Сега четеш
Фактите за ваксините накратко

Фактите за ваксините накратко

Имунизацията срещу заразни болести защитава не само ваксинираното лице, но и околните.

Благодарение на ваксините детският паралич е намалял с 99% от 1988 г. насам.

Морбили е една от най-заразните болести в света. Неимунизираните малки деца имат най-висок риск от заразяване, а усложненията могат да причинят дори смърт. През 2018 г. заразените от морбили европейци са 82 000, като 72 души от тях са починали.

Рубеолата при бременни жени може да причини смърт на плода или вродени дефекти. Имунизацията срещу заболяването с две дози ваксина в детството предпазва човек за цял живот.

Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса.

Комбинирани ваксини като тази срещу дифтерия, тетанус и коклюш, намаляват броя на посещенията в болница и инжекциите, като по този начин намаляват дискомфорта на детето.

Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Комбинирането на ваксина с редовен скрининг е най-ефективният  начин за предотвратяване на заболяването.

Виж още

Имунизирането предпазва от болести, спасява животи и е стабилна основа за здраве през целия живот.

Трябва да помним, че ключов момент в контрола на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват (>95%), който гарантира наличието на колективен имунитет на населението. Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпро­странение на съответната заразна болест.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре