Сега четеш
Опасности дебнат и през лятото…

Опасности дебнат и през лятото…

Лятото е любим сезон за много от нас. Разходки, игри, пътешествия, забавления… Но наред с това нека не забравяме, че лятото крие и опасности, от които трябва да защитим децата си.

 

Слънцето може да бъде и опасно

Ако през зимата родителите се притесняват, че детето ще се простуди и настине, то през лятото би следвало да се опасяват от обратното. Прекалено дългото стоене под преките слънчеви лъчи може да доведе до прегряване, дори и до слънчев удар. Освен това детката кожа е много нежна и чувствителна, в резултат на което лесно може да се стигне до слънчево изгаряне.

Съвет:

Погрижете се детето да не излиза навън без шапка. В часовете, в които слънцето е най-силно, нека детето бъде у дома или да играе на сянка. Използвайте слънцезащитен крем.

 

Ах, тези насекоми

Дори безобидните на пръв поглед комари могат да причинят неприятности (сърбеж, зачервяване, подуване), да не говорим за осите и пчелите. Алергичните реакции към тях за съвсем не са рядкост. Не оставяйте детето да играе в неподдържани тревни площи, поради опасност от кърлежи.

Съвет:

Използвайте репеленти. Те не са токсични, но все пак не прекалявайте. Не ги нанасяйте на лицето на детето, за да не попаднат в очите или устата.

След разходка навън проверявайте детето за кърлежи, като имате предвид, че рисковите зони са подмишничната яма, слабините, окосмената част на главата.

Внимание с водоемите

Всички обичаме в горещините да се разхладим било то в басейна, реката, морето… Но е нужно повишено внимание, когато сте с  малко дете, тъй като лесно може да се стигне до неприятни инциденти.

Съвет:

Най-важното правило е да не оставяте детето без надзор, дори и да умее да плува.  Съшо така имайте предвид, че надуваемите пояси, топки, жилетки държат детето над водата, но не са достатъчно ефективно средство за предпазване от инциденти.

Коварната ангина

Може и да ви прозвучи странно, но през лятото децата не боледуват по-малко от ангина, отколкото през лятото. В горещите дни всеки иска да похапне сладолед, да пийне студен сок или вода. Ледената напитка или храна обаче мигновено може да предизвиква възпаление на гърлото, а високата температура на въздуха не само не възпрепятства пошиваването на телесната температура и треската, но и пречи за естественото охлаждане на тялото.

Съвет:

Предлагайте на детето напитки със стайна температура, а ако все пак са студени, нека ги пие с тънка сламка. Сладоледът нека се похапва по-бавно и все пак в разумни количества.

Забавни развлечения

Летните развлечения не винаги са безопасни. Не напразно лятото често се асоциира с разбити колене и лакти. Велосипеди, ролери, скейтбордове – всичко може да причини различни травми.

Съвет:

Разбира се, не е нужно да забранявате удоволствията, а да се погрижете за безопасността на детето. Не пренебрегвайте каската, наколенките, налакътниците.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре