Сега четеш
Как да подготвим децата, за да бъдат здрави през зимата

Как да подготвим децата, за да бъдат здрави през зимата

Ние, хората, сме само малка част от огромното биологично разнообразие на нашата планета и въпреки че живеем във все „по-стерилни“ общества, ежедневно влизаме в контакт с милиони организми. Всеки жив организъм има нужда да общува с околния свят и в същото време да запази своята цялост. Удовлетворявайки тази потребност, в хода на биологичната еволюция се заражда и развива система за защита, сходна и в същото време специфична за всеки вид, която координира функциите на всички органи и системи в дадено тяло – имунната система.

Какво представлява имунната система, как ни защитава и как да подсилим имунитета на децата, попитахме д-р Елена Георгиева.

 

Как да подготвим децата, за да бъдат здрави през зимата

Есента е периодът, в който е необходимо да подготвим децата си за зимата, като подсилим имунната им система и я подготвим за борбата с настинките и вирусите. Ето няколко полезни съвета:

  • Стремете се хлапетата да се хранят здравословно.Погрижете се те по-често да хапват домашно приготвена храна, наблегнете на плодовете, зеленчуците, меда и ядките. Добре е детското меню да бъде богато на витамини и освен това балансирано да съчетава въглехидрати, белтъчини и мазнини.
  • Приготвяйте фрешове.Всички водноразтворими витамини, необходими за правилното функциониране на детския организъм и за здравето на имунната система, се съдържат в чаша прясно изцеден сок от плодове и зеленчуци.
  • Не забравяйте за чая. Много от билковите чайове имат противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Мурсалският чай, лъжица цвят от лайка, липа или мащерка са не само ароматна, но и здравословна напитка за студените дни.
  • Включете пчелните продукти в детското меню. Медът, пчелният клей и пчелният прашец са антиоксиданти с бактерицидно и противовирусно действие. Те са подходящи за всички деца на възраст над една година, които не страдат от алергия към пчелните продукти.
  • Направете киселото мляко неизменна част от храненето. Не забравяйте, че киселото мляко е първообразът на всички пробиотици. Освен това то е прекрасен източник на белтъчини.
  • Осигурете на децата повече движение и игри на открито.За да растат здрави и неподатливи на инфекции, желателно е децата да прекарват повече време навън, да играят, да спортуват… Физическите упражнения трябва да бъдат ежедневни, но не и стресиращи за организма.
  • Не навличайте децата. Есента е сезонът на променливото време, което води след себе си опасност от настинки. Въпреки това не изнежвайте децата и не ги обличайте прекалено. Дрехите трябва да осигуряват топлина и свобода на движенията, но без да запарват.
  • При необходимост използвайте хранителни добавки.Ако детето ви боледува често, можете да прибегнете към все по-популярните медикаменти за стимулиране или модулиране на имунната система. Те обаче трябва да се приемат по лекарска препоръка след консултация с педиатър.

За всичко ли са виновни бактериите?

Не бива за всичко да обвиняваме бактериите. Ние съжителстваме с милиони бактерии – в устната кухина, в храносмилателната система, по кожата. Много от бактериите не само не са вредни за човека, а напротив – помагат на организма като част от най-различни процеси, протичащи в него. Бактериите отделят жизненонеобходими вещества (витамини, антибиотици, хормони и т.н.), обезвреждат различни токсини, служат за източник на енергия. Те играят огромна роля в поддържането на имунитета и противодействат на злокачествените новообразувания.

Без полезните бактерии в храносмилателната система не може да се синтезира витамин К, отговорен за съсирваемостта на кръвта. Без полезните бактерии по кожата ще сме подложени на непрекъснатата инвазия на патогени, причиняващи тежки възпалителни реакции.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре