Сега четеш
Първи грижи за новороденото

Първи грижи за новороденото

Периодът на новороденото започва с първия плач при раждането и продължава до 28-ия постнатален ден. Какво трябва да имаме предвид за този период, с какво той е особен и как да се грижим за малкото човече? Отговорите потърсихме от д-р Божилова.

 

С какво се характеризира периодът на новороденото?

Този период се характеризира с интензивни промени в организма на новороденото, които водят до адаптация от вътреутробните условия към живота извън корема на мама. Наблюдаваните изменения са в анатомо-физиологичните процеси по отношение на дихателната, сърдечносъдовата, нервната и храносмилателната системи.

Все още бебето е много крехко, кожата му е тънка, податлива на нараняване и абсорбация на различни вещества, терморегулацията е несъвършена – новороденото лесно се охлажда или претопля. Имунната система също е незряла и това обуславя по-високата честота на ранни и късни неонатални инфекции.

Метаболитните процеси са интензивни и необходимостта от високоенергийна храна е безспорна. В отговор на това, природата е създала кърмата – съвършената храна през този период. Непрекъснатата връзка, физическа и емоционална, между майка и бебе се осъществява именно чрез акта на кърмене.

Този период се характеризира и с интензивни темпове на растеж и развитие. До края на първия месец детето наддава с около 1 кг, а ръстът му се увеличава с 1-2 см.

Прибирането от болницата с бебето преобръща ли живота на майката?

Несъмнено прибирането у дома променя живота и стереотипите на мама и татко. Техните дейности са вече изцяло съобразени с нуждите и режима на тяхното крехко създание.

Какво включват първите грижи у дома?

Първите грижи след напускането на болницата са свързани с редица фактори. 

  • Хранене – ако детето е на кърма, желателно е кърменето при възможност да е на поискване;
  • Поддържане на хигиена на кожата – чрез подходящи измивни гелове и овлажняването ѝ с хидратантни продукти;
  • Хигиена на пъпния остатък – обработката с етилов спирт и лосиони за пъпче;
  • Създаване на температурен комфорт – той трябва да е в диапазона от 19 до 23°С;
  • Разходки навън – при доносените деца те могат да се случат още през първата седмица при подходящи атмосферни условия. Разходките са неразделна част от първите закалителни процедури.

Нужен ли е режим на новороденото?

Съвременните тенденции за режим на отглеждане все по-често се свеждат до вслушване в нуждите на новороденото, а не в опит родителите да създават и налагат собствен план-график. Режимът за хранене при кърмените деца е съобразен с тяхното желание да сучат – т.е. говорим за кърмене на поискване. Храненето на децата с адаптирано мляко също трябва да е съобразено с желанието им за прием на храна.  И в двата случая бебетата правят интервал от 2,5 – 3 часа между отделните хранения.

Бебетата определят и часовете си за сън. Понякога новородените изпитват трудност при заспиване и в този момент е важно да бъдат подпомогнати от своите родители чрез гушкане, люлеене, пускане на тиха музика, успокоителни шумове (т.нар. бял шум).

Виж още

Кое е най-важното, което трябва да се наблюдава?

Важните неща, които трябва да следят родителите, са дали детето получава достатъчно кърма или адаптирано мляко, дали има 6-8 мокри памперса на денонощие, дали е в зоната на топлинния комфорт (мери се телесната температура). Трябва да следят пъпната раничка да е чиста – да няма зачервявания, кървене или секрет. Важно е да се обръща внимание на очичките и наличието на секрети или подуване в областта на назослъзния канал.

Кога консултацията с неонатолог е задължителна?

Родителите трябва да потърсят задължително лекарска помощ, в случай че:

  • детето отказва да суче или се храни вяло;
  • има температура над 37.5°С, има непрестанен (необясним) или писклив плач;
  • повръща многократно и „на фонтан“ в количества над 4-5 супени лъжици;
  • отпуска се изведнъж и става цианотично (кожата придобива пурпурно-син цвят). 

Важно е родителите да потърсят педиатъра на своето дете, когато нещо ги притеснява и да получат препоръка от лекар, дори и да няма нищо тревожно, вместо да се доверяват на чужд родителски опит или да прилагат самолечение.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре