Сега четеш
Нежна грижа за детската кожа

Нежна грижа за детската кожа

Нежна, гладка, мека и ухаеща на любов – такава е кожата на мъничетата! Не бива да забравяме обаче, че тя е доста по-деликатна и чувствителна от тази на възрастните и често реагира остро на различни дразнители. Ето защо, за да запазим доброто й състояние, трябва да полагаме ежедневни грижи и да спазваме няколко прости правила – перфектна хигиена, редовна хидратация и подхранване и внимателно подбрана козметика.

Какви са особеностите на детската кожа, каква трябва да бъде правилната ежедневна грижа и как да се справим успешно с избора на подходяща козметика, попитахме един от най-добрите български дерматолози – доц. Жана Казанджиева.

 

По какво кожата на децата се различава от тази на възрастните?

Детската кожа е уникална и се различава от кожата на възрастните както по своята структура, така и по редица функционални особености. Отличителна черта на бебешката кожа е, че тя е доста по-тънка и гладка. Нейният най-горен слой (епидермис) е с 20-30% по-тънък от кожата на възрастните и клетките са с по-малък размер. Ето защо бебешката кожа е по-уязвима и лесно се уврежда при триене (една от причините за т.нар. дерматит от памперси).

Вторият кожен слой (дерма) също е различен. Дермата в тази възраст е изградена от по-къси колагенни и еластични влакна. Така се осигурява по-голяма мекота и еластичност в сравнение с кожата на възрастните.

Много важна за добрия тонус на кожата и нейната здравина е епидермалната бариера. Тя се формира още по време на вътреутробното развитие между 32-36-та гестационна седмица (г.с.). Недоносените деца се доближават до нормата за кожна бариера едва 2-3 седмици след раждането си и през този период се нуждаят от сериозни грижи. Различията в кожната бариера на детската кожа водят до възможността й да абсорбира повече вода в сравнение с кожата на възрастните, но също така и до по-бърза загуба на вода в неблагоприятни условия. Естественият овлажняващ фактор също е по-нисък в сравнение със зрялата кожа. Съдържанието на липиди е по-малко поради недостатъчната активност на мастните жлези. Eто защо детската кожа се нуждае както от редовна хидратация, така и от подхранващи липиди за укрепване на нейната защитна функция.

Една изненада – нараняванията при бебешката кожа заздравяват по-бързо. Този факт се дължи на активността на епидермалните клетки и фибробластите в дермата. Обяснението е в бързия растеж на тялото – кожата се нуждае от ресурси, за да увеличи размера си успоредно с увеличаването на ръста и теглото. Все пак да не забравяме, че детската имунната система не е съвършена. Раните зарастват бързо, но трябва да ги пазим от инфектиране.

Новороденото бебе има доста по-високо рН на кожата – около 6.4, само четири дни след раждането му обаче рН се доближава почти до нормата за възрастните – 4.9.

В първите няколко месеца от живота бебешката кожа все още няма добра терморегулация и затова грижливо трябва да се защитава от резки смени на температурите. Кожата на хлапетата е особено чувствителна при поява на нови зъбки, при инфекции и прием на антибиотици.

 

Каква трябва да бъде правилната ежедневна грижа за кожата на най-малките?

Ежедневно трябва да се използват хидратиращи и подхранващи кожата продукти. Този вид козметика запазва защитната кожна бариера и предпазва от изсушаване. Препоръчват се също меки измивни средства, които да не са парфюмирани. Заради високата абсорбция на кожата при новородените, трябва да се подбират внимателно активните вещества, които влизат в бебешкия крем. Формулата трябва да бъде възможно най-проста, а съставките – възможно най-безопасни.

 

Кои са най-често срещаните дерматологични проблеми при бебетата и хлапетата?

Детските кожни болести са много, но все пак най-голям проблем са наследствените заболявания като вродената епидермолиза, атопичния дерматит и някои видове инфекции. И още:

  • Подсичане. Под т. нар. „подсичане“ може да се крият много и различни кожни заболявания – атопичен дерматит, себореен дерматит, контактна екзема, бактериална или гъбична инфекция. Моят съвет е бързо да се отиде на лекар. Така ще се постави правилната диагноза и кожните промени няма да се разпространят.
  • Обрив от претопляне. Баналният обрив от претопляне изчезва бързо, дори без лечение. Достатъчно е да предпазим бебето от по-нататъшно изпотяване и да го облечем в леки памучни дрехи. При по-тежките форми обикновено се назначават подходящи измивни средства, цинкови препарати, антисептици и антибактериални средства. В редки случаи се налага за кратко време да бъдат предписани локални кортикостероиди, които биха успокоили по-бързо възпалителния процес
  • Атопичен дерматит. Атопичният дерматит е сериозно системно заболяване и изисква индивидуално лечение при всяко дете. Мога да дам само най-общи съвети: кортикостероидните кремове да се използват за кратко време; кожата непрекъснато да се поддържа с козметика, която укрепва кожната бариера; къпането да е кратко време и със специални синдети (синтетични измивни вещества, които са изключително щадящи към кожата); дрехите да са памучни и винаги да се изпират преди обличане, да се премахват етикетите им; да се използва непарфюмиран прах за пране, с неутрално pH; да се използват изкуствени овлажнители на въздуха; да се отстранят пухените играчки и меките килими.

Всяка година дерматолозите от фондация „Екзема“ организираме специални училища за родители на деца с атопичен дерматит. Стараем се да помогнем с информация и практически демонстрации в грижите за сухата и възпалена кожа, характерна за атопичния дерматит.

  • Уртикария. При остро настъпила уртикария, обикновено причината е храна – морски дарове, шоколад, екзотични плодове. Проблем е хроничната уртикария, но за щастие тя не е толкова честа в детската възраст. При хронична уртикария са необходими редица изследвания, като на първо място трябва да бъде отхвърлено наличието на инфекции и паразити.

 

Живеем в една доста замърсена среда. Кои са най-опасните алергени в ежедневието, които могат да предизвикат дерматологични проблеми в детска възраст?

Независимо от възрастовата група, най-честият контактен алерген е никел – не само в България, но и в целия свят. За справка – едно проучване на детските комплекти-играчки за гримиране показва 5 пъти по-високи стойности на никел и хром! На второ място са консервантите в различните козметични продукти. Особено опасни са любимите на майките мокри кърпички. Те наистина са много удобни, особено ако сте на разходка с детето и трябва бързо да го почистите. Проблемът е в консервантите, които задължително съдържат, защото без тях в опаковката би се развила плесен. Дилемата „за“ и „против“ е сериозна, но моят съвет е, ако детето ви страда от атопичен дерматит, екзема или друго кожно заболяване, да избягвате този вид хигиенни мерки.

 

Кога кожата се нуждае от подхранване и хидратиране?

Винаги, но най-вече когато я излагаме прекомерно на студ, топлина, водни процедури.

Колко често трябва да се използват козметични продукти?

Детската кожа се нуждае от ежедневни грижи с внимателно подбрана козметика. Нека да започнем от най-честата грешка – изборът на измивни продукти. Добре е да се въздържаме от сапуните и да изберем за децата подходящи синдети, които не изсушават кожата. Малко родители знаят, че при суха кожа емолиентите трябва да се нанасят веднага – 3 до 5 минути след приключване на банята. По този начин кремовете и балсамите, предназначени за детската кожа, проникват най-добре и най-дълбоко и успяват да постигнат максимална хидратация. Добре е да имаме бутилка студена термална вода в хладилника. При малките пациенти с атопичен дерматит, строфулус или контактна екзема пръскането с тази минерална вода успокоява сърбежа и помага да не се разчесват обривите.

 

Има ли надеждна защита за деликатната детска кожа?

Да, разбира се. Не е необходимо да изберем само правилните дрехи. Най-важно е да изберем правилната козметика, която ще защитава, подхранва и успокоява конкретния тип кожа на детето. Кожните лекари често предписваме заедно с лекарствата и т. нар. „медицинска козметика“. Това не е официално одобрен и признат термин от здравните власти, но за нас означава доверие в състава на козметиката. Ние разчитаме, че този вид продукти са създадени специално за детска кожа (чувствителна, суха, нормална) и че съдържат минимален брой съставки, които са потенциални алергени.

Виж още

 

Трябва ли да се използват слънцезащитни продукти в студените месеци?

Задължително, ако отиваме на екскурзия в планината или възнамеряваме да караме ски. За да подберем правилния продукт обаче, са ни необходими знания. За предпазване от UVB-лъчите е необходимо да се види цифрата след  трите букви SPF (Sun Protection Factor). Вече не съществува защита с фактор 100. От 2007 г. съгласно европейските директиви за най-силна UVB-защита се приема SPF 50+. Това ограничение беше въведено заради спекулациите с по-високите цифри, които на практика означават не повече от 0.5% разлика във фотозащитните свойства на продуктите

SPF 50+ е подходящ за І и ІІ тип кожа, при интензивно излагане на слънце и за детска кожа. За предпазване от UVA-лъчите е необходимо да има знака UVA, ограден в кръг. Защитата с шапка и дрехи е само допълнителна мярка, но не може да замени фотозащитните продукти. Предпазните мерки за децата трябва да включват всичко – шапка, тениска, фотозащитно мляко или крем, специално произведен за детската кожа и с висок фактор срещу двата вида вредни лъчи – UVB и UVA.

 

 

6 златни стандарта за козметичен продукт за бебешка и детска кожа:

  1. Да не съдържа потенциално токсични и алергични съставки.
  2. Да не съдържа парфюми или други ароматизиращи съставки.
  3. Да не съдържа излишни добавки, които могат да предизвикат нежелани реакции.
  4. Да не съдържа консерванти и антисептици.
  5. Да е с клинично доказан ефект и безопасност.
  6. Да осигурява дълготрайна хидратация на кожата.

 

 

Внимание! Детето ми е с лунички, детето ми е с бенки

Кожата на малчуганите с лунички и бенки се нуждае от по-специални грижи, като от ключово значение са правилният избор на фотозащитен крем и редовното му приложение. Луничките означават първи фототип (по класификацията на Фицпатрик), т. е. кожа, която винаги изгаря и никога не почернява. Важно е да предпазим децата от изгаряне, защото според статистиката изгарянията в детска възраст са правопропорционални на риска от развитие на меланом.

Бенките задължително трябва да се контролират редовно. Дерматолозите отдавна престанаха да използват само лупи. В момента съвременната дерматоскопия предлага не само по-задълбочен преглед, но и възможност за съхраняване на дерматоскопския образ на бенките и сравняването им при следващия контролен преглед, примерно след една година. Така и най-малката промяна в размера и цвета на една бенка може да бъде забелязана и преценена.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре