Сега четеш
Как да закалим детето?

Как да закалим детето?

 

Какво трябва да знаем за закаляването на детето?

Закаляването има за цел да повиши устойчивостта и защитните сили на организма спрямо неблагоприятните въздействия на атмосферните условия – студ, вятър, влага, високи колебания на температурата на въздуха. Поради несъвършената терморегулация и недостатъчната зрялост на физиологичните процеси в организма на малкото дете, особено на имунната система, тези неблагоприятни въздействия способстват за по-честото боледуване на децата. Това се отнася в най-голяма степен за заболяванията на дихателната система.

От една страна, при тези заболявания изброените фактори на околната среда имат важно значение при възникването им, от друга страна, при повечето от тях няма специфична профилактика. Поради тези причини диспозиционната профилактика (т.е. профилактиката, която се основава на факторите на средата, а не на специфичното повишаване на имунитета на организма към дадени заболявания), към която се отнася закаляването, остава единствена немедикаментозна възможност за повишаване защитните сили на организма.

 

Как да закалим детето?

Няколко са важните неща, които родителите трябва да знаят за закаляването. Отглеждането на детето трябва да става при подходяща температура (особено важно е температурата по време на сън да е с два-три градуса по-ниска, отколкото при бодърстване, при деца над 1 год. – 16-17 ºС), въздухът трябва да е влажен, а не сух, помещенията трябва да са добре осветени, а облеклото да е подходящо и детето да не е облечено с прекалено мого и топли дрехи. На детето трябва да бъде осигурено и достатъчно пребиваване на чист въздух чрез разходки в паркове, градинки и други подходящи райони. Това е така нареченият общ закалителен режим. Той е важна предпоставка за доброто състояние на защитните сили на организма, но недостатъчен.

 

Какви са специалните закалителни процедури?

За постигане на по-високо ниво на защитните сили на организма на детето е необходимо прилагането на специални закалителни процедури. За провеждането на тези процедури се използват естествените природни фактори – въздух, слънце и вода. Това са така наречените въздушни бани – частични и цялостни. При децата над 1-годишна възраст много подходящо е ходенето боси при температура 21-22 ºС на пода. Водата се използва също чрез обтривания, обливания и газене в нея. Цялостни обливания се препоръчват след 1½-год. възраст. Температурата на водата, с която започва закаляването, трябва да е 35-36 ºС, а най-ниската крайна температура да е 26 ºС. Слънцето също се използва като закалителен фактор. Слънчевите бани при детето трябва да са с максимална продължителност 30 мин, като при това е задължително главата да бъде защитена със светла лека шапка. При летуване на море максималното излагане на слънце трябва да бъде за не повече за час. При всички закалителни процедури се започва с кратка експозиция на закалителния фактор и постепенно през интервали от 3-5 дни продължителността се увеличава, докато се достигне максималната експозиция.

 

Кои са основните принципи на закаляването?

Постепенност на натоварването. Системност (непрекъснатост). Последователност (от най-слаб фактор – въздуха през по-силния – водата, до най-силния – слънцето). Индивидуален подход, т.е. съобразяване с особеностите на всяко дете и преди всичко със здравословното му състояние. От само себе си се разбира, че закаляването може да започне само ако детето е здраво! Трябва да се има предвид също така, че след прекарано заболяване е необходимо да се изчака минимум 10-14 дни, преди да се започнат каквито и да било закалителни процедури.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре