Сега четеш
Внимание: износване на зъбките

Внимание: износване на зъбките

Един от неприятните и все по-често срещащи се проблеми, свързан с детските зъбки, е т.нар. износване (или изтриване). Зъбите, независимо дали са временни или постоянни, са покрити от емайл, който като всяка тъкан е податлив на разрушение. Определено обаче млечните зъби са по-предразположени към изтриване. За причините за възникването на този проблем, лечението и превенцията разговаряме с д-р Тодорова.

 

Какво представлява износването на детските зъби и коя е причината за него?

Зъбното износване или изтриване се превръща във все по-голям проблем за денталните лекари, работещи с деца.

Зъбите, независимо дали са временни или постоянни, са покрити от емайл, който е най-твърдата структура в човешкото тяло, но и той като всяка тъкан е податлив на разрушение. Износването на зъбите е комбинация от ерозия (киселинно увреждане), абразия (механично увреждане), атриция (физиологично увреждане). В детска възраст факторът с най-голямо влияние е ерозията, която може да се дължи вътрешни и външни причини. Вътрешните фактори са свързани с повтарящи се повръщания, хранителни разстройства, рефлукси, стискане на зъби (бруксизъм). Външните причини за киселинното разрушаване на зъбите са газираните напитки, натуралните сокове, пюретата, някои лекарства.

Ерозията се свързва не само с високия прием на киселинни течности, но и с честотата, метода и времето на консумация. При пиенето със сламка, например, се увеличава контактът на течността със зъбите и обикновено напитките се пият бавно и продължително. Когато напитките не се приемат по време на трите основни хранения, а между тях, това пък повишава вредното им влияние.

Развитието на денталната ерозия е индивидуална и зависи от редица допълнителни фактори, някои от които са вродени и не се поддават на промени в хранителния режим. Примери за това са буферният капацитет на слюнката, разтворимостта на зъбната структура в киселина, връзката между твърдите и меките тъкани.

По еднакъв начин ли влияе киселинността на напитките и храните върху кариесите и износването на зъбите?

Има съществена разлика между киселинното влияние на напитките и храните и образуването на кариеси. Кариесите се развиват поради натрупването на плака (остатъци от храна) на трудни за почистване места, докато повишеният прием на киселинни продукти действа върху целите повърхности на зъбите, които могат да са чисти и здрави, но с времето се износват и отслабват, емайлът става жълтеникав и се изтрива. Оплакванията, които обикновено се появяват тогава, са свързани с чувствителност и/или болка, посивяване на ръбовете на предните зъби и/или отчупването им, гладка, гланцирана и полупрозрачна повърхност на задните зъби, изгубени релефи, износване и/или фрактуриране (счупване).

Млечните или постоянните зъби по-често се износват?

Млечните зъби са по-предразположени към изтриване поради това, че слоевете от емайл и дентин са по-тънки, по-ниско минерализирани, съдържат по-големи количества вода и са с повишена пропускливост. Слюнчените жлези при децата не са толкова добре развити, което води до по-слаба слюнчена секреция, която да предпазва зъбите от ерозия, отмивайки киселините.

Този проблем отнася ли се за дадена възраст или може да се случи по всяко време?

Изследвания показват, че газираните напитки представляват 1/5 от добавените захари в хранителния прием на децата между 11-12 години, а около половината от количеството течности при децата между 2 и 9 години са плодови сокове. Състоянието може да се отключи във всяка възраст при повишен киселинен прием.

Превенция и лечение

За да се избегне това неприятно състояние, важно е децата още от малки да се научат да пият вода вместо плодови сокове и газирани напитки. Преди лягане не трябва да консумират никакви продукти след измиване на зъбите.

Лечението включва покриване на зъбите с фотокомпозитен материал при леки поражения, а при по-тежки случаи се изработват фасети или корони. Когато при временните зъби няма оплаквания, състоянието само се следи, а лечебните методи обикновено са насочени към постоянните зъби.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре