Сега четеш
Митове за кърменето

Митове за кърменето

Мит или истина е, че гърдите увисват от кърменето, че в кърмата след 6-ия месец няма нищо полезно, че кърменето на обществени места не е желателно… Таня Русева, майка на три деца, лектор и автор на блог за кърмене и родителство „Царството на Бу“ ще ви обясни кое как е.

 

Мит: „От кърменето ще ми увиснат гърдите”

Факт: гърдите се променят не от кърменето, а от хормоните по време на бременността, които могат да разтеглят сухожилията и връзките в тялото, които поддържат гърдите. За да се справите с този проблем, носете добре прилягащо, удобно бельо по време на бременността и след това.

Мит: „Хората не искат да виждат жени да кърмят на обществени места”

Факт: повечето хора изобщо не се смущават и нямат против, даже се радват да видят кърмещи майки. Кърменето не изисква майката да се разголи, а главата на бебето прикрива кожата и плътта, които са на показ при кърмене.

Мит: „В кърмата след 6-ия месец няма нищо полезно”

Факт: тялото ви не почва магически да прави кърма второ качество в деня след шестия месец. Всъщност, това не става никога: до самия край на кърменено, майчиното мляко е с оптимален, променящ се състав, идеален за нуждите на детето. След средата на първата година детето има нужда постепенно да започне да яде допълваща менюто му храна, но това в никой случай не прави кърмата излишна, напротив – препоръчва се бебето да яде допълващи храни паралелно с кърмата до 2 години и след това. Кърменето помага на бебето по-лесно да усвои новите храни и текстури, помага му при никнещи зъбки и го успокоява, когато има нужда.

Виж още

Мит: „Няма разлика между адаптираното мляко и кърмата”

Истината не би могла да е по-различна. Адаптираното мляко най-често е направено от краве мляко и е със статичен състав, еднакъв за бебета на възраст 0-6, а после 6-12 месеца, докато съставът на кърмата се променя не само от един ден до следващия, а и в рамките на самия ден, за да отговори на нуждите на бебето. В майчиното мляко има антитела, които не могат да се репликират в създадени от човека смеси, които не защитават от инфекции и заболявания, както кърмата.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре