Сега четеш
Най-честите инциденти при децата, част 2: как да реагираме при изгаряне

Най-честите инциденти при децата, част 2: как да реагираме при изгаряне

Любопитството е присъщо на децата. Така те опознават света около себе си. Мъниците искат всичко да видят, да пипнат, да вкусят… Ние, родителите, е добре да насърчаваме детското любопитство, но наред с това не бива да забравяме за мерките за безопасност. Трябва да бъдем и достатъчно наблюдателни, за да не се стига до неприятни ситуации. Защото, за съжаление, инциденти винаги са възможни, независимо дали е делник или празник, дали е зима или лято. Кои са най-често срещаните инциденти и как да помогнем на детето, разговаряме с проф. Надежда Гаврилова.

 

Изгаряния

Кои са най-честите изгаряния и и как да ги разпознаем?

Най-чести са изгарянията с гореща течност.

Дори изгарянето да е ниска степен, т.е. да е засегнат само повърхностния слой на кожата, детето е изключително травмирано, болката е много силна, нетърпима, и поради тази причина родителите търсят помощ от специалист. Иначе, повърхностните изгаряния биха могли да се третират и в домашни условия, като се спазва правилото по никакъв начин да не се нарушава целостта на кожата, защото дори да се е образувала  коричка, тя е вид защитна бариера за увредените отдолу тъкани.

Могат ли родителите да различат по-тежките случаи на изгаряне от по-леките?

Да. Когато има мехурче, изгарянето обикновено не е много тежко. Ако няма мехурче, то вече се е разкъсало, това значи, че изгарянето е в по-голяма степен. Също така, изгаряне, което е по-голямо от размера на една стотинка, трябва задължително да бъде видяно от специалист, тъй като детската кожа много лесно се дехидратира.

 

Как да окажем първа помощ?

Основното нещо, което родителите могат да направят, е да слагат или студено, или мазен крем, тъй като кожата на мястото на изгарянето е силно изсушена – това е една от причините за силната болка. Всичко, с което биха могли да подпомогнат рехидратацията, е от полза – студено, мазно, мокро.  Специалистът вече ще прецени дали е необходим специализиран мехлем за мястото на изгарянето и дали се налага хирургична обработка.

 

Кога се налага хоспитализация?

Хоспитализацията обикновено се свързва с едни проценти, които специалистите по изгаряния изчисляват – при изгаряне над 5% от площта на детето (изчислява се спрямо дланта на съоветната възраст), се налага хоспитализация.

Виж още

 

За какво да внимават родителите, за да не се стига до изгаряне?

Да държат детето далече от източници на пара и на врящи и горещи течности.

 

Как да реагираме при травма може да прочете тук

Как да реагираме при отравяне може да прочете тук

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (3)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре