Сега четеш
Езда за деца

Езда за деца

Чували ли сте детето да казва „Искам кон“? Не пренебрегвайте желанието му. Дайте му възможност да се запознае с конете, а защо не и да поязди. Потърсете конна база, която предлага уроци по езда за деца. А дори и вашето дете да не е искало кон, може да го изненадате.

Защо ездата е полезна, коя е подходящата възраст за езда, нужна ли е екипировка, разказва Антония Парапанова, активен ездач от над 18 години, треньор на коне и ездачи.

 

От кога всъщност съществува опитомяването и язденето на коне? Доколко е разпростанено у нас?

Съществуват редица хипотези как и кога конете са били опитомени. Въпреки че конете се появяват в палеолитното пещерно изкуство още през 30 000 г. пр. н. е., най-вероятно по това време те са били ловувани за месо. Най-ранното доказателство за използването на коня като транспортно средство е открито в гробница от 2000 г. пр. Хр. Важното е, че процесът по опитомяване е започнал преди достатъчно много години, за да се развие до богатството, красотата и полезността, която има то днес за хората.

В България ездата е традиция. Българските конници са били известни със своите сила, бързина и точност. В  наши дни популярността на различните занимания с коне в България расте с всяка изминала година. Това важи не  само за спортните дисциплини – обездка, паркур, ендюранс и други, но и за ездата за удоволствие, терапевтичната езда, конните преходи и т.н. Откриват се нови бази, старите се модернизират, организират се преходи, създават се клубове и фен страници.

 

Коя е подходящата възраст децата да започнат да яздят?

Няма общоприета от всички треньори по езда възраст, която да се счита за подходяща за начало на тези занимания. Въпреки това най-често децата се раазделят в две групи – под и над 6 години. Има курсове по конна езда и за за 4-годишните, но тази възраст е може би твърде ранна. Практиката показва, че по-големите деца (от 6 години нагоре) възприемат уроците по-добре, освен това те вече са с добре оформена костна структура и това ги прави по-подходящи за обучение.

 

С какво започва обучението по езда – с понита или направо с коне?

Това зависи от предпочитанията на родителите и самите деца. Често се започва с пони или по-малък кон, за да не се предизвика страх у детето. За 6-годишното дете понито е също толкова голямо, колкото е големият кон за възрастния човек. Но това съвсем не е задължително правило. Много родители и деца предпочитат да започнат подготовката си на голям кон и не изпитват страх. Важното в случая е животното, независимо дали е пони или голям кон, да е спокойно, добре обучено и подходящо за уроци по езда.

 

Какво представляват първоначалните тренировки?

Началното обучение по езда включва разбиране за поведението на коня и за езика на тялото му, както и базови познания за този тип животно. Самата езда първоначално е в кръг на корда, за да бъде процесът по-контролиран и за да може ездачът да се съсредоточи поетапно върху различните елементи от ездата. Например, докато тренира на корда, на малкия ездач не му се налага да мисли как да управлява коня, кога да спира или да завива, а тренира стойката и позицията на тялото.

 

Каква екипировка е нужна?

Хубавото е, че ако детето има желание да започне да язди, на първите тренировки може да дойде със свои спортни дрехи и обувки, за да опита и да усети за себе си дали това е неговият спорт. Единственият задължителен аксесоар е каската за безопасност, която може да се осигури от треньора. След като започне да тренира редовно обаче, е добре да си закупи специален панталон за езда (т. нар. бридж), обувки, подходящи за езда, гамаши, ръкавици и собствена каска.

 

Родителите имат доста страхове… Ездата опасно занимание ли е наистина?

Понякога се шегуваме, че и шахът може да е опасен, ако заспиш и си убодеш окото на някоя фигурка. Много зависи от добрата подготовка на коня, от методите и уменията на треньора, от осигурените условия, от вниманието, което е обърнато на безопасността. Разбира се, важна е и подготовката на самия ездач, за да може да реагира правилно в различни ситуации. Винаги може да се случи конят да се уплаши от нещо непредвидено, да се препъне или да спре или пък детето да не изпълни правилно някое упражнение… Но удоволствието и полезността от ездата засенчват тези рискове. Ездата учи на уважение, дисциплина, развива физически тялото изключително равномерно, изгражда увереност, смелост, желание за развитие и много други важни качества.

 

Кои са основните неща, които детето трябва да усвои, за да може само да язди?

Списъкът е дълъг, но може би най-важните неща, които детето трябва да усвои, за да язди добре, са: разбиране на коня като вид животно; правилна стойка на езда и умения за управление на коня; увереност върху седлото и опит в различни ситуации; тънкостите на конкретния вид спорт или тип езда, който тренира.

 

Какви са ползите от язденето?

Ездата, подобно на плуването, е спорт, който натоварва равномерно всички мускули на тялото и го развива хармонично. Освен това ездата учи на уважение и дисциплина, изгражда увереност и смелост, носи удоволствие, спокойствие и положителна емоция за детето. Неслучайно има терапии на различни болести и състояния, които се базират на метода на ездата. След като този спорт прави магии за тези, които имат нужда от него, представете си какво прави за нашите здрави деца, които поне веднъж са казали „Мамо, тате, искам кон!”.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре