Сега четеш
15 май – Световен ден на кенгуру-грижата

15 май – Световен ден на кенгуру-грижата

За първи път в България ще бъде отбелязан Световният ден на кенгуру-грижата, която е най-ефективният начин за включване на родителите на недоносени новородени в грижите за техните бебета. Продължителният контакт „кожа до кожа“ е с най-много доказани ползи и за децата, и за родителите.

 

Покана за кино

Фондация „Нашите недоносени деца” ви кани на 12 май, от 18:00 часа, в кино Влайкова, София, на прожекцията на документалния филм „Животът, който предстои” (La vie a venir) за преживяванията на една майка и нейните преждевременно родени близнаци. На събитието ще присъстват родители, неонатолози, педиатри и други здравни специалисти. След края на прожекцията ще бъде проведена кратка дискусия за значението и положителните ефекти от този вид грижа за децата, родени преди термин.

 

Ден на отворените врати в неонатологични отделения на 15 май

По инициативата на фондация „Нашите недоносени деца“ на 15-ти май ще се проведе ден на отворените врати в неонатологичните отделения в страната. Целта е да се даде възможност на майките и бащите, чиито бебета са в неонатологично отделение на болница, да осъществят по-устойчива връзка с тях. В този ден те ще имат възможността да осъществят по-продължителен контакт кожа-до-кожа (минимум 1 час) с децата, при които това е медицински възможно.

Кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя оказва положително влияние върху температурната регулация, сукателните умения и развитието на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от условията, в които се отглеждат. Различни проучвания доказват, че този вид грижа за новородените има благоприятен ефект върху дихателната и сърдечната честота, намалява броя на вътреболничните инфекции и не на последно място – бебетата биват изписвани много по-рано.

Ето и болниците в страната, които ще се включат в инициативата:
СБАЛАГ „Майчин Дом“, София
СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, София
МБАЛ I Градска болница,  София
МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, Сливен
МБАЛ „Пловдив“, Пловдив
МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, Кърджали
МБАЛ „Д-р Стоян Черкезов“, Велико Търново
УМБАЛ „Проф д-р Ст. Киркович” АД, Стара Загора
Дом за медико-социални грижи, Плевен
УМБАЛ „Русе“, АД, Русе
МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” – АД, Монтана
МБАЛ „Търговище“ АД , Търговище
МБАЛ „Шумен“ АД,  Шумен

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре