Сега четеш
Вкусно и полезно лято

Вкусно и полезно лято

Нуждае ли се хранителният режим от промяна през горещите дни и какво задължително трябва да включва лятното меню на детето?

Един от основните принципи на рационалното хранене е подборът на храната да бъде съобразен със сезона. В това отношение лятото дава много възможности. Ежедневно менюто трябва задължително да включва разнообразни плодове и зеленчуци, част от които да се предлагат в необработен, суров вид. Желателно е да се ограничат богатите на мазнини храни и тестените десерти.

Какви правила трябва да се спазват при съхранението на продуктите?

През лятото хранителните продукти задължително се съхраняват в хладилник. При приготвянето на храната е наложително спазването на стриктна хигиена. Готовите ястия не трябва да се съхраняват повече от 24 часа (при това в хладилник!). Млеката, заместители на майчината кърма, трябва да се приготвят непосредствено преди консумация. В случаите, когато ще се използват по време на разходка, могат да се съхраняват охладени в термос или в хладилна чанта, но за не повече от 3 часа. Пюретата също трябва да се отварят непосредствено преди консумация.

През лятото случаите на хранителни разстройства при децата зачестяват. Какво бихте посъветвали родителите?

Основните причини за зачестяването на диариите през лятото са няколко. Първо, високата температура води до много по-бързо размножаване на попадналите в храната микроорганизми, което може да причини инфекциозни диарии. Освен това лошата хигиена – както личната, така и при приготвянето на храната, също крие подобни рискове. Да не забравяме, че по време на летните отпуски много хора се струпват по морските курорти, което е предпоставка за бързо разпространение на вирусните заболявания.

Най-добрата профилактика се изразява в стриктна хигиена и в прием на достатъчно количество течности. При поява на първите тревожни симптоми е необходимо веднага да се вземат мерки за недопускане на дехидратация.

В най-горещите летни дни апетитът на децата намалява, което притеснява голяма част от майките…

Това е съвсем нормално, така е и при възрастните. Важното обаче в тези случаи е да осигурим на детето достатъчно количество течности – вода, охладени плодове, зеленчукови сокове, айрян… Предлагайте му повече свежи храни с ниско съдържание на мазнини.

Сладоледът. За или против?

Сладоледът е не само подходящ и вкусен десерт за горещите дни, но съдържа и полезните за децата млечни протеини, мастноразтворими витамини, калций и други макро- и микроелементи, така че не бива да лишаваме малчуганите от него. Необходимо е обаче да се спазват някои правила – да не се консумира леден и да не се предлага в големи количества.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре