Сега четеш
Грижи за пъпчето

Грижи за пъпчето

Всички родители имат какви ли не въпроси около грижите за новороденото – един от тях е свързан с пъпчето. Кога се очаква пъпният остатък да падне, а дотогава какво трябва да се прави? За да бъдете спокойни, че всичко е наред с пъпчето, прочетете обясненията и препоръките на Емилия Казълова, акушерка и ръководител на Училище за бъдещи родители „АЗ ТИ ТО“.

 

Каква е ролята на пъпната връв и какво се случва с нейното прерязване?

По време на вътреутробния живот транспортирането на кислород, храненето и обмяната на веществата на плода стават посредством плацентата. Пъпната връв е част от нея и свърза плацентата с бебето. Нормалната ѝ дължина е около 50-60 см. Тя има две артерии и една вена, които са обвити във Вартониева пихтия, покрита с амнион (част от околоплодните ципи). Пъпната връв играе ролята на „транспортен мост“ от плацентата към бебето за всички биохимични процеси. Освен притокът на кислород и хранителни вещества чрез нея се отделят и всички непотребни вещества от собствената обмяна на веществата. В плацентата протичат сложни биохимични процеси и чрез осмоза и дифузия през нея преминават газове – бебето приема кислород и отдава въглероден диоксид, разтворени соли, витамини и др. Не бива да се пренебрегва и фактът, че освен полезните вещества през плацентарната бариера преминават и вредните – алкохол, никотин, наркотични вещества, вредни субстанции от някои медикаменти и храни.

След раждането бебето започва да диша свободно – дихателният център в мозъка се активира и се появяват първите дихателни движения. Т. нар. „разгъване“ на белия дроб е свързано с плач на бебето и това е най-хубавият звук, който чува майката. Понякога първите дихателни движения са придружени от кихане, което помага дихателните пътищи на новороденото да се освободят от околоплодната вода и попадналата слуз.

След спиране на пулсациите в пъпната връв тя се клампира с два инструмента (на разстояние един от друг на 3 см) и се прерязва. Отложеното клампиране на пъпната връв е важен момент, защото по време на продължаващите пулсации бебето получава част от т. нар. „резервна кръв“, която е богата на стволови клетки. Изчакването за прерязване на пъпната връв обаче не се препоръчва при бебета, родени в депресивно състояние и с аспирация на околоплодни води, както и при липса на дишане. В такива случаи е важно да бъде направена навременна реанимация на новороденото.

 

Колко време е необходимо на пъпния остатък, за да изсъхне и падне?

Падането на пъпния остатък зависи от дебелината на пъпната връв и от грижите, които се полагат за него. Обикновено това става между 5-я и 15-ия ден.

 

Какви грижи тряба да се полагат за пъпния остатък?

Грижата за пъпния остатък е ежедневна. Пъпчето трябва да се почиства при всяка смяна на пелените и след баня. Най-добре е това да става с памуче, напоено в 95-градусов спирт (препоръчва се етиловият спирт да бъде с толкова висок градус, защото се изпарява бързо и така се намалява възможността да изгори кожата на бебето). Целта на почистването със спирт е попадналата около пъпчето вода да се попие, а самото пъпче да се поддържа сухо и чисто. През първите дни, когато няма никакъв секрет около пъпния остатък, след тоалет или къпане е желателно да се направи и поръсване с антисептична пудра. След падането на пъпния остатък тоалетът продължава още около 2-3 дни, но вече със 70-градусов спирт. На този етап обаче не се препоръчва поставянето на асептична пудра, защото от оскъдният секрет, който се отделя, се образуват крусти (корички), които трудно се почистват.

 

Можем ли да къпем бебето, преди падането на пъпния остатък?

Що се отнася до къпането на бебето, няма стандарти, това е лично решение на всяко семейство. Може да се прави частичен тоалет на седалището, може да се измият и главата и гръбчето на бебето, без родителите да се притесняват от това, че ще попадне малко вода върху пъпния остатък. След частичната баня обаче задължително се прави тоалет на пъпчето. След като пъпчето падне, се получава малка „раничка“, която секретира оскъдно леко кръвенист секрет, затова е необходимо поне 2-3 дни тоалетът на бебето да продължи по познатия начин. След това вече родителите могат да пристъпят и към цялостно къпане.

Много практики по света не препоръчват къпане на бебето в рамките на първия месец, използването на измиващи продукти, козметика и тоалет на пъпния остатък. Често това е продиктувано от необходимостта бебешката кожа да се контаминира с микробите, които я заобикалят в ежедневието и да изгради своя „микробиом“ . Къпането на бебето е съобразено и с народопсихологията на дадена страна.

 

Какви са възможните проблеми, свързани с пъпчето?

При някои бебета може да се наблюдава леко зачервяване на пъпния остатък. Дали това е инфекция или се дължи на неправилен тоалет на пъпчето, може да установи педиатърът на детето. Често инфекцията на пъпния остатък освен със зачервяване се съпровожда и с незначителна серозно-гнойна секреция. Макар и повърхностно, възпалението може да попречи за нормалното зарастване на пъпния остатък. В други случаи зачервяването на пъпчето може да бъде придружено и от разрастване на гранулозна тъкан, наподобяващо нещо като „гъбичка“. Често този гранулом има краче и повърхността му постоянно сълзи. Понякога причината за този проблем е широката основа на пъпната връв… Причините за инфекциите на пъпния остатък могат да бъдат най-различни, затова се налага консултация с педиатър, който да прецени какво лечение е необходимо.

 

А каква е разликата между пъпна херния и изпъкнал пъп?

Пъпната херния се образува при недостатъчно затваряне на пъпния пръстен. При напъване или силен плач тя изпъква като подутина в областта на пъпа с големина от грахово зърно до лешник. Когато бебето е легнало или в спокойно състояние, изчезва.

Малките хернии обикновено се затварят сами. За да се подпомогне този процес, се поставя лепенка за пъпче, като най-добре е това да бъде направено от лекар или акушерка. Родителите трябва да бъдат обучени как да сменят лепенката и кога да правят тази смяна.

В случай, че пъпната херния става по-голяма, бебето има смущения при храненето (силни болки) и не наддава адекватно на тегло, най-вероятно се налага оперативно лечение

„Изпъкналото“ пъпче е анатомична особеност и майката трябва да бъде запозната с това още в родилния дом. Ако върху пъпната връв има кожа, която е продължение от основата на пъпния пръстен, пъпната клампа ще бъде поставена на 1-1.5 см от самата кожа. Това често води до изпъкнало пъпче, което няма нищо общо с пъпната херния, защото неговото състояние не се променя при спокойно състояние и при плач на бебето. Това не налага никакво лечение или други превантивни мерки.

 

Кога е нужна намеса на лекар?

Нормално е при тоалет на пъпния остатък върху памучето или марлята да остават оскъдни кръвенисти следи. Това често е признак, че скоро пъпчето ще падне. Ако след падането на пъпчето това „кървене“ продължава повече от 3-4 дни, обърнете се за консултация към педиатър. Ако пъпният остатък не „изсъхва“ и на 15-20 ден все още не е паднал – задължително потърсете педиатър. Ако забележите зачервяване, особен цвят на пъпния остатък, секреция от пъпната раничка – консултирайте се с педиатър!

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре