Сега четеш
Важна е и емоционалната ваксина…

Важна е и емоционалната ваксина…

На проведената пресконференция на тема „Митове и истини за секса и възрастта”, която е второто събитие от инициативата „Имунотерапията: от превенция до лечение”, организирана от фармацевтична компания MSD, се предостави актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратими заболявания, както и за напредъка на съвременните имунотерапии.

Всеки ден в България умира по една жена от рак на маточната шийка

Проф. д-р Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология, ВМА, предостави актуални данни за заболяванията, причинявани от човешки папилома вирус (HPV). Според статистиката ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 г. в България, след рака на гърдата. Всеки ден в България от коварното заболяване умира по 1 жена. Ежегодно у нас се диагностицират 1254 случая с рак на маточната шийка, като почти 100% от тях са причинени от HPV вирус, стана ясно от думите на специалиста. HPV вирусът е най-често срещаната полово предавана инфекция, но това не е единственият начин за заразяване, защото може да стане и при директен допир на кожа или на лигавица. Професор Ковачев обясни, че презервативите не изключват заразяване с вируса, тъй като могат да  предпазят повече предразположен към инфекцията мъж, отколкото предразположена към инфекцията жена. Редовната употреба на кондоми от мъже, може да има предпазващ ефект до 80% срещу развитие на рак на шийката на матката при техни моногамни партньори.

Най-добрата профилактика срещу рак на маточната шийка включва ваксинация преди началото на полов живот и редовни профилактични прегледи след започване на сексуални контакти, категоричен е проф. Ковачев.  Доказано е, че ваксината срещу HPV има траен ефективен имунитет до 100% за най-малко 10 години при някои от щамовете на вируса.

Щастливите хора са по-здрави

Сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев коментира връзката между HPV и полово предавани болести. Той изтъкна необходимостта от превенция и по-добра здравна и сексуална култура. Според него сексуалната култура на българина основно е ориентирана към семейните ценности с традиционен патриархален акцент. Отсъствието на системна сексуална образованост личи в публичния дебат, смята доц. Бостанджиев. Пример за това е паниката около понятието „джендър“, както и от политическата злоупотреба със сексуалната тематика.

Добрата сексуална култура при подрастващите е свързана с развитието на две ключови умения, обясни сексологът. Това е емоционалната компетентност /емоционална чувствителност, себерегулация, емпатия/ и умението да се изграждат партньорски взаимоотношения, които включват отговорно сексуално поведение и безопасен секс. Според него семейството и личният пример на родителите имат най-голямо значение за възпитаването на тези качества, следвани от важната роля на училището и институциите.

Също така доц. д-р Бостанджиев подчерта, че не бива да пренебрегваме и емоционалната ваксина, която съществува така, както и всички останали. Тя ни прави по-усмихнати, по-щастливи, а това означава и по-здрави.

 

 

 

                                                                                             

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре