Сега четеш
Как да мием ръцете

Как да мием ръцете

Коронавирусът може сравнително лесно да бъде унищожен с различни дезинфектанти като спирт, хлор-базирани препарати и изваряване на 56°С за 30 минути. Употребата на вода и сапун е най-елементарната и ефективна мярка, намаляваща риска човек да се зарази. Какво трябва да знаем за хигиенните навици на децата и възрастните, попитахме доц. Дърленски.

 

По колко пъти е нужно да си мием ръцете? Дезинфектантите безобидни ли са?

Препоръката е миенето на ръцете да е 20 пъти на ден, по 20 секунди, с вода и сапун. Това със сигурност намалява риска от разпространение на вируса. От друга страна, прекомерното миене на ръце с детергенти/дезинфектанти уврежда хидро-липидната мантия на повърхността на кожата и може също да е причина за иритация и дори за развитие на контактен дерматит. Затова ние, дерматолозите, препоръчаме употреба на емолиентен крем след всяко миене на ръцете. Това гарантира предпазване на кожата от продължителния контакт с вода и сапун.

Какъв сапун е препоръчително да използваме?

Относно сапуните, препоръчва се употребата на т. нар. „синдети“ или сапун без сапун, които имат свойствата на сапун, но не увреждат в такава степен кожната бариера.

Прекомерното миене на ръцете може ли да доведе до неприятни последици?

Атопичната диатеза, ниската влажност на въздуха, честотата на миене на ръцете, работа във влажна среда и използването на ръкавици са важни рискови фактори за развитието и/или влошаването на дерматита на ръцете. По отношение на профилактиката на контактен дерматит, препоръчваме да се прилагат емолиенти често, особено след всяко миене на ръцете и преди прилагане на лични предпазни средства.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре