрастта, сме разпределили възпитаниците ни в две групи – в едната са 5–6-годишните деца, а в другата – 7–8-годишните.

Как се създава самочувствие у децата и чувство на отговорност?

Най-работещият начин за изграждането на чувство на отговорност у децата е като им се възлагат малки и лесни за изпълнение задачки, след което е изключително важно те да бъдат похвалени и поощрени от родителите, дори и пред приятели. На всекиго е приятно да чуе добра дума за себе си. Детето се чувства значимо, полезно и добро.

Какъв е начинът да научим децата от малки да се справят със своята и с чуждата агресия?

Темата за детската агресия е все по-актуална и вълнува и родители, и учители. Добрият пример от родителите и спокойствието в „напечени” ситуации е една здрава основа, върху която децата да стъпят при нужда, когато са разстроени. Важно е на хлапетата да бъде обяснявано кое поведение е приемливо и кое не. Както и защото това е така. При това с приятелски тон, в никакъв случай не назидателно. Добре е да подготвяме децата за различните предстоящи събития, на които ще присъстват – какво поведение се очаква от тях на футболен мач, на гости, в училище. Хубаво е децата да имат ясно поставени граници и те да се спазват точно.

Какви са вашите наблюдения – в каква степен българските деца владеят изкуството на добрите обноски? Съдейки по това, с което ежедневно се сблъскваме в транспорта, на улицата, в градинките, нещата май не са много розови…

Виж още

Ако нещата не са розови, то това е много по-валидно за възрастните, не за децата. Възрастните са тези, които си хвърлят боклука на улицата или се държат агресивно на пътя. Ако децата го правят, то е защото имат такъв пример. Затова казваме, че ролята на родителите в изграждането на добри обноски е изключително важна и основополагаща.

И тъй като родителите и обществото наистина имат ключова роля за възпитанието на децата, не се ли притеснявате, че едно дете, макар и добре обучено в Академията, лесно би се сбогувало с наученото, когато се върне в нормалната си среда?

По-скоро наблюдавам обратните примери – децата, които посещават или са завършили Академията, като че ли „заразяват” със своя пример и останалите около себе си. Все пак, да се учиш на добри обноски е и донякъде забавно занимание. Да не говорим, че децата бързо усещат, че това им помага по-лесно да печелят внимание, да отстояват позициите си, да общуват с останалите.

Как да научим детето на добри обноски?

Бъдете наясно, че това е бавен процес, който изисква постоянство, търпение и любов. Най-важен в този процес е личният пример – както се хранят родителите, така ще се хранят и децата, както мама и тати общуват с другите, така ще правят и малчуганите. И все пак, ето няколко важни съвети:

  • Начин на хранене: Ако, докато се храни, детето пълни прекалено много устата си, сравнете това с хамстер. Обяснете му, че хората хапват на малки хапки.
  • Разговаряне със събеседник: Обяснете на малчугана как протича един нормален разговор – изслушваме се, не задаваме два пъти един и същ въпрос, гледаме се в очите. Демонстрирайте какво се случва, ако прекъсвате събеседника си или си правите оглушки.
  • Подбор на темите за разговор: Как ще се почувстваме, ако някой говори за нещо, което не ни е приятно? Трябва да избираме темите съобразно мястото и ситуацията, да внимаваме дали приятелчетата са сърдити, или натъжени и да го взимаме предвид.
  • Поведение на обществени места: Докато детето гледа любимото си филмче, покажете му какво ще стане, ако говорите на висок глас. Демонстрирайте му какво се случва, ако някой бърза на ескалатора и ние му пречим, защото стоим вляво, а не отдясно, както трябва.

Обучавайки се на добри обноски, децата започват не само да уважават другите, но и себе си. Това ги прави уверени и отговорни, помага им да разгърнат максимално потенциала си и да растат като успешни и хармонични личности.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре