Сега четеш
С бебе през лятото

С бебе през лятото

Когато и да се роди вашето бебе, няма нищо по-вълнуващо и по-прекрасно. И няма абсолютно никакво значение дали е лято или зима. Всеки сезон има своите особености, а всяко дете се нуждае от безрезервна любов, истински грижи и внимание. И все пак, ако бебето се роди през лятото, с какво трябва да се съобразят родителите? А дали традиционната почивка на море или планина трябва да се отложи или няма проблем да се осъществи и с малкото бебе? По темата разговаряме с д-р Начева.

 

Какво е характерно за летните бебета? Наистина ли се гледат по-лесно от родените през зимата?

Независимо от сезона, отглеждането на бебето изисква грижи и любов, а родителите трябва да се съобразяват как хранят малкото, с какво го обличат, как го закаляват и т.н. Специфичното за летните бебета е това, че температурите са високи, а мъниците нямат качествен топлообмен, защото тяхната кръвоносна система е несъвършена, имат ниско кръвно налягане, периферията не се оросява добре… Всяко охлаждане или прегряване са рискови за тях. Затова родителите, особено в летните месеци, трябва да се погрижат да осигурят нормална температура за бебето – около 23 градуса. Желателно е да не се използват климатици, да се прави естествено проветрение, децата да се обличат с памучни леки дрешки, за да може да диша кожата.

Дете, родено през лятото, може ли веднага след изписването от родилния дом да бъде извеждано навън?

И зимното, и лятното бебе може да бъде изведено навън, когато градусите са над 10. Но през лятото, ако температурата е над 35 градуса, добре е разходките навън да са преди 10-11 часа и след 16-17 часа – тогава, когато температурите са по-приемливи. Това важи особено за бебетата до шест месеца, които не приемат вода и трудно могат да балансират топлообмена, ако се извеждат на по-висока температура.

Как трябва да бъде облечено бебето през лятото?

Желателно е дрешките да са от естествени и памучни материи, които дават възможност на кожата да диша и предпазват от прегряване. За предпочитане е до 4-5-ия месец дрешките на бебето да бъдат с дълги ръкави и крачоли – така бебето е предпазено не само от директните слънчеви лъчи е добре, но и от вятъра.  

Колко могат да продължат разходките на новороденото през горещите месеци?

Разходките могат да продължат и с часове, стига температурата да е оптимална, около 23-25 градуса. В парка, на шарена сянка, разходките са приятни и за бебето, и за мама.

Каква трябва да бъде температурата у дома за новороденото? Уместно ли е използването на климатик?

Хубаво би било температурата у дома да е около 22 градуса. Ако се използва климатик, родителите трябва да спазват правилото детето да не е в стаята, когато става охлаждането с него. За предпочитане е да се използва естествено охлаждане с течение, като, разбира се, детето също не бива да е в стаята. Ако времето е тихо и спокойно, няма проблем малкото да спи на отворен прозорец. При пътуване с кола също не е желателно използването на климатик. Ако се пак е много горещо, климатикът не трябва да е включен на ниска температура, а около 22-23 градуса. Желателно е преди пътуване колата да се проветри хубаво, а по време на пътуването да се спира по-често и също да се проветрява.  

Относно храненето – горещините може ли да намалят апетита?

Горещините намаляват апетита и при бебета, и при възрастните – това е съвсем нормално. Принципно е желателно бебето до 6-тия месец да бъде на естествено хранене. Това е голямо предимство през лятото – кърмата е стерилна, удобна, може да се ползва по всяко време, няма нужда да се преваряват шишета… Всичко това е особено важно, защото, както знаем, през лятото циркулират доста стомашни вируси, които често водят до диарийни усложнения.

Вода трябва ли да се дава?

Ако бебето е на кърма, до 6-ия месец може да не пие вода. В останалите случаи – ако вече е захранено или пък е на изкуствена храна, може да му се предлага вода.  над 4-5 месеца може да се предложи вода. Бебето има нужда от вода през лятото, защото се изпотява и трябва да се наваксва водния баланс. Правилото за количестото на прием вода се изчислява, като се умножат килограмите на детето по 100. Например – ако бебето тежи 7 кг, умножаваме 7 по 100, получаваме 700, т.е. то би трябвало да пие по 700 мл вода. По същия начин може да се изчислява и количеството мляко.

Кои са най-честите здравословни проблеми за новороденото през лятото?

През лятото най-често се срещат стомашно-чревните проблеми, а през зимата – вирусните инфекции на горните дихателни пътища. Тук е важно да кажем, че ротавирусната ваксина предпазва бебето от ротавирусни инфекции, които са особено опасни за малките кърмачета и деца, защото водят до тежка дехидратация и редица усложнения.

С бебе на море?

Известна е сентенцията, че и на морето, и на планината живеят хора с бебета. Така че, когато почивката е съобразена с режима на детето, с температурните разлики, с необходимостта от правилно обличане, не би следвало да има някакъв проблем. Родителите обаче трябва да знаят, че не е редно бебето да ходи на плажа и да се въргаля в пясъка, защото това крие риск от стомашно-чревни инфекции. За него са добри т.нар. въздушни бани, водните бани в басейнче, разходките навън. Не бива обаче да се излага на пряка слънчева светлина, като и под чадъра на плажа, защото дори и на сянка може да изгори. Лично аз препоръчвам първият плаж да е поне след първата годинка на детето.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре