Сега четеш
Най-често срещаните интимни проблеми при децата

Най-често срещаните интимни проблеми при децата

Кои са най-често срещаните интимни проблеми при новородените?

Това, което обикновено би могло да притесни родителите на новороденото, е изгледът на външните полови органи. Най-често не се касае за патология, а за вариации на нормата, но при всички случаи на съмнение е необходимо да се направи консултация с детски гинеколог (при момичета) или с детски хирург/детски уролог (при момчета). При новороденото момиченце може да се наблюдава секрет, който изтича между срамните устни – безцветен или розово до кръвенисто оцветен. Може да се открие и леко набъбване в областта на гърдичките. Обичайно тези промени отшумяват за един-два месеца. През следващите няколко месеца при някои момиченца могат да се образуват синехии на малките срамни устни или да се появи изтичане от гениталиите с различен цвят – белезникав до жълто-зеленикав. При тези състояния е задължителна консултация с детски гинеколог.

 

Всъщност, това ли представлява т. нар. „хормонална криза“, която понякога ужасно много плаши родителите?

Вътреутробно през бременността бебето момиче е било в среда с определени хормонални нива, характерни за бременната жена. През първите седмици след раждането му те продължават да циркулират в кръвообращението на бебето, но вече в намаляваща концентрация. Именно на тяхното краткотрайно въздействие се дължат някои транзиторни изменения на първичните и вторични плови белези на новороденото момиченце. Както вече казах, изразяват се в характерен изглед на външните полови органи, евентуално наличие на вагинално течение или леко нарастване на млечните жлези. Понякога при ехография на корем по друг повод е възможно случайно да бъдат установени фоликуларни кисти на яйчниците. Обичайно тези състояния преминават спонтанно до края на втория месец и не налагат терапия.

 

А при по-големите момиченца и момченца какви проблеми са възможни?

В качеството си на акушер-гинеколог мога да говоря изключително за проблемите, свързани с гинекологичното здраве при момичетата. По отношение на момченцата бих посъветвала родителите да се обърнат към специалист детски хирург/ детски уролог във всички случаи, в които имат съмнение за някое от гореописаните състояния или дори само съмнение за това дали е правилна анатомията.

При момиченцата една от най-честите причини за посещение при детски гинеколог е възпалението на външните полови органи или т. нар. вулвовагинит. Проявява се най-често със зачервяване с/без дискомфорт, парене, сърбеж, вагинално течение с различен характер. Причинителите на заболяването в тази възраст се различават съществено от тези при възрастната жена. Поради това поведението и терапията тук са специфични. Гъбичната инфекция на гениталиите е популярно състояние, което се подозира винаги, когато жена или момиченце имат оплаквания в областта на вулвата. Истината е, че този тип инфекция е характерна за възрастта след пубертета и е изключително рядка преди това.

Друг проблем, който се среща във възрастта до 3 години, е т. нар. синехия на малките срамни устни, която представлява „слепване” на малките срамни устни една за друга. Синехията може да бъде частична или тотална, което до голяма степен обуславя и поведението.

 

Кои симптоми са притеснителни при момиченцата и момченцата?

Притеснителни могат да бъдат всички симптоми, които са свързани с промяна в обичайното състояние или дори само с усещането, че „нещо не е наред” по отношение на изгледа на външните полови органи. При момичето – зачерваване в областта на вулвата, необичаен мирис, вагинално течение, нарастване на гърдите, поява на окосмяване, травма, кървене, болка…

 

Кога непременно трябва да се потърси специалист?

При наличието на всички гореизброени симптоми е необходимо да се потърси специалист. В България все още достъпът до специализирана медицинска помощ е лесен и възможен. Голяма част от тези състояния не са спешни, но изискват прецизиране. Спешните състояния, които биха наложили незабавна гинекологична помощ, са няколко – травма в областта на външните полови органи, кървене, болка в корема.

 

На каква възраст трябва да бъде проведен първият гинекологичен преглед?

Хубаво би било първият преглед да бъде проведен още в най-ранните месеци след раждането – около 3-6-месечна възраст. Би следвало родителите да потърсят консултация със специалист по детска гинекология при всяко съмнение за правилна анатомия на външните полови органи, синехия, възпалително състояние или просто при въпроси, свързани с интимната хигиена на малкото момиче.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре