Сега четеш
Петгодишните имат вече изградено мнение за себе си, установиха учени

Петгодишните имат вече изградено мнение за себе си, установиха учени

Още в предучилищна възраст детето има напълно развита, макар и не съвсем точна способност за самооценка, показват резултатите от ново изследване на Вашингтонския университет. Авторите на изследването разработили тест за оценка и самооценка и го приложили на повече от 2005-годишни деца.

Досега се считаше, че в ранна възраст децата все още нямат изградена способност нито за позитивно, нито за негативно отношение към собствената си личност. Резултатите от новото изследване обаче опровергават това схващане. Оказва се, че самооценката се създава много по-рано и тръгвайки на училище, децата вече имат изградена представа за собствените си способности, силни и слаби страни.

Според авторите на изследването повечето 5-годишни деца имат завишена самооценка. И момиченцата, и момченцата на тази възраст по-често се асоциират с „добрите“, отколкото с „лошите“ персонажи.  Учените са категорични, че високото самочувствие в тази ранна възраст има по-скоро позитивно въздействие върху израстването на децата като личности. Леко завишената самооценка е показател, че децата се чувстват значими и обичани, а способностите им – оценени. С израстването и навлизането в тийнейджърска възраст обаче самооценката се променя и става по-скоро негативна.

Източник: Zee News

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре