Сега четеш
Хайде на фризьор

Хайде на фризьор

За всяка майка нейното гардже е най-хубавото. Но и всяка майка знае, че за хубостта са нужни грижи. И вълненията й започват още с раждането на бебето – коя е най-добрата козметика за кожата му, а за косичката… И докато има дадености, които няма как да променим, то на други можем да повлияем. Решихме да си поговорим с г-жа Руслана Петрова за особеностите на косата при децата – какви грижа изисква, кога е време за първия фризьор и нуждае ли се детето от предварителна подготовка за срещата си с него?

 

Бебешката коса показател ли е за това каква ще бъде тя в бъдеще?

Бебешката коса е много по-различна по структура от тази на по-големите деца и възрастните. Много често родителите си мислят, че като обръснат косата на тяхното бебе, тя ще стане по-гъста и по-хубава, но това не винаги е така – гъстотата, формата и структурата са предопределени още преди раждането на детето.

С какви темпове расте бебешката коса? Защо при едни деца е по-рядка, при други по-гъста?

Това е изключително индивидуален процес. При някои деца косата расте бързо и с равномерни темпове, докато при други – не. Много родители се притесняват, че косата на бебето расте неравномерно и има голи места, но това е съвсем нормално – на някои места е по-гъста и плътна, а на други – не. Този проблем донякъде би могъл да бъде разрешен чрез по-често подстригване, което ще помогне на косата да расте по-равномерно и да изглежда по-добре. 

Кога е време за първия фризьор? На каква възраст детето може да се подстриже?

Това зависи от желанието на родителите. Ако те искат да премахнат изцяло бебешката коса, детето може да се подстриже съвсем рано, още на няколко месеца. Има родители, които по ред причини, сантиментални или други, отказват да подстрижат бебето и изчакат месеци и дори години, преди да направят това. В нашите салони сме подстригвали и бебета на два месеца, и деца на пет години, които за пръв път идват на фризьор. Затова трябва не само детето да е готово за фризьор, но най-вече неговите родители.

Как да приготвим детето за посещението във фризьорския салон?

Подготовката за детския фризьор е различна в зависимост от възрастта на детето – докато при малките бебета на по няколко месеца такава подготовка изобщо не е необходима, то за по-големите деца е задължителна. Ако детето е запознато къде отива и какво му предстои, то ще се чувства по-спокойно и уверено. По опита си обаче съдя, че има два вида деца – едните обичат посещенията при фризьор, а за другите това не е никак приятно преживяване. Често родителите на ревящите при фризьора деца си мислят, че колкото по-рядко подстригват мъниците, толкова по-добре, защото това би им спестило отрицателните емоции. Но това не е така – колкото по-често и редовно децата ходят на фризьор, толкова по-бързо разбират, че това е нещо нормално и с времето свикват с посещенията в салона. 

Как мама да избере правилния фризьор?

При избора на детски фризьор от изключително значение са обстановката и атмосферата, но на най-вече фризьорът и неговото отношение. Добрият детски фризьор задължително трябва да има опит с децата, тъй като има много специфични моменти при работата с малчуганите както по отношение на подстригването, така и по отношение на самото общуване. 

Вярно ли е, че ако косата е къдрава и се подстриже, после ще се изправи?

Косата е такава, каквато е, това е ДНК. Ако е права, тя си расте права, и обратно – ако е къдрава, и след безброй подстригвания, тя ще си остане къдрава.

Как родителите да се грижат за косата на детето?

Грижата за детската коса е много важна и много от родителите не обръщат достатъчно внимание на това. Детската коса и скалп са много по-различни по състав и структура от тези на възрастните, затова за тяхната грижа трябва да се използват специални детски продукти за коса, а не тези, които мама използва за нейната.

Малките госпожици като че ли обичат да имат дълги коси, но не обичат да бъдат сресвани. Как мама може да се справи с този проблем?

Това е напълно вярно. Всички малки госпожици искат дълги коси, но не винаги обичат да се решат и това се превръща в сериозен проблем за техните родители. Има много разнообразни професионални четки за коса, които помагат на децата в ежедневното разресване. Съчетаването на подходящ продукт за лесно разресване, било то балсам за коса или спрей за лесно разплитане на косата, с професионална четка за безпроблемно разресване, гарантира страхотен резултат.

Кои са модерните прически за пролетния сезон за малките принцеси и принцове?

Въпреки че за модни тенденции при бебетата и децата е трудно да се говори, най-големият хит при момиченцата са плитките във всичките им варианти, а при момченцата – добре оформената коса е винаги на мода.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре