Сега четеш
Зелените храни в детското меню

Зелените храни в детското меню

Безспорно балансираното хранене е един от основните начини за справяне с капризите на този сезон. Ето защо ви обръщаме внимание на т. нар. зелени храни (коприва, лапад, спанак, киселец и прочие), които са безкрайно ценни за организма и на малки, и на големи. От каква възраст можем да ги включим в детското меню и как да ги приготвим така, че да съхраним максимално полезните им свойства, са част от въпросите, които зададохме на диетолога Огнян Симеонов.

 

Кои са зелените храни, които е добре да присъстват в детското меню?

Както за възрастни, така и за деца най-подходящите зелени храни са храните с по-тъмен зелен цвят. И тук важи правилото, че колкото по-тъмно зелени са, толкова по-богати са на хлорофил, съответно са и по-полезни. Най-важният ефект от хлорофила е неговата способност да неутрализира токсините и да подпомага за тяхното отстраняване от организма.

С какво са полезни различните зелени храни?

Спанакът, лападът, копривата и киселецът са изключително полезни заради съдържанието на много витамини, макро- и микроелементи, които са нужни на бебетата, както и на всеки човек. Спанакът например е добър източник на антиоксиданти, съдържа желязо, бета каротин, витамини С и К. Укрепва имунитета, успокоява. Лападът пък съдържа целия комплекс от група B витамини, желязо, калий, калций, натрий, фосфор… Повишава апетита и подобрява храносмилането.

От каква възраст можем да въведем зелените храни в детските ястия?

След като детето е захранено, което е добре да се случи след 6-ия месец, зелените храни спокойно могат да присъстват в менюто му. В ранна детска възраст те трябва да бъдат обработени, а по-късно най-добре е да се предлагат под формата на смутита. Желателно е преди консумация зелените храни да бъдат накиснати поне за 30 минути в хладка вода с морска сол. По този начин се отстраняват отровите, които са попаднали в тях волно или неволно от атмосферата или от различните препарати, с които се третират зеленчуците.  

Как да приготвяме зелените храни така, че максимално да запазим витамините им?

Най-добрият начин да бъдат запазени витамините е да се използва блендер. Това е особено важно при приготвянето на бебешките храни – след като се сварят продуктите, нека се поставят в блендера, за да бъдат добре пасирани и съответно по-лесно усвояеми. Също така важно условие е каната на блендера да бъде стъклена, особено когато в нея се поставя топла храна – при нагряване стъклената кана, за разлика от пластмасовата, не изпуска вредни химикали.

Подходящи ли са свежите зелени салати за децата? Как да ги приготвяме?

Свежите зелени салати по принцип са подходящи за децата, но не и тези, които са масово по пазарите и са първите за сезона. В тях обикновено има много пестициди. Но ако решите да дадете от тях на децата, не забравяйте правилото, което вече споменах – накисване в хладка вода с морска сол. Между другото това важи и за плодовете. Това правило ви гарантира премахването на отровите, които са попаднали по някакъв начин в растенията.

А що се касае до зелените подправки като магданоз, копър и др., доколко е уместно да се включват в детските ястия?

Колкото повече зелени подправки използвате, толкова по-добре! Магданозът е изключително полезен – съдържа ефирни масла, витамини В1, В2, К, каротин. В него например има много повече витамин С, отколкото в лимоните. Копърът също е богат на витамини А, В и С, калций, желязо, ефирни масла. Влияе изключително добре на коремчето на бебето, подобрява работата на стомашно-чревния тракт, действа слабително и помага при запек.

Всички знаем за полезните свойства на лука и чесъна, но какво трябва да имаме предвид, когато ги предлагаме на малчуганите?

Да, всички знаем за полезните свойства на лука и чесъна. За съжаление обаче българският чесън поизчезна от нашия пазар. Когато купувате чесън, имайте предвид, че той трябва да е ситен, с малки главички – това е белег, че той притежава добре познатите ни полезни свойства.

Първоначално добавяйте по съвсем мъничко лук или чесън в ястията, които приготвяте за детето. Целта е то да познава вкуса им от лещата, боба, граха и т.н. По-късно вече може да включите зелените чесънчета или лукчета като добавка към храната. В началото детето може и да не иска да ги консумира, но бързо ще свикне, ако вижда, че възрастните ги ядат.

Можем ли сами да си отгледаме зелени храни на балкона, например, за да сме по-сигурни в качествата им?

Разбира се. В началото на пролетта всеки може да си засади в саксия магданоз, копър, чесън, лук и какво ли още не. На опаковката на семената е записано кога е подходящото време за сеене. Така че, пробвайте. Хубаво е, когато си откъснеш нещо, което самият ти си произвел. Аз лично съм превърнал балкона си в красива и полезна градинка. Имайте предвид, че на терасата може да се отглеждат дори домати през зимата, стига тя да е отоплена.

Бихте ли дали полезни „зелени“ рецепти, които майките могат лесно да приготвят за децата си?

Зелените рецепти са изключително много и разнообразни. Както вече споменах, препоръчвам зелените смутита, приготвени в блендер. Това не е нито трудно, нито скъпо. Към банана, ябълката или ананаса добавете нещо зелено – магданоз, копър, лапад, коприва. Сложете малко вода и ще получите нещо наистина вкусно и полезно за вашето дете. Комбинацията само от спанак, лапад и коприва може и да не се приеме добре от детето, защото тя не е особено вкусна, но ако се добави някакъв плод, смутито ще стане по-сладко и приятно.

Ако трябва да обобщя – предлагайте на децата повече зелени храни, давайте им редовно пробиотици (така се грижите за техните коремчета) и всичко ще бъде наред, ще посрещнете пролетта здрави и изпълнени с енергия.

 

Още няколко полезни съвети

  • Измивайте добре зеленолистните, преди да ги използвате. Накиснете ги за половин час в съд с хладка вода и морска сол.
  • По-добре не купувайте от най-ранните зеленолистни поради опасност от голямо съдържание на нитрати.
  • Зелените храни, които използвате в детското меню, съхранявайте за не повече от 2 дни в хладилника.
  • При приготвянето на детската храна, бъдете внимателни със солта. По-добре използвайте хималайска сол.
Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре