Сега четеш
Грижа за детската кожа през лятото

Грижа за детската кожа през лятото

ВСИЧКО, което трябва да знаете за атопичния дерматит, подсичането и обривите от претопляне…

 

Като изключим слънцето, кои са основните фактори, които оказват влияние върху детската кожа през летните месеци?

Всички фактори на околната среда влияят в голяма степен върху детската кожа през летните месеци. За разлика от зимния сезон през лятото детската кожа е изложена много по-често и за по-дълго време на действието на вятъра, високите температури, променената влажност на въздуха. Продължителният престой на открито предполага контакт с различни насекоми и носи риск от ухапвания, които могат да доведат до леко зачервяване или до тежки алергични реакции. Контактът на децата с различни растения и водата също може да провокира дразнене на кожата и алергични реакции…

Кои са най-често срещаните проблеми с детската кожа във възрастта до 1 година и как да се грижим за нея през летните месеци?

Един от най-честите проблеми на кожата в първите месеци след раждането е появата на обрив, свързан с повишеното потоотделяне на детската кожа. Обривът е известен сред лекарите като „милиария“, а сред майките като „обрив от претопляне“. Този проблем е бързопреходен при постигане на оптимална терморегулация.

Често наблюдавано през първата година е и подсичането, известно като „интертриго“. То е свързано с обилно потене на кожата и подмокряне на кожните гънки, последвано от възпаление на кожата. Най-често се наблюдава в областта на седалището и в зоната под брадичката, но може да се види и под мишници и други сгъвни повърхности.

За поддържане на кожата в тази възраст и избягване на усложненията е важно да се спазва добра хигиена с меки измивни средства, подходящи за детската чувствителна кожа. Редовното подсушаване и недопускането на изпотяването също са важни фактори за поддържане на доброто състояние на кожата. Ежедневното омазняване и хидратация чрез подходящ крем или мляко засилват ефективността на защитната бариера на кожата и намаляват рисковете от раздразването й.

А какви са най-честите дерматологични проблеми през лятото за възрастовия диапазон 1–6 години?

Най-често срещаните през летните месеци изменения на кожата са в резултат на ухапвания от насекоми – комари, бълхи, кърлежи и паяци, които предизвикват появата на силно сърбящи обриви по засегнатата част от кожата. Ухапванията от оси и пчели пък могат да бъдат причина както за локално подуване и зачервяване на кожата, така и за цялостна токсична или алергична реакция на организма, като най-тежките реакции са свързани с алергичен шок. Разбира се, не бива да се пропуска и рискът от инфекциозни болести, още повече че през последните години (най-вече през летните месеци) се наблюдава зачестяване на случаите с лаймска болест в резултат на ухапванията от кърлежи.

Нерядко през летните месеци на годината се наблюдават и бактериални инфекции на кожата. Бактериите попадат върху кожата чрез директен контакт със замърсени повърхности, при игри на открито, във водни басейни и пясъчни пространства. Същите са причините и за по-честа поява на гъбични инфекции през летните месеци на годината.

В детска възраст е възможно да се развие и т.нар. уртикария, известна още като „копривна треска”. Тя е реакция на повишена чувствителност към инфекциозни агенти (бактерии и вируси), попаднали в организма. Може да бъде предизвикана и от различни храни – яйца, млечни и месни продукти, риба и морски дарове.

Ето защо важна част от грижата за кожата е използването на вещества, предпазващи от ухапвания от насекоми – т.нар. репеленти. При подозиране на алергичен обрив е важно спазване на хранителен режим с намалено съдържание на белтъчни храни (мляко, яйца и месни продукти), ограничаване на рибата и морските дарове, шоколада, меда, цитрусовите плодове, доматите.

Атопичният дерматит влияе ли се от сезоните и позволено ли е излагането на слънце, ако детето има такъв проблем?

Атопичният дерматит е сред най-често срещаните заболявания на кожата в детска възраст, като през последните десетилетия се наблюдава увеличаване честотата на заболяването, като най-засегнати са децата в ранно детство. Заболяването е с хронично-рецидивиращ ход, т.е. развива се в продължение на години и протича с периоди на обостряне и затихване.

При атопичния дерматит се установяват изразена сухота и неефективна хидратация на кожата, което води до улеснено проникване на множество външни дразнители (алергени) в кожата, а те на свой ред провокират засилена чувствителност и поява на обриви по повърхността. Такива дразнители могат да бъдат сапуни, разтворители, вълнени дрехи, парфюми и др., както и въздушни алергени, навлизащи в организма при дишане – домашни акари, полени и др. Някои храни (яйца, мляко, ягоди, шоколад, риба, миди, фъстъци и др.) също могат да провокират появата на обриви по кожата.

Заболяването се проявява по различен начин в различните периоди на детството. Непосредствено след раждането, както и по време на цялата първа година от развитието на детето, то протича по-остро, с обхващане на по-големи кожни зони с формиране на зачервени области, сухота и лющене. Най-ангажирани са лицето – бузите и зоната под брадичката, шията и външните повърхности на крайниците, като често обривите са подмокрящи и при засъхването им се образуват жълто-кафеникави корички. Тази форма на екзема може да изчезне до третата година, но много често хронифицира и продължава да съществува и в юношеска или в зряла възраст.

При по-големите деца заболяването показва тенденция за хронично протичане с развитие на по-малко на брой обриви, които се разполагат най-често по сгъвните повърхности на ръцете, краката и шията, както и по клепачите. В тези участъци се наблюдават зачервяване, лющене, загрубяване на кожния релеф.

Важно е лечението на атопичния дерматит да започне възможно най-скоро след поставянето на диагнозата. Лечението включва комплекс от мерки, като от особено значение е и редовното използване на овлажняващи кожата средства, т.нар. емолиенти. Използването им възстановява и поддържа защитната бариерна функция на кожата. В случай на необходимост е важно да се започне лекарствено лечение, което да предотврати разпространението на обривите по кожата.

От съществено значение при възстановяване и поддържане състоянието на кожата са спазването на подходящ хигиенен режим (посредством меки измивни средства) и хранителна диета, както и изграждането на навици за достатъчно движение, сън и фотозащита.

Летният сезон и топлото време са сред факторите, които естествено подобряват състоянието на децата с атопичен дерматит. В много случаи обаче в резултат на повишеното изпотяване на кожата и дразнещия ефект на слънчевите лъчи е възможно да се наблюдава и влошаване на дерматита.

Защо случаите на подсичане зачестяват в топлите месеци?

Причина за това е високата температура на въздуха, която улеснява потенето. С определението „подсичане“ се означават зачервяването, залющването, подмокрянето и нацепването на кожата около естествените сгъвки и отвърстия на кожата. Обичайно това състояние се среща през първата година на детето, когато то все още носи пелени и движенията му не са много активни. Най-често се подсича кожата в областта на седалището, под брадата и под мишниците. В резултат на обилното потене и подмокрянето на кожните гънки се създава благоприятна среда за размножаване на различни гъбички и бактерии, които допълнително влошават положението. Състоянието обичайно предизвиква болка и дразнене на кожата на детето, то става раздразнително, а сънят и храненето му се нарушават. В случай на подсичане е необходимо да се проведе навременно и адекватно лечение, кожата трябва да се поддържа суха, а също така е желателно при всяка смяна на пелените, вместо да се използват влажни кърпички и почистващи разтвори с консерванти или други дразнещи вещества, детето да се измива.

Много често децата се оплакват от сърбеж по тялото. Какви могат да бъдат причините за него и има ли повод за притеснение?

Съществуват множество причини за поява на сърбеж по кожата на децата. Най-честата причина е сухата кожа. Недостатъчно активното функциониране на мастните жлези на кожата в детска възраст определя и по-ниската степен на омазняването й. В ранната детска възраст тази сухота се компенсира чрез прилагане на различни хидратиращи и омазняващи кожата млека и кремове. Друга честа причина за сухота на кожата са различните видове дерматити на кожата. Те са по-рядко срещани и често сухотата е съпроводена и с характерни обриви по кожата. Сред дерматитите най-чест е атопичният, но е възможно да се развие и контактен дерматит, който да предизвика обриви и сърбеж. При този тип възпаление на кожата тя реагира при контакт с определени вещества.

Сред честите причини за сърбеж в детска възраст са и някои паразити – въшки (в окосмената част на главата или по тялото) и краста. Ухапванията от насекоми също са сред честите причини за сърбеж на кожата при децата. Сред по-редките причини за поява на сърбеж са и психологичните фактори, които трябва да бъдат вземани под внимание при невъзможност за изясняване на причините за състоянието.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре