Сега четеш
Ако на детето му прилошава по време на пътуване…

Ако на детето му прилошава по време на пътуване…

Много родители се притесняват, когато им предстои пътуване с бебе или с малко дете. И основната причина за това е един доста често срещан в детската възраст проблем – прилошаване, гадене и повръщане по време на път, или т. нар. кинетоза. Дискомфортът се дължи на разнопосочните и натоварващи сигнали, които постъпват в мозъка от очите и от рецепторите за движение във вътрешното ухо. Особено зле се понасят вертикалните движения (нагоре-надолу) и затова усещането при клатушкане в кораб или яхта е много по-неприятно от това при возене с автомобил.

Ако детето ви попада в групата на страдащите от кинетоза, дългият път ще се окаже истинско изпитание не само за него, но и за вас като родители. Добрата новина е, че с малко предварителна подготовка и с помощта на подходящи хомеопатични продукти може да контролирате този процес и най-накрая да превърнете пътуването в приятно изживяване.

 

Симптомите

Кинетозата има скрита и изявена форма. При скритата форма симптомите са отпадналост, слабост, сухота в устата, тежест в главата. При изразената форма към всичко гореизброено се прибавят и един или повече от следните симптоми – световъртеж, гадене, повръщане, повишено слюноотделяне, побледняване или зачервяване на кожата на лицето, студена пот, треперене. Често се наблюдават и ускоряване на пулса и повишаване на кръвното налягане. Обикновено симптомите изчезват в рамките на 15 минути след спиране на движението.

Хомеопатични решения

Конвенционалните медикаменти, които могат да повлияят оплакванията, имат потенциално сериозни странични ефекти поради което са противопоказни в детска възраст или се прилагат с повишено внимание. За разлика от тях хомеопатията предлага напълно безвредна и ефикасна алтернатива на лечението на кинетоза, приложима във всяка възраст. Изброените по-долу медикаменти могат да се прилагат без ограничения, включително при малки деца, бременни и кърмещи жени.

Cocculus indicus 9СН. При гадене, повръщане и световъртеж, съпроводени от отпадналост и чувство за мускулна слабост. Оплакванията се засилват от всяко движение, от силни миризми (особено от миризма на цигари), от преумора и безсъние. Оплакванията намаляват, когато човек се затопли.

Tabacum 9CH. Подходящ е, когато освен гадене, повръщане и световъртеж са налице и повишено слюноотделяне, пребледняване, студена пот. Оплакванията се влошават от затопляне, а се подобряват на свеж въздух и при затваряне на очите.

Petroleum 9CH. Подходящ е при гадене, повръщане, световъртеж и главоболие. Оплакванията намаляват при затопляне (както при случаите, показани за прилагане на Cocculus indicus), при затваряне на очите (както е при случаите, показани за прилагане на Tabaccum) и след хранене.

Nux vomica 9CH. Използва се винаги, когато повръщането води до облекчаване на гаденето.

Ipeca 9СН. Този медикамент е подходящ, когато повръщането не облекчава гаденето.

Виж още

Borax 9CH. При пътуване с кораб или самолет, когато симптомите се провокират от движение по вертикала (нагоре-надолу) и от навеждане напред.

Mедикаментът или комбинацията от медикаменти, отговарящи най-точно на оплакванията, се приемат в следната дозировка: 5 гранули преди отпътуване и после по 5 гранули при всеки пристъп на прилошаване (ако е необходимо и на всеки половин-един час).

Кокулин. Ако се колебаете какъв монопрепарат да използвате, можете да вземете специалитета Кокулин, който съдържа четири от гореизброените шест медикамента (без Ipeca и Borax). От него се препоръчва прием на две таблетки за смучене три пъти дневно в деня преди пътуването. Две таблетки се приемат преди самото отпътуването и после по две таблетки при всяка поява на оплаквания (ако е необходимо – на всеки час).

Важно: Няма разлика в дозировките за деца и възрастни. Възрастните и по-големите деца смучат или схрускват таблетките или гранулите, а за малките деца те се разтварят в малко вода.

 

Знаете ли, че… Многократното пътуване с кола в рамките на кратък период от време може да доведе до постепенно развиване на толеранс към този вид движение и прекратяване на оплакванията.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре