Сега четеш
Как да подготвите детето за появата на братче или сестриче

Как да подготвите детето за появата на братче или сестриче

Очакването на още едно мъниче е голяма радост за родителите, но и силен стрес за първото дете. Какви проблеми могат да възникнат с по-голямото дете, как да ги преодолеете и да подготвите малчугана за появата на братче или сестриче?

Главният проблем, с който се сблъскват родителите, е ревността на по-голямото дете. Неговите чувства са напълно разбираеми – до раждането на бебето цялото внимание е било само за него и сега няма как да не страда за изгубеното. Център на вселената е вече новороденото, което се нуждае от постоянни грижи.

Децата под 3-годишна възраст по правило открито изразяват своето недоволство – капризничат, не слушат, обиждат и т.н. По-големите деца може да започнат да се държат като бебето – да не искат да се обличат и хранят сами, да отказват да ползват тоалетната. Ако вече са ученици, възможни са безпричини капризи и истерии, конфликти със съучениците и учителите.

За да избегнете подобни ситуации, ето няколко съвета как да подготвите по-голямото дете за появата на бебето:

  1. Съобщете на детето за появата на бебето достатъчно рано

За появата на новия член в семейството детето трябва да научи от родителите си, а не от други възрастни (баби, лели). Съобщете му за радостното събитие примерно към третия месец, за да има време да свикне с настъпващите промени.

  1. Обсъждайте какво ще последва след раждането на братчето или сестричето

Хубаво би било да обсъждате с детето очакваното раждане на мъничето. Разказвайте му, че бебето ще се нуждае от много грижи, но това не означава, че мама и тати ще обичат по-малко първородното си дете.

  1. Не се сърдете за агресивните прояви на детето по отношение на малкото

Непременно изслушвайте детето, дори ако говори „неразумно“ – например, ако казва, че не иска братче или сестриче, или че няма да го обича. Не му се сърдете за подобни думи, по-добре му дайте възможност да се изкаже. Фактът, че родителите разбират чувствата на детето, ще му даде сили да се справи със своите преживявания.

  1. Не свързвайте промените в живота на по-голямото дете с появата на по-малкото

Всички значителни промени в живота на детето – преместването в друга стая, тръгването на детска градина, не бива да се свързват с раждането на бебето. По-добре това да се случи преди раждането или по-късно след това.

Виж още

  1. Нека детето участва във вземането на решения, касаещи бебето

Първородното ще се чувства съпричастно към голямото събитие, ако му дадете възможност да се включи в обсъждането на вълнуващите ви въпроси. Може да участва в избора на име, креватче, играчки, дрешки и т.н.

  1. Разказвайте на детето за неговото раждане

Разказвайте на вече порасналото дете как сте очаквали неговото раждане, как сте се радвали. Показвайте му снимки и си спомняйте всички прекрасни преживявания. Кажете му, че неговото братче или сестриче също ще е толкова малко и безпомощно, колкото е било и самото то преди няколко години.

  1. Подскажете на детето как може да прояви своята грижа към мъничето

Предупредете детето, че бебето няма как веднага да може да си играе с него, за да избегнете евентуални разочарования в тази посока. Акцентирайте на приятните моменти, подскажете, че големият батко или кака ще може да се грижи за малкото и да го учи на всичко, което той/тя вече умее.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре