Сега четеш
Европейска имунизационна седмица

Европейска имунизационна седмица

Европейската имунизационна седмица по традиция се провежда всяка година през последната седмица на април. Тази година я отбелязваме от 24 до 30 април.

Слоганът на инициативата тази година е „Защитени заедно, Ваксините Действат”. Основната цел на Европейската имунизационна седмица през 2019 година е да се отдаде заслужено внимание на „личностите“, които всеки ден допринасят за реализирането на имунизациите – медицинският персонал, който прилага ваксините, родителите, които избират да ваксинират децата си, както и всеки, който търси и разпространява само основана на доказателства информация за ваксините, и с това осигурява възможност за по-добър живот на другите.

От СЗО отбелязват, че имунизациите спасяват милиони хора всяка година от заболявания и смърт. Въпреки това, днес в света все още има близо 20 милиона неваксинирани и ненапълно ваксинирани деца. Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват ваксини. Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите. Важно е да се знае, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на подобрената имунопрофилактика. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при ваксинопредотвратимите заболявания.

Виж още

Съвременният имунизационен календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит).

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре