Сега четеш
Природни средства за подсилване на детския имунитет: невен

Природни средства за подсилване на детския имунитет: невен

Природата разполага с достатъчно средства за профилактика и лечение на зимните инфекции. На всичко отгоре, те са достъпни, евтини и приятни.

Извлекът от пресен невен лекува конюнктивити и рани, може да се използва и като гаргара при ангини. Препоръчително е при постъпване в ясла, детска градина или при завръщането в детските заведения след ваканция да се направи едномесечна профилактика на малчугана с тази настойка.

 

Как се приготвя?

10 капки се разтварят в 50 мл преварена вода. Сутрин преди тръгване за детското заведение и следобед след завръщането двете очета се забърсват с настойката с отделни тампони. Процедурата се повтаря всеки ден. Това противодейства на упоритите бактериални щамове, които децата носят още от родилните заведения (например Staphyllococus aureus) и които са причина за конюнктивитите и хремите.

Виж още

Настойката може да си приготвим и сами. Нарязваме цветове, листа, може и меки дръжки на пресен невен и ги заливаме със 70-90% етилов спирт в пропорция 1:3 – например 100 г билка и 300 мл спирт. Така приготвена, настойката може да се ползва от първия ден, но за препоръчване е да кисне поне 3 седмици, след което да се прецеди.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре