Сега четеш
Най-честите инциденти при децата, част 3: как да реагираме при отравяне

Най-честите инциденти при децата, част 3: как да реагираме при отравяне

Любопитството е присъщо на децата. Така те опознават света около себе си. Мъниците искат всичко да видят, да пипнат, да вкусят… Ние, родителите, е добре да насърчаваме детското любопитство, но наред с това не бива да забравяме за мерките за безопасност. Трябва да бъдем и достатъчно наблюдателни, за да не се стига до неприятни ситуации. Защото, за съжаление, инциденти винаги са възможни, независимо дали е делник или празник, дали е зима или лято. Кои са най-често срещаните инциденти и как да помогнем на детето, разговаряме с проф. Надежда Гаврилова.

 

Отравяния

От какво най-често са предизвикани отравянията при децата?

Най-често отравянията са причинени от медикаменти, които се използват у дома. Затова, когато има съмнения за отравяния, родителите първо трябва да се огледат до какви лекарства е имало достъп детето. Тъй като медицината работи с хиляди медикаменти, дори и с химичен анализ няма възможност веднага да бъде установено какво точно е погълнало детето. Например имахме случай с дете, за което бяхме категорични, че става въпрос за отравяне, но не знаехме с какво. Майката категорично отказваше да има липсващи медикаменти в тяхната къща. Чак на третия ден, когато детето дойде в съзнание, тя се сети, че от една седмица страда от болки в кръста и в чантата си е държала лекарството, което й е изписано. Така разбрахме, че именно този медикамент е причина за състоянието на детето.

 

Често ли се срещат хранителни натравяния?

Хранителните натравяния се срещат сравнително по-рядко. Изглежда, че българите са склонни да обръщат внимание на това, което дават на децата си за хранене. По-скоро можем да говорим за алергични реакции, които протичат като форма на натравяне.

 

Как да разберем, че детето се е натровило?

Всичко необичайно в поведението трябва да е сигнал, че се случва нещо нередно. Ако наблюдаваме рязка промяна в състоянието на детето, без причина, трябва да мислим за отравяне.

 

Как да окажем първа помощ?

Виж още

Отравянията задължително трябва да се третират от специалист! В никакъв случай на детето не бива да се дават течности или храни. Напротив – максимално бързо детето трябва да бъде заведено на лекар, където да бъде направена стомашна промивка, защото първото усвояване на токсините започва именно в стомаха.

 

Прочетете още как да реагираме при травма

Прочетете още как да реагираме при изгаряне

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (2)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре