Сега четеш
Най-честите инциденти при децата, част 1: как да реагираме при травма

Най-честите инциденти при децата, част 1: как да реагираме при травма

Любопитството е присъщо на децата. Така те опознават света около себе си. Мъниците искат всичко да видят, да пипнат, да вкусят… Ние, родителите, е добре да насърчаваме детското любопитство, но наред с това не бива да забравяме за мерките за безопасност. Трябва да бъдем и достатъчно наблюдателни, за да не се стига до неприятни ситуации. Защото, за съжаление, инциденти винаги са възможни, независимо дали е делник или празник, дали е зима или лято. Кои са най-често срещаните инциденти и как да помогнем на детето, разговаряме с проф. Надежда Гаврилова.

 

Съдейки по вашата практика, кои са най-честите инциденти с децата? Има ли значение сезона? А по празниците увеличават ли се неприятностите? 

Травматизмът в детската възраст не е зависим от празничните дни или сезона. Той е почти постоянен, независимо дали децата са във ваканция или на училище, дали има празници или не. Най-честият проблем, който отчитаме в Клиниката, е свързан с аспирация на чуждо тяло, което е животозастращаваща травма. Разбира се, не бива да се пренебрегват и всички останали видове травматизъм, свързани със зимните спортове или пътните инциденти, с поглъщането на абразивни течности, с изгаряния.

По отношение на аспирацията на чуждо тяло, най-често се aспирират ядки или дребни частици, което е много рисково, особено във възрастта до три години. Ако ядката или частичката са достатъчно дребни, попадат в дихателните пътища. Най-често това е свързано с продължителна и дразнеща кашлица, а може да има и период на посиняване. За щастие, няма някакъв по-нататъшен нещастен прогрес на тази травма, но е възможно в по-късен период тя да доведе до сериозни възпалителни проблеми на белия дроб. Ето един съвсем скорошен пример от нашата практика – при нас дойде 4-годишно момиченце, което преди една година е погълнало семка. През цялото това време то е било със сутрешна, дразнеща кашлица. След като направихме съответните изследвания, открихме, че семката се беше разпаднала на части. Извадихме няколко фрагмента и се надяваме, че ще успеем да овладеем възпалителните процеси, настъпили в белия дроб.

Сред другите често аспирирани тела попадат стотинките, но те не са толкова страшни, колкото батериите, които съдържат токсично вещество и веднъж попаднали в храносмилателния тракт могат да предизвикат усложнения.

 

Коя е най-застрашената възрастова група?

По отношение на най-често срещания вид травматизъм – аспирация на чуждо тяло и поглъщане на чуждо тяло, потърпевши обикновено са децата на възраст между 1 до 5 години. Те са най-любопитни, а и при тях страхът от смъртта няма тази формулировка, която има при по-големите деца. За тях страха от смъртта се свързва с облика на нещо страшно, тъмно, чудовищно.

 

Може ли да се обобщи на какво се дължат тези инциденти – на родителска небрежност, на това, че децата са просто деца…?

В повечето случаи – на моментен пропуск във вниманието на родителите.

Травми

Кои са най-често срещаните зимни травми и как да ги разпознаем?

Най-често срещаните зимни травми са навяхване, изкълчване, счупване. Обикновено първият симптом е болката, която е най-мощната защитна реакция на организма както за възрастни, така и за деца. Ако детето отказва да стъпи на крачето си или започва да прибира ръчичката към тялото, това значи, че има травма и че се налага преглед от специалист.

През зимата по-чести са уврежданията на долните крайници, защото това е сезонът на зимните спортове, карането на кънки, шейни, ски. Тези травми обикновено засягат по-големите деца – от 5-6 години нагоре. Горните крайници по-често са обект на травми в летния сезон, когато децата се катерят по катерушки и дървета.

 

При всяка една травма какво би следвало да направят родителите?

Родителят няма как да разпознае какъв точно е видът на травмата – например, може да е нещо съвсем невинно, да има само хематом, който поради раздуване притиска нерв и болката да е вследствие на това притискане. Ето защо, когато има съмнение за някакъв травматизъм, желателно е родителят да заведе детето на преглед при специалист.

 

Ако сме в планината примерно и не можем да разчитаме на бърза медицинска помощ, как да окажем първа помощ?

Ако се установи необичайна позиция на крайника, той просто трябва да бъде укрепен с твърдо тяло, бинт, колан или с каквото има под ръка и да се обездвижи.

 

Има ли начин да предпазим децата?

Можем да предпазим децата основно чрез наблюдение и то, когато все още са по-мънички. В училищна възраст децата се движат доста и самите те трябва да знаят как да се пазят.

 

Как да реагираме при изгаряне може да прочете тук

Как да реагираме при отравяне може да прочете тук

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (4)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре