Сега четеш
7 правила за здрава кожа през зимата

7 правила за здрава кожа през зимата

Студеното време влияе и на кожата. А детската кожа има своите особености, които я правят по-податлива към инфекции, алергии, раздразнения от различни външни въздействия. С д-р Томова разговаряме за най-честите възможни проблеми с кожата през зимата, за симптомите и лечението на студовата алергия, за грижите, които родителите е добре да полагат, за да се избегнат неприятностите.

 

Какви са особеностите на детската кожа?

Кожата е най-големият орган. Тя изолира и предпазва тялото от заобикалящата го среда, тоест има важна защитно-бариерна функция. Състои се от три слоя – епидермис, дерма и хиподерма, всеки един от които има определен строеж и свойства.

Епидермисът (най-външният слой) е изграден от много слоеве клетки, които постепенно се изпълват с кератин (рогово вещество). Роговите клетки заедно с водно-липидната покривка създават бариера и предпазват от проникване в кожата на различни външни агенти. Този слой е най-важният за защитно-бариерната функция на кожата.

Дермата (средният слой) е важена за здравината и еластичността на кожата, за обмяната на веществата и за изграждането на водно-липидния защитен слой на повърхността на епидермиса.

Хиподермата (най-вътрешният слой) има защитна и термоизолационна функция и е най-важният енергиен резерв на организма.

По структура и функции бебешката кожа и кожата на по-малките деца се доближава до тази на възрастните, но има и някои особености. Тя е по-тънка, по-ранима, с недобре развита водно-липидна бариера, което позволява по-лесното насищане на кожата с вода, но и по-лесното ѝ губене при неблагоприятни условия. В резултат на всичко това тя е по-склонна към дехидратация и изсушаване, а, както се знае, сухата кожа е с по-слаби защитно-бариерни функции.

Тези особености на бебешката и детската кожа я правят по-предразположена към инфекции и алергии и по-податлива на раздразнения от различни външни въздействия.

Как се отразява студеното време на детската кожа?

Кожата участва активно в регулирането на телесната температура чрез потните жлези, мрежата от кръвоносни съдове, терморецепторите („датчици“ за температурните промени). При резки температурни промени се активират поетапно всички нива на терморегулация. Кожата е първият орган, който реагира чрез своите терморецептори, които изпращат информация до терморегулаторните центрове в мозъка. От тези центрове до кожата по обратен път достигат команди за защитни действия за запазване на телесната температура като например свиване на кръвоносните съдове (вазоконстрикция).

През зимния период най-изложени на ниските температури са откритите части на кожата – лицето, ушите, пръстите на ръцете и краката. Кожата изстива и побледнява, а впоследствие се зачервява и посинява поради свиване на кръвоносните съдове и намаляване на кислорода в тях. Загубата на топлина е голяма. Тези промени се случват доста по-бързо при децата поради по-голямата повърхност на кожата спрямо обема на тялото, а и поради незрелостта на някои от терморегулационните органи. Освен, че променя цвета си, кожата става по-чувствителна и болезнена. През зимата се наблюдава и понижение на работата на потните жлези, в резултат на което детската кожа става още по-суха, груба и склонна към раздразнения и възпаления.

Кои са най-честите проблеми, свързани с детската кожа през зимата?

Най-честите проблеми са свързани с изсушаването на кожата, което се дължи не само на действието на студения въздух и вятър на открито, но и на сухия и по-топъл въздух на закрито. Кожата става суха, груба, неравна, лющеща се, сърбяща, червена и разранена.

Зимата е сезонът, през който се обострят някои хронични кожни заболявания,  като при децата най-често това е атопичният дерматит. Зачестяват и обривите в резултат на претопляне, както и т.нар. памперсдерматити. При някои кърмачета през зимните месеци се наблюдава едно интересно състояние, наречено „ливедо ретикуларе“, което е физиологично и засяга крайниците, седалището, носа и др. – при изстудяване кожата на тези места става с червено-лилаво, мрежовидно оцветяване, а при затопляне тя възстановява цвета си.

Какво представлява студовата алергия?

Студовата алергия е сборно понятие, което включва и кожното заболяване студова уртикария. Това е псевдоалергия, защото няма реален алерген, който да отключи алергия, но настъпват отделяне на хистамин и имунологични механизми, подобни на алергичните. Характеризира се с появата на специфичен, силно сърбящ обрив след излагане на ниски температури, контакт със студени предмети или консумация на студени храни и напитки. Обривът се наблюдава предимно по пряко изложените на студ кожни участъци, но може да обхване и закритите зони. Продължителността му е от няколко часа до няколко дни, като в повечето случаи изчезва спонтанно. Наподобява обрива при опарване от коприва – червени, леко надигнати петна с централна „пъпка“ на някои от тях. В тези случаи се препоръчва носене на топли дрехи и закриване на ръцете, лицето и ушите; нанасяне на по-мазни кремове; избягване на провокиращите фактори; каляващи процедури.

Ако детето страда от някои от описаните кожни проблеми, необходимо ли е да се вземат някакви мерки по отношение на хигиенните и перилните препарати?

Хигиената е важна част от грижата както за здравата, така и за проблемната кожа. Нещо повече – при неправилно подбрани или неправилно приложени продукти тя може да е част от проблема. От значение е да се избират щадящи, хипоалергенни средства с възможно най-малко съставки, които са съобразени с особеностите на детската кожа. Малко внимание се обръща и на качествата на водата. В някои райони тя е много твърда (с високо съдържание на калциеви и магнезиеви йони) и може допълнително да увреди кожата. Перилните средства също трябва да се подбират внимателно, особено когато има съмнение за алергия. Детските дрехи е добре да се перат отделно и да се изплакват обилно с вода.

7 правила за здрава кожа

1. Добрата хигиена и прилагането на хидратиращи и омазняващи средства (емолиенти) са важни не само през зимата, но и през всички останали сезони.

2. Бебетата, малките деца и децата с кожни проблеми е препоръчително да се къпят с измивни средства през няколко дни, а не всеки ден.

3. Непосредствено след къпане е необходимо кожата да се попива леко и да се нанася емолиент.

4. През по-студените месеци е добре емолиентите да са с по-високо съдържание на липиди и да се нанасят ежедневно поне веднъж.

5. Дрехите на децата трябва да са удобни, от естествени материи и свободни, за да не се нарушават микроциркулацията и терморегулацията. Същото важи и за обувките.

6. За да се избегнат състояния на прегряване или прекомерно охлаждане, да се прилага многослойно обличане (като глава на лук) с по-тънки дрехи, за да може да се реагира адекватно на промените в температурата.

7. Температурата в помещенията не трябва да е много висока, желателно е да е около 20-22°С.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре