Сега четеш
Дозирайте лекарствата внимателно!

Дозирайте лекарствата внимателно!

Родителите често допускат грешки при дозировката на течни медикаменти, показва скорошно проучване

Проучване на Националния здравен институт в Съединените щати, проведено във връзка със създаването на по-точни инструменти за дозиране на лекарствените продукти, показва, че над 80% от близо 2100 родители, участвали в изследването, допускат по минимум една грешка при дозирането на течните медикаменти, предназначени за лечението на децата им.

Благодарение на изследването, озаглавено Liquid Medication Errors and Dosing Tools: A Randomized Controlled Experiment и публикувано по-рано през октомври месец тази година, е установено, че 68% от родителските грешки, допускани при дозиране на течни лекарства за деца, са свързани с предозиране. Освен това при употреба на специална чаша за дозиране, шансовете за грешно разпределяне на медикаментите се увеличават близо четири пъти, в сравнение със случаите, при които е била използвана спринцовка. Проучването е установило, че при минимум в 1 от 9 случая родителите допускат грешка при дозиране, а приблизително 21% от тях допускат грешка, която би могла да има сериозни последствия за здравето на детето – например приготвяйки двойна доза от лекарствения продукт.

За разлика от повечето медикаменти, предписвани на възрастни, педиатричните лекарства често са под формата на течни формули. Разнообразието от мерни единици и широкото разпространение на множество измервателни инструменти при дозирането на течни лекарства – милилитри, чаена лъжичка, супена лъжица, допринасят за родителското объркване, показва още проучването. Американската Академия на педиатрите и Американската комисия по контрола на храните и лекарствата препоръчват на родителите да използват инструменти за измерване на медикаменти, само със стандартни скали и маркери. Например орална спринцовка, пипети или дозиращи чашки, вместо кухненските лъжици, които са много различни като размери и форми. Освен това резултатите от проучването са в подкрепа на употребата на орални спринцовки вместо чаши за дозиране, особено, когато детето се нуждае от малка доза. Резултатите от проучването ще бъдат използвани, за разработването на оптимални дозировъчни инструменти, с чиято помощ да се промотира безопасната употреба на течни лекарствени продукти за деца.

Източник: American Academy of Pediatrics

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре