Сега четеш
Да се погрижим за себе си (и децата) чрез клетъчно хранене

Да се погрижим за себе си (и децата) чрез клетъчно хранене

Знаем, че децата обичат да подражават на възрастните, както и че най-добрият учител за тях е личният пример на родителите им. Това се отнася и по отношение на храненето. Деница Андонова, автор на книгата – „Клетъчно хранене с Дени. Холистичен наръчник за здравословна грижа и любов към себе си“ ни подсказва как можем да бъдем още по-здрави и витални, а успеем ли, това със сигурност ще е прекрасен урок и за децата ни.

 

Какво е клетъчното хранене?

Всяко хранене в основата си трябва да е клетъчно хранене, но в съвременните условия на живот това не се получава на практика точно така.

Клетъчното хранене е холистична концепция, която включва както избор на чисти, здравословни, богати на хранителни вещества храни и продукти, така и правилното им подготвяне и приготвяне, приемането им в определени периоди на деня, доброто им сдъвкване и преработване в стомаха, разнасянето на усвоените хранителни вещества до всяка клетка чрез кръвоносната система, активирането на клетъчните мембрани, изчистването от токсини на тялото, постигането на емоционален и енергиен баланс. Други аспекти са коригирането на създалите се дефицити, справянето със стреса и лавината от емоции, които нарушават вътрешния ни мир и хармония, ограничаването на каналите на киселинност и токсичност в ежедневието ни.

Клетъчното хранене, най-общо казано, се грижи за здравето и баланса ни на физическо, енергийно и емоционално ниво. В него няма крайности, строги забрани и непосилни ограничения. Ако се отклоним от рамката на здравословното и балансирано хранене, можем да неутрализираме в следващите хранения или в следващите дни. Много важни са емоциите и осъзнаването на енергийния ни поток по време на клетъчно хранене.

На физическо ниво в клетъчното хранене се обръща внимание на избора, подбора, подготовката и приготвянето на храната, на правилния прием, на доброто сдъвкване, на редовните хранения (4-5 пъти на ден), на коригирането на дефицити, на подпомагането на храносмилателната, кръвоносната и отделителните системи с цел по-доброто им функциониране, на дишането и на движението, на пречистването на организма и други.

На енергийно ниво създаваме осъзнатост за протичането на енергийните потоци в тялото, откриваме блокажи и дисбаланси в меридианната енергия и подпомагаме енергийните канали (познатите от Китайската медицина енергийни меридиани) да протичат правилно.

На емоционално ниво се научаваме да обръщаме внимание на емоциите си, които са в основата на правилното протичане на енергийните меридиани, да се вслушваме в тези фини и много мъдри начини нашето тяло да сподели с рационалната ни част ценни знаци и насоки за нашето благоденствие и хармонично протичане на всички процеси.

В своята цялост клетъчното хранене може да бъде един верен помощник на всеки един от нас да се чувства витален, здрав, хармоничен и свързан със себе си. А ако го постигнем за себе си, какъв по-добър подарък и урок можем да дадем на децата си?!

 

Какви са ползите от клетъчното хранене?

Ползите са огромни. Ревитализираме нашите тела, изпълваме се с енергия и тонус, подобряваме функциите на всички наши органи и системи, на отделните клетки, подобряваме фигурата и самочувствието си, осъзнаваме по-дълбоко процесите, които протичат в нашето тяло и как да неутрализираме това, което си причиняваме посредством нездравословните навици и напрегнатия начин на живот. Нещо, което за мен е много ценно като полза, е, че започваме да се вслушваме по-добре във вътрешния си авторитет и да виждаме, чуваме и усещаме напътствията му. Освен това е лесно за практикуване, не са нужни някакви специални умения или подготовка, както и не изчисляваме грамажи, калории, не изпадаме в крайности. Може да се практикува буквално от всеки, който има клетки. Прекрасен начин за грижа за себе си и показване на любов и благодарност към телата ни. Тялото е много мъдро. То може и се справя с всевъзможни изпитания, пред които го поставяме чрез нездравословните си навици и напрегнатия начин на съвременния живот. Но ако получи малко подкрепа, осъзнаване и любов, то ни се отблагодарява многократно.

 

Споделете нещо от вашия личен опит с клетъчното хранене…

Мога да споделя личния си опит с клетъчно хранене през двете ми бременности и кърмене след тях. Бременността реално започна да ми личи чак към началото на 7-мия месец. Нямах никакви проблеми с натрупване на излишните килограми през бременността, с падане на коса, чупене на нокти и разваляне на зъбите. В момента голямата ми дъщеря е на 2 години и 9 месеца, а малката е на 4 месеца. Редовните коментари, които получавам, са „все едно не си раждала“. Често хора, които не са ме виждали дълго време, се учудват, че имам и второ детенце. Много бързо се възстанових и влязох в предишните си килограми. Освен това имам достатъчно кърма, за да бъде бебчето ексклузивно кърмено.

Разбира се, истинските ползи и резултати идват с постоянство и осъзнатост.

 

Виж още

Как мама чрез правилно хранене…

… да се възстанови по-бързо след раждането?

Раждането е както един от най-естествените процеси в живота на жената, така и много стресово събитие. Затова трябва да сме много осъзнати и отдадени на каузата бързо да подпомогнем тялото си да се съвземе от стреса и да се подготви за новото приключение на родителството, което също крие своите изисквания и предизвикатества. Освен че бързо трябва да се съвземем след раждането – независимо дали е естествено или чрез цезарово сечение, не трябва да забравяме, че още едно гърло (и клетки) очакват от нас да задоволим техните потребности чрез кърменето. Тук е нужна огромна осъзнатост и прецизност, тъй като това е огромна отговорност.

 

…да се пребори със стреса и безсънните нощи

Правилното хранене и добрият сън дават нужното гориво на майката да се справи с новите задължения и роли в живота си. Относно безсънните нощи, нека да направим едно разграничение – дали се дължи на неспокойно бебче с много колики или защото тялото ни по този начин индикира дефицит в организма ни. В първия случай (бебешки колики) мога да споделя, че премахването например на глутена или силното му ограничаване по време на бременността или дори само в първите дни след раждането на бебето може да намали коликите драстично. Във втория случай е необходимо да се направят консултация с лекар или специалист по хранене, както и нужните изследвания и да се изготви след това програма за компенсиране на дефицитите.

Нека да не пропускаме и емоционалните аспекти на майчинството. Всяка жена по различен начин приема новата роля на майка и стресът има различни причини. Може би изпитваме страх от това как ще се справим, може би не можем да направим добър баланс между грижите за бебето, за себе си, за партньора, за по-големите ни деца. Може би не можем да управляваме добре времето си. Може би сме много физически изморени и изтощени. Може би не можем да свикнем с новите отговорности. Може би не можем да намерим начин как да съчетаваме родителството с професионалния ни живот, с хобитата ни. А може би сме отишли в другата крайност и нашият свят вече се върти само и единствено около сладкото малко създание и всичко останало е минало на много заден план. Независимо каква е причината, важното е да сме осъзнати и да намерим нашите канали на стрес. Осъзнаем ли ги, ще дойдат и решенията как да ги преодолеем или поне смекчим. В тези случаи знам колко ценни помощници са Австралийските цветни есенции с тяхната способност да намират и освобождават емоционалните блокажи, да ни зареждат с нужните качества и ресурси, за да преодолеем с лекота предизвикателствата в този етап на живота ни.

…да има достатъчно кърма

От моя личен опит с кърменето (1 година и 5 месеца с първото ми дете и 4 месеца досега с второто) мога да кажа, че достатъчно кърма има само след добър сън, балансирано хранене, спокойствие и почивка. В по-стресови периоди може да се включат допълнително хранителни добавки, лактогонни чайове, да се увеличи количеството на приеманите течности – зеленчуков фреш, бульони, ленен чай, понякога комбинации от шуслерови соли. А за преодоляване на стреса и напрежението – Австралийски цветни есенции.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре