Сега четеш
Време е за колело

Време е за колело

Карането на колело е истинско удоволствие за всяко дете. И как иначе, след като така то може да се придвижва по един различен и доста по-бърз начин. За да може обаче да се случи това, и мъникът, и родителите трябва да се заредят с търпение и спокойствие, но пък след това забавата е гарантирана.

Кога детето е готово да кара колело, защо е полезно това умение, с какво трябва да се съобразите при избора на велосипед – отговор на тези въпроси потърсихме от продавач-консултанта и един от 6-те най-добри каскадни състезатели с колело Христо Илиев.

 

На каква възраст детето е готово да кара колело?

След като детето проходи стабилно, съвсем спокойно може да се качи на колело без педали, което развива баланса. Обикновено това се случва на около 2-годишна възраст. Балансиращото колело е много по-добър вариант от триколките. Причината за това е, че когато има помощни колела, детето свиква, че може да се подпре и не се опитва да пази баланс. Балансиращото колело помага на мъниците да се научат да балансират, развива рефлекси у тях – например, да се подпират с краче, ако залитнат.

 

Защо е полезно карането на колело?

Карането на колело развива двигателните способности, без да натоварва тялото по някакъв начин. То е доста по-полезно от бягането – при бягането има приземяване, ставите се натоварват по специфичен начин, особено ако не се бяга правилно. При карането на колело тежестта е върху седалката и напрежението е единствено в краката. Много важно обаче е позицията на тялото да е добра, а това зависи от правилния подбор на размера на колелото, който трябва да е съобразен с ръста на детето.

 

На какво трябва да обърнат внимание родителите при избора на колело?

Най-важно e да се обърне внимание на размера на колелото. Aко рамката е по-къса, детето може да стои прегърбено, ако седалката е по-ниска – коленете ще се свиват повече, отколкото е правилно. Всичкото това води до погрешно натоварване, което трябва да се избягва, защото води до болки в коленете и други здравословни проблеми. За да направят правилен избор на колело, важно е родителите да се посъветват с продавач-консултанта в магазина – той е човекът, който най-точно може да ги консултира за размера на колелото, съобразно ръста на детето. И още нещо важно – има родители, които, примерно, купуват по-голямо колело за детето с идеята да го кара по-дълго време. Това обаче е не само вредно, но и опасно за детето – неудобно му е, често го боли гърба, увеличава се риска от травми. Ако трябва да обобщя – марката колело не е от значение, важни са геометрията и размерът.

 

Как да научим децата да карат колело?

Първото и най-важно нещо е детето да се научи на баланс, а след това – да върти педалите. Много родители правят точно обратното – наблягат на това детето да върти педалите, а пък на повечето деца, особено в по-малката възраст, това им е трудно и често въртят назад, защото така им е по-лесно. Родителите трябва да намерят начин да обяснят на детето как точно работят баланса и самото управление с кормилото. Освен да усвои баланса, важно е детето да бъде спокойно, да се справи със страха си. Често пъти при инцидентно падане малчуганът може да се стресне и след това да няма желание да кара колело. Затова, нека първите стъпки в обучението как се кара колело да бъдат по-внимателни – само така малкото човече ще придобие нужната му увереност. После вече може да кара колело по цял ден.

 

Каскадните колелета подходящи ли са за най-малките?

Да, има и малки каскадни колелета за скачане. Стойката при тях е по-различна, защото те не са предназначени за каране в седнало, а в изправено положение. Най-малки са 12-цоловите, което ще рече, че са подходящи за 3-4-годишните. Каскадните колелета са много по-здрави от обикновените. Максимално опростени са, т.е. няма скорости, спирачки. При тях скоростта не е толкова висока, велосипедистът има много лесен достъп до земята и съответно спирането е по-лесно. Този модел колела развива тялото по по-различен начин, а освен това в екстремните спортове всичко се случва много по-бързо и по-неочаквано, което развива рефлексите и мисленето.

 

За безопасността на детето…

Учейки се да кара колело, малкото дете тепърва изгражда рефлекси да пази равновесие, така че няма как да се очаква от него да се защити само при падане. Ето защо е добре да бъде екипирано с наколенки, налакътници, каска. Родителите не бива да забравят, че дори и да са плътно край мъника, винаги има риск от падане. Когато детето не е защитено при падане, то може да се ожули, да го заболи и така бързо ще загуби желание да кара. Освен че предпазват от сериозно нараняване, наколенките и налакътниците в наши дни са изключително комфортни и леки, имат и страхотен дизайн.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре