Сега четеш
Масажът – нежен ритуал за здраво бебе

Масажът – нежен ритуал за здраво бебе

От момента на раждането си бебето познава своята майка, нейния мирис, нейния глас, нейното лице. Но най-добрият начин, по който то заздравява емоционалната си връзка с нея, е чрез докосване. И eто тук е голямата роля на масажа – той е не просто чудесно средство за общуване между мъничето и мама, но и прекрасен ритуал, който ще му помогне да се чувства по-спокойно, да спи по-добре и да бъде по-здраво.

Какви са ползите от масажа и кои основни правила трябва да спазваме, разказва Мария Евгениева, акушерка и обучител в курсове за подготовка за раждане и грижи за бебето, сертифициран консултант по кърмене, директор на програми за ранно детско развитие към фондация „Тръст за социална алтернатива“.

 

Преди да започнете процедурата, сложете на ръцете си малко количество от избраното бебешко олио. Разтрийте ги добре, за да ги затоплите – така ще е много по-приятно за детето. Всички движения се повтарят по няколко пъти. Масажът може да се прави по всяко време на деня и на всяко място. Можете да успокоявате детето с масажни движения дори във ваната, докато е в столчето за хранене или по време на път.

 

Лице

Винаги започвайте от лицето. Сложете ръцете си върху средата на челото и ги плъзнете първо към слепоочията, а след това и към скулите. Сложете двата си палеца над нослето и ги плъзнете по протежение на веждите към слепоочията. Отново с двата палеца и с лек натиск започнете да масажира нежно от двете страни на ноздрите, като преминете през целите скули и стигнете до ушетата. След това масажирайте от средата на горната устна към краищата на устата, повторете същото и на долната устна. Това е особено приятно и успокояващо за всяко бебе особено когато го сърбят венците при никненето на зъбките. После обхванете с четири пръста главичката зад ушите, минете под тях и плъзнете ръцете си през цялата долна челюст.

 

Гърди

Сложете двете си ръце по средата на гръдния кош и започнете успоредно да ги плъзгате нагоре към раменцата и обратно до края на ребрата. Детето през цялото време трябва да усеща вашето докосване. После отново започнете от средата на гръдния кош, но този път движете ръцете една по една – все едно изписвате буквата „Х“, като най-долната точка е краят на ребрата, а най-горната – рамото.

 

Ръце и крака

При масажа на ръцете се започва от едната ръка – от рамото към китката с изцеждащи движения. След като повторите няколко пъти, направете същото, но в обратната посока – от китката към рамото. После отново, но вместо поглаждащи, използвайте въртеливи движения. Бебетата обожават масажа на пръстите както на ръцете, така и на краката. Нежно хванете всяко пръстче в основата и с леки въртеливи движения стигнете до върха, като обърнете по-специално внимание на зоната между палеца и показалеца. После обхванете ръката и с палци разтрийте дланта с поглаждащи движения и лек натиск в посока от китката към пръстите. Всички движения се правят първо на едната ръка и едва когато приключите с нея, преминете на другата.

За масаж на крачетата движенията са идентични с тези на ръцете. Започва се от бедрата към глезените, а после обратно. Ходилата се разтриват от петичките към пръстите. Бебетата много обичат и масаж на горната страна на ходилото. Прави се, като се обхване крачето с две ръце, а с палците се поглажда от глезена към пръстите. Не забравяйте да масажирате и пръстчетата.

 

Корем

Масажът на коремчето е изключително полезен не само за освобождаване на излишните газове, но и за улесняване на храносмилането, облекчаване на състоянието при деца със запек, както и за успокояване на коликите. Започнете, като поставите напречно едната си ръка с външната част на дланта в горната част на коремчето, плъзнете я до долу, а междувременно поставете другата ръка в горната част. Нека винаги да има ръка, докосваща детето. Повтаряйте движенията около минута. После вдигнете краченцата, сгънете ги и притиснете бедрата към коремчето, задръжте няколко секунди и отпуснете. Това движение подпомага отпускането на коремната мускулатура. Сложете цялата си ръка върху стомахчето  и започнете да правите кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, като плавно увеличавате натиска. После сложете едната си ръка в долната дясна страна на бебешкото коремче и с плъзгащо движение и лек натиск изпишете буквата „П“. Това движение е много полезно при деца със запек или проблемно храносмилане, но трябва да се внимава с натиска при бебета със силно изразен рефлукс. При деца с повече газове или колики е желателно буквата „П“ да се изписва само с върховете на пръстите, а не с плъзгащо движение – все едно имитирате ходене с пръсти по коремчето. При всички масажни движения в тази област се започва първо с лек натиск, като постепенно се усилва, докато дланите потъват по 1-

 

Гръб

Много родители предпочитат да приключат масажа с разтриване на гръбчето. За начало сложете ръцете си перпендикулярно на гръбнака в горната част на гърба. Движете едната напред, a другата назад и леко ги плъзгайте от вратлето към дупето. После с цели длани, разположени успоредно на гръбнака, поглаждайте от рамото до дупето, редувайки ръцете, за да има постоянно докосване. Сложете двете ръце отново от двете страни на гръбначния стълб и правете малки кръгчета, като започнете от раменцата и приключите с дупето. За да завършите масажа, погалете с върховете на пръстите цялото гръбче от горе до долу. Така ще дадете сигнал на вашето бебе, че днешният масаж е приключил.

Акценти:

Масажът е начин да комуникирате по-успешно с детето си, да изградите по-силна връзка помежду си и да стимулирате неговото развитие.

Чудите се до каква възраст трябва да масажирате вашето мъниче? Няма горна възрастова граница! Сигурно всеки от нас би искал по един отпускащ масаж дневно…

Основни правила

 • Желателно е средната продължителност на масажа да е 15 минути.
 • Стаята трябва да бъде приятно затоплена – в първия месец около 26°С, а после – 22-24°С.
 • Винаги трябва да сте с топли ръце и късо изрязани нокти.
 • Бебето се поставя върху мека повърхност.
 • Масаж се прави само когато бебето е спокойно и в добро настроение.
 • Никога не се прави масаж на болно бебе, след ваксинация, при разранена и/или възпалена кожа.
 • Ставите и гръбначният стълб не се масажират.
 • При деца с рахит и проблеми с тазобедрените стави трябва да бъдат дадени инструкции за масажа от ортопед.
 • Никога не правете масаж без олио или лосион върху гола кожа – може да се разрани.
 • Винаги имайте наблизо резервни пелени.
 • Усилвайте постепенно натиска и внимавайте да не гъделичкате детето.
 • В началото започнете само с 1-2 масажни движения, като постепенно с всеки изминал ден добавяйте нови.
 • Ако по някое време детето се разсърди, обърнете го и направете завършващото движение по гръбчето. Така ще му сигнализирате, че се съобразявате с желанията му.
 • Първият масаж е добре да бъде направен, след като пъпният остатък е паднал и пъпчето е заздравяло.

 

 

Основни техники

8 masaj - Maria Evgenieva 3-lice 8 masaj - Maria Evgenieva 4-lice

Лице

Усмивки: Сукане, никнене на зъбки, плач, гримаси – бебешкото лице постоянно е подложено на напрежение. За да отпуснете тази зона и да го накарате да се усмихне, масажирайте поетапно с палци горната и долната устна, нослето и челцето.

 

8 masaj - Maria Evgenieva 5-gurdi

Гърди

Сърчице: С двете ръце, събрани в средата на гърдите, правете движения сякаш рисувате сърце. Сложете двете ръце на раменцата и ги плъзнете надолу, една след друга, все едно изписвате буквата „Х“.

 

8 masaj - Maria Evgenieva 6-korem8 masaj - Maria Evgenieva 5-gurdi

Корем

Водно  колело: Използвайки външната част на ръцете си, правете редуващи се поглаждания по коремчето. Хванете глезените с ръце и сгънете крачетата към коремчето, после разгънете. След това може да направите колело – държейки във всяка ръка по едно краче, да имитирате каране на колело във въздуха.

 

I Love You движение: Това са 3 етапа, подпомагащи храносмилането и изхождането. За „I“ с дясната ръка погладете лявата част на коремчето от горе надолу. За „Love“ изпишете с ръка „L“ наопаки, от ваше ляво надясно. За „You“ изпишете „U“ наопаки, отново от ваше ляво надясно.

 

Почукване: с върховете на пръстите правете кръгови почукващи движения в посока на часовникова стрелка.

 

8 masaj - Maria Evgenieva 11-kraka

Крака

Изцеждане: Обгърнете крачето на бебето с две ръце и правете изцеждащи движения от бедрото към глезена. После повторете, но от глезена към бедрото.

 

Разточване: Направете разточващо движение между двете си ръце, като започнете от коляното и стигнете до глезена.

 

8 masaj - Maria Evgenieva 12-ruce

Ръце

Мишница: Повдигнете ръката и погалете мишницата няколко пъти.

Изцеждане: Обгърнете ръчичката на бебето с вашите две ръце, като започнете от рамото и ги приплъзнете към китката. После направете същото, но в обратна посока. След това сложете ръцете си от двете страни на ръчичката и направете разточване от рамото към китката.

 

8 masaj - Maria Evgenieva 13-grub

Гръб

Гръбчето: Сложете ръцете си от двете страни на гръбнака, като едната е на дупето, а другата на рамото. Движете ръцете в срещуположни посоки от горе надолу и обратно. После с връхчетата на пръстите си почуквайте по цялото гръбче, без гръбначния стълб.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре