Сега четеш
Как да мием ръцете

Как да мием ръцете

Коронавирусът може сравнително лесно да бъде унищожен с различни дезинфектанти като спирт, хлор-базирани препарати и изваряване на 56°С за 30 минути. Употребата на вода и сапун е най-елементарната и ефективна мярка, намаляваща риска човек да се зарази. Какво трябва да знаем за хигиенните навици на децата и възрастните, попитахме доц. Дърленски.

 

По колко пъти е нужно да си мием ръцете? Дезинфектантите безобидни ли са?

Препоръката е миенето на ръцете да е 20 пъти на ден, по 20 секунди, с вода и сапун. Това със сигурност намалява риска от разпространение на вируса. От друга страна, прекомерното миене на ръце с детергенти/дезинфектанти уврежда хидро-липидната мантия на повърхността на кожата и може също да е причина за иритация и дори за развитие на контактен дерматит. Затова ние, дерматолозите, препоръчаме употреба на емолиентен крем след всяко миене на ръцете. Това гарантира предпазване на кожата от продължителния контакт с вода и сапун.

Какъв сапун е препоръчително да използваме?

Относно сапуните, препоръчва се употребата на т. нар. „синдети“ или сапун без сапун, които имат свойствата на сапун, но не увреждат в такава степен кожната бариера.

Прекомерното миене на ръцете може ли да доведе до неприятни последици?

Виж още

Атопичната диатеза, ниската влажност на въздуха, честотата на миене на ръцете, работа във влажна среда и използването на ръкавици са важни рискови фактори за развитието и/или влошаването на дерматита на ръцете. По отношение на профилактиката на контактен дерматит, препоръчваме да се прилагат емолиенти често, особено след всяко миене на ръцете и преди прилагане на лични предпазни средства.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре