Сега четеш
Малките деца, интернетът и коронавирусът

Малките деца, интернетът и коронавирусът

Извънредното положение в страната ни изненада всички и много хора все още се опитват да се справят с резките промени в начина ни на живот, до които то доведе. Стоенето пред екрана почти по цял ден вече не е чуждо нито на големи, нито на малки. Още по-голямо е предизвикателството пред родителите на малки деца, които са свикнали да прекарват повече време в игра навън и с връстници. По темата разговаряме с Ралица Михайлова от Асоциация Родители.

 

Какво можем да направим в тази ситуация като родители по отношение на дигиталните устройства и децата?

Родителите на малки деца е добре да не забравят, че ситуацията с COVID-19 е извънредна, т.е. извън познатия ред – затова е съвсем нормално не всичко да се случва, както досега. Ако досега успешно сте ползвали семейни правила за интернет, успели сте да ограничите употребата на устройства, то е твърде вероятно в момента да срещате затруднения в тази област. Важно е да останете спокойни и да продължите да правите това, което е по силите ви – това ще направи и детето ви по-спокойно и уверено, че ситуацията е под контрол.

И все пак, има ли начин родителите да регулират използването на интернет и дигиталните устройства?

Да, ето няколко насоки за това как да регулирате използването на интернет и дигитални устройства в сегашните условия:

  • На първо време – напълно нормално е детето ви да прекарва повече време пред екрана тези дни, затова не чувствайте вина. Спазването на социално дистанциране предполага повече време вкъщи и никакви игри с приятели, в парка или градинката. Съответно, тези дейности се заменят от малко повече игра на таблета и телефона.
  • Не е толкова важно времето, прекарано пред екрана, колкото самата дейност. Разбира се, играенето на игри по цял ден е по-скоро загуба на време, но има много образователни приложения и видеа, които могат да бъдат полезни за детето ви. Изберете такова онлайн съдържание за детето си, което да е подходящо за възрастта му и да не включва твърде ярки звуци и цветове, които да го превъзбуждат и разсейват.
  • Стремете се да бъдете заедно до детето си, когато е пред екрана. От една страна, така намалявате риска то да попадне на нещо неподходящо, а от друга – това е възможност да направите това преживяване по-смислено и пълноценно за него. Учите цветовете чрез специално приложение? Чудесно – попитайте детето да ги назове, докато сгъвате заедно прането след това. Винаги сте се чудили какво толкова харесва детето ви в онази игра с говорещите и подскачащи животни? Сега имате време да разберете…
  • Възползвайте се от видеочата – така семейството ви ще може да поддържа връзка с близки и роднини. Организирайте виртуална среща на детето си с неговите приятели – нека си разкажат какво правят по цял ден, когато не се виждат, оставете ги да се позабавляват със смешни филтри… Така детето ви няма да се чувства напълно откъснато от близките си хора.
  • Изключете телевизора, когато никой не го гледа – фоновият шум разсейва детето и пречи на пълноценната му игра. Също така в момента телевизионните послания никак не са позитивни – спестете това на детето си, а и на вас самите. Ако искате да сте в течение на новините, слушайте ги, докато детето не е в стаята или просто ги прочетете в интернет.
  • Не забравяйте, че балансът между онлайн и офлайн активности е важен. Поставянето на горна граница е много индивидуално за всяко семейство, особено в настоящата ситуация. Това, което можете да направите, е да насърчавате детето си да си почива по-често от екрана (напр. на всеки 15-20 мин.). Също така избягвайте използването на екрани непосредствено преди заспиване.
  • Ако имате по-голямо дете, което използва интернет за образователни цели, опитайте да обясните това на по-малкото си дете. Възможно е то да си мисли, че батко или кака по цял ден си играят на компютъра, а пък на него не му разрешават. Ако е възможно, обособете кът за по-голямото си дете, където да може да учи необезпокоявано от по-малкото.
  • Насърчавайте самостоятелната игра на детето, без използване на екрани. Възможно е да има играчки, с които отдавна не е играло и е забравило – припомнете му ги. Включвайте детето, според възможностите му, в домакински задачи като готвене, чистене, подреждане. Децата в тази възраст все още имат голяма нужда активно да взаимодейсват с хората и средата около тях.
  • Вероятно в момента ви се налага да балансирате няколко роли наведнъж – на родител, служител, човек, грижещ се за домакинството… Поздравете себе си и партньора си за усилията, които полагате, и не забравяйте, че всичко това е временно…

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре