Сега четеш
Грип или настинка?

Грип или настинка?

Температура, кашлица, запушен нос, отпадналост, главоболие, възпалено гърло… „Ами сега? Дали хлапето се простуди вчера по-време на разходката в градинката, когато сто пъти му казах да не се въргаля в снега?… Или пък в детската градина му лепнаха някой грип?“ Въпроси, които всеки родител си задава, когато види мъничето болно. При това те са напълно основателни, защото е изключително важно още в първите часове да се разбере дали става дума за обикновена простуда или грип, за да могат да се вземат адекватни мерки и да се избегнат усложненията…

 

Грипът и обикновената настинка имат сходни симптоми. Как да разберем за какво става дума?

В човешкото общество най-широко разпространените заразни заболявания са острите инфекции на дихателните пътища, наричани обикновено със събирателното название „остри респираторни заболявания“ (ОРЗ). Тези заболявания се причиняват от голям брой различни микроорганизми, повечето от които са вируси.

Поради спецификата на биологичните си качества грипните вируси заемат особено място в групата на причинителите на ОРЗ, но понеже в преобладаващата част от случаите клиничните симптоми на грипа са много сходни с тези на останалите ОРЗ, терминът „грип“ често се използва неправилно за обозначаване и на другите инфекции на горните дихателни пътища, причинявани от аденовируси, парагрипни и респираторно-синцитиални вируси, както и от микоплазми, хламидии и др. Необходимо е да се подчертае, че диагнозата „грип” не е клинична, а е етиологична, т.е. тя се отнася за заболяванията, причинени само от грипни вируси.

Независимо от сходните симптоми с останалите ОРЗ грипът е инфекцията с най-голямо значение за общественото здраве. Това, което отличава грипа от останалите ОРЗ, протичащи като правило по-леко, са честотата и тежестта на усложненията, високата смъртност и несравнимо по-високата заболяемост.

Какво представлява грипът?

Грипът е остро вирусно заболяване, което се предизвиква от грипните вируси. Първичната локализация на инфекцията е в дихателните пътища, но освен това е обичайно едновременното засягане на редица други органи и системи. Характеризира се с лесен и много ефективен механизъм на предаване на заразата (по въздушно-капков път), кратък инкубационен период и епидемично разпространение с високи стойности на заболяемостта, значително превишаваща обичайното ниво на ОРЗ и съсредоточена в относително кратък период от време. В продължение само на няколко (най-често от 4 до 6) седмици е възможно да преболедува голяма част от населението, като заболяемостта варира от 5 до 30 на 100 души.

Като правило грипните епидемии са свързани с увеличаване на пневмониите и на смъртността, особено сред рисковите групи от населението.

Какъв е инкубационният период при грипа?

Инкубационният период при грипа е от 1 до 4 дни, най-често около 2 дни.

Какви са оплакванията?

Неусложненият грип се характеризира с внезапно начало, повишена температура, силно неразположение, отпадналост и главоболие, болки в мускулите, суха и дразнеща кашлица, хрема. При децата тези симптоми често се съпровождат от гадене и повръщане и възпаление на средното ухо, в някои случаи се наблюдават температурни гърчове.

За колко време протича грипът? А пълното възстановяване?

Високата температура и останалите клинични симптоми на грипа са с продължителност най-често 2-3 дни, рядко повече от 5 дни. Те могат да бъдат повлияни положително от своевременно започнало лечение с антивирусен препарат.

Независимо от това, че основните симптоми на грипа отзвучават за няколко дни, при повечето болни кашлицата и чувството на отпадналост могат да продължат и повече от две седмици.

Защо грипът не се повлиява от антибиотици?

Защото се причинява от вирус, а антибиотиците не са ефективни срещу вирусите. За лечение на грипа се прилагат други лекарства – т.нар. антивирусни препарати, към групата на които се отнасят използваните у нас Zanamivir (Relenza) и Oseltamivir (Tamiflu).

Как се поставя диагнозата – само въз основа на оплакванията и епидемиологичната обстановка в страната? Или…

Диагнозата „грип“ се поставя от лекар на базата на клиничните прояви и разбира се – във връзка с епидемичната обстановка. За да бъдем сигурни, че грипната епидемия в страната е започнала, много е важно първите случаи със заболяване да бъдат и лабораторно изследвани, което дава възможност да се докаже началото на циркулацията на грипни вируси в обществото. В разгара на грипната епидемия не е необходимо всеки заболял човек да бъде лабораторно изследван, защото в случая най-важно е незабавното започване на лечение с антивирусен препарат (по възможност в първите 24 часа на заболяването).

Какви са възможните усложнения?

Тежестта на инфекцията и рискът от възникване на усложнения в голяма степен се определят от състоянието на човешкия организъм. Грипните вируси могат да предизвикат сериозно заболяване при лица от всички възрастови групи, включително и при напълно здрави преди това хора, но процентът на тежките случаи, както и смъртността са най-високи при хората над 65 години. Застрашени от по-тежко протичане, както и от възникване на усложнения вследствие на грипната инфекция, независимо от възрастта си, са и хората с хронични заболявания, при които грипът обикновено е причина и за обостряне и допълнително влошаване на основното заболяване.

Виж още

В резултат на преболедуването от грип най-често възникват усложнения от страна на долните дихателни пътища – пневмонии, причинени от бактерии (обикновено пневмококи), вирусно-бактериални пневмонии и по-редките, но много тежки вирусни пневмонии, причинени от грипните вируси. Могат да се наблюдават и други усложнения, напр. от страна на сърдечно-съдовата система (исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, сърдечна недостатъчност, миокардит, перикардит), на централната и периферната нервна система (енцефалит, менингит и менингоенцефалит, неврит, миелит). Други възможни усложнения са миозит, токсичен шок синдром, имунодефицитни състояния и т.н. Освен това при грип придружаващите хронични заболявания декомпенсират и се обострят до степен да застрашават живота на пациента. При голяма част от болните, особено при лицата от високорисковите групи, възникналите белодробни, сърдечно-съдови, неврологични, бъбречни и метаболитни усложнения налагат продължително лечение в болница.

Как да предпазим децата?

Най-сигурното средство за защита срещу грипа както на децата, така и на възрастните са противогрипните ваксини. След навършване на 6-месечна възраст всяко дете може да бъде ваксинирано срещу грип. За да бъдат предпазени от заразяване и най-малките, би трябвало да се ваксинират възрастните, които са в контакт с тях.

Какви щамове грип да очакваме тази зима?

Очаква се пандемичният грипен вирус A(H1N1)pdm09 да продължи да циркулира. За грипния сезон 2014-2015 г. въз основа на своята прогноза за вирусите, които най-вероятно ще бъдат причинители на епидемични взривове и епидемии, Световната здравна организация препоръчва грипните ваксини да имат следния състав:

A/California/7/2009 (H1N1)pdm09

A/Texas/50/2012 (H3N2)

B/Massachusetts/2/2012

Има доста противоречиви мнения за противогрипната ваксина при децата. Какво трябва да знаят родителите – какви са ползите и рисковете?

Ваксинацията срещу грип у нас е препоръчителна – т.е. родителите трябва да се посъветват със семейния лекар и сами да решат дали да ваксинират детето си, както и самите себе си. Ползата от грипната ваксина е, че ваксинираните не се разболяват от грип или пък ако се разболеят, изкарват много по-леко и без усложнения.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре