Сега четеш
Как възпитават децата в различните страни

Как възпитават децата в различните страни

Чуждите традиции, касаещи възпитанието на децата, може да ви се сторят любопитни, необичайни, странни, а защо не и поучителни.

Дания

Датските деца растат в атмосфера на равноправие и свободолюбие. От ранните си години детето е пълноценен член на семейството, който има право на свое мнение и може да взема участие в решаването на всякакви въпроси. Главният метод на възпитание за датските родители и възпитатели е играта, затова и детските градини са оборудвани с всичко необходимо за прилагането на различни игрови програми.

Ирландия

Отношението към децата в тази страна е много внимателно. Дори детето да е счупило нещо в магазина, никой не му се кара – по-скоро всеки вежливо се интересува дали не се е изплашило. Без да обръщаме внимание на това, че жените в Ирландия предпочитат да раждат в зряла възраст, децата в семейството са много – най-често 4 или 5.

Белгия

Децата от ранна възраст се учат да бъдат част от обществото – на 2.5 години децата посещават училище! В клас преподава един учител, който работи постоянно с децата. Той ги учи да бъдат внимателни, грижовни едно към друго, да проявяват уважение и т.н.

Нидерландия

„Децата трябва да растат свободни“ – това е главното правило на тази страна. На децата им се разрешава абсолютно всичко, стига това да не застрашава здравето им. Дори от сутрин до вечер да бягат, скачат, шумят – никой и думичка няма да им каже. Ученето също трябва да бъде приятно, да доставя радост. Децата практически отиват на училище само със сандвичи, а всичко необходимо за часовете им се дава непосредствено преди урока.

САЩ

В САЩ отношението към децата е демократично и търпеливо. Основните начини за наказание при някое провинение са обикновено два – лишаване от играчките и възможността за гледане на телевизия или столчето, на което детето сяда за известно време и трябва да мълчи и да помисли защо не е било право. Ако детето каже на някой, че вкъщи са го били, то чувайки това, въпросният възрастен е готов да повика полиция.

Канада

Тук, както и в Нидерландия, практически на децата се разрешава всичко. Думичката „не“ е забранена, а основната задача на възпитанието е развитие на творчество и вътрешна сбовода. Ограничения няма за нищо – няма строг режим, постоянни изисквания, дисциплина. Всички се стремят просто да се наслаждават на живота – и децата, и възрастните.

Куба

С децата се занимават майките или бабите. Ако и двете са заети, има много държавни детски градини, а до детегледачки се прибягва твърде рядко. Момичетата от ранно детство се учат да помагат у дома, а момчетата да растат силни и смели, тъй като основното им предназначение в живота е да бъдат Мъже. В семейството отношенията са доверчиви и като правило родителите нямат никакви тайни от децата си.

Тайланд 

„Най-добрият учител е личният опит“, което ще рече, че родителите не се опитват да предпазят детето от падане, драскотини и други неприятности – те знаят, че то само ще стане, ще се справи и ще продължи. Те, разбира се, разказват на детето, че някои постъпки са опасни, а други – неприлични, но своя краен избор прави детето.

Виетнам

Още от малки децата буквално се гледат сами – на улицата придобиват социални и други навици от своите връстници или по-големите. Но всяко дете има свой критерий за добро и зло и трябва да се старае да не извършва постъпки, които биха разстроили родителите му.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре