Сега четеш
С новороденото у дома. Ами сега?

С новороденото у дома. Ами сега?

„За“ или „против“ спазването на режим?

Следвайте нуждите на новороденото – това гласят съвременните препоръки относно отглеждането на бебето в първите седмици след раждането му. Или казано по-простичко – кърмене на поискване и отлагане на опитите за налагане на режим за по-късните месеци. С оглед на това първото, което трябва да направят родителите, е да си отговорят на въпроса доколко са склонни да следват бебето и откъде нататък искат да поставят граници.

Моделът да се следват нуждите на бебето не е самоцелен. Той се съобразява с това, че бебето, което до вчера е получавало наготово всичко, от което е имало нужда, вече зависи изцяло от родителите си и получава храна и близост с тях колкото и когато те му ги предоставят. Ето защо педиатричните асоциации по света препоръчват кърменето на поискване като начин на бебето да получи мляко според специфични си нужди и заедно с това близък контакт с майката. Кърменето на поискване означава бебето да суче винаги, когато е неспокойно и показва признаци на глад, дори понякога това да означава много чести и не много продължителни хранения с кратки периоди на сън между тях. Въоръжените с информация и добре подготвените родители скоро ще се убедят, че дори бебетата без никакъв режим на хранене и сън са спокойни, щастливи и добре нахранени. Разбира се, това означава, че на майката трябва да се осигури спокойствието и комфортът да полага тези денонощни грижи, като й се оказва помощ за всичко останало – ежедневните домакински задължения и грижите за другите деца, така че да може да използва всяка възможност за почивка.

Що се касае до спането, много педиатри препоръчват бебето да спи в стаята на родителите си и дори в леглото им, разбира се, като задължително се спазват определени условия за безопасност. Освен че това доказано намалява случаите на синдрома на внезапната детска смърт, помага и на майката да почива повече и по-ефективно.

По-неспокойните бебета, които плачат, когато са оставени сами в легълцето си, могат да бъдат голямо предизвикателство за родителите. Един от начините родителите да си осигурят спокойствие и свободни ръце е да носят бебето в слинг или ергономична раница. Близостта до тялото на майката или бащата, успокояващото действие на гласа им и близостта на млякото са доказан източник на бебешко блаженство.

 

Кърменето – колкото повече, толкова повече

Кърменето на поискване е добра и препоръчителна практика, която до голяма степен разрешава почти всички проблеми в началото на живота с бебето – плач, сън, колики, тревожност. И това са само малка част от безспорните предимства на кърменето. По отношение на хранителните качества, сравнена с което и да е адаптирано мляко, кърмата има идеален състав, осигурява на бебето имунна защита и намалява риска от синдром на внезапната детска смърт, астма, затлъстяване диабет тип 1 и 2 и др. Световната здравна организация препоръчва бебетата да бъдат кърмени изключително до 6-ия месец. Това означава те да не получават нищо друго, освен майчино мляко (включително и вода) и да се хранят на поискване – т.е. винаги, когато проявят признаци на глад или неспокойствие.

В първите седмици след раждането кърменето изглежда като един неспирен процес и понякога се превръща в голямо предизвикателство за майката. Много е важна предварителната подготовка с информация за това кое е нормално и кое не, за да не изгуби жената увереност, че се справя успешно. Понякога бебетата искат да сучат много често и родителите се тревожат, че нещо са сгрешили в подхода си. Не бива да се забравя, че бебешкото стомахче в началото е много малко и събира малки количества мляко, така че не само че за бебето не е опасно да яде начесто, а дори е съвсем закономерно. В други случаи бебето пък може да бъде сънливо и не много активно заради физиологичната жълтеница и тогава се налага да го будят през 2-3 часа, за да може то да си набави необходимите му количества кърма.

За да разберем дали бебето се храни достатъчно, препоръчително е да следим стриктно теглото му през първите седмици след раждането, а не да се чака да мине цял месец. Освен измерването на телесното тегло, друг важен ориентир е количеството на пълните пелени. До петия ден след раждането количеството на пълните пелени отговаря на броя на дните. Т.е. първия ден – една напишкана и една наакана пелена, съответно втория ден – две напишкани и две наакани пелени и т.н. Ако се установи, че наддаването не е оптимално, това не означава, че има непреодолим проблем. Обикновено става дума за проблем с организацията на кърменето и най-често това се решава, като се предлага на бебето да суче по-често и по-дълго. Единственият начин да се увеличи количеството на млякото е честото сукане, така че майката никога няма да сгреши, ако кърми често.

 

Пъпният остатък и други ежедневни грижи

В първите седмици след раждането, докато пъпчето падне и зарасне, е достатъчно бебето да се почиства с мокра пелена или мека гъба, напоена с вода. Самият пъпен остатък не се третира с нищо – такива са съвременните препоръки на педиатричните асоциации, след като било установено, че пъпчетата на бебета, родени в болници, където се спазва стриктна хигиена, зарастват по-бързо, ако не се третират с нищо. Желателно е памперсът да се подгъва под пъпчето, за да може то да „диша“ и да се избегне контакта с урина.

След падането на пъпния остатък съвсем спокойно може да бъде осигурен и по-дълъг престой на бебето във ваната. В ежедневната грижа е важно при всяка смяна на пелената да се измива областта под и около нея, като измиването само с вода е напълно достатъчно (честото използване на сапун може да изсуши кожата на бебето и да предизвика обрив). Ако кожата се нуждае от хидратация, е препоръчително да се използва специална бебешка козметика на растителна основа, без съдържание на алкохол, парфюм и парабени.

За да се избегне подсичането, пелените на бебето, независимо дали са за еднократна, или за многократна употреба, трябва да се сменят често. Ако мократа и замърсена пелена остане дълго време в досег с кожата, има реален риск от инфекция. След всяка смяна на пелената е важно бебето да бъде добре подсушено, като това трябва да става без триене, с попиващи движения посредством мека хавлия или пелена. Ако въпреки грижите, се появи зачервяване, могат да се ползват кремове на цинкова основа, докато възпалението изчезне.

В същата посока е и грижата за бебешките гениталии. Независимо от пола на бебето, честата смяна на пелените, измиването с вода и доброто подсушаване са напълно достатъчна грижа. Отдавна са отречени опитите да се отдели кожата от главичката на пениса при момченцата. Това ще се случи от само себе си с течение на времето и не е необходимо да се прави нищо и да се търси помощ от лекар, освен когато има очевидно зачервяване, подуване или нещо друго, което притеснява родителите. При момиченцата, когато памперсът е много замърсен, може да се ползва мека пелена, с която да се почистят лабиите, посоката трябва да бъде отпред назад. При липса на някакви притеснителни симптоми, това е всичко, което трябва да се прави, за да поддържаме добра хигиена на бебето.

 

Виж още

Защо масажът е толкова важен?

Масажът помага на бебето да се развива умствено, физически и социално, а също така и да е по-спокойно и да спи по-добре. Но той не е полезен само за него. Има научни изследвания, които сочат, че масажът помага на жените със следродилна депресия да се привържат към бебето.

Подходящото време за масаж е между храненията и преди сън. Бебето трябва да е в добро настроение, за да не се превърне доброто намерение в мъчение. Използва се бебешко олио или мляко, като се извършват четири основни движения – поглаждане, разтриване, размачкване и почукване. Масажът трябва да започне от ръчичките и след това да продължи в следната последователност – гърди, корем, крака, седалище и гръб. Той трябва да продължи дотогава, докато е приятен на бебето. Ако мъничето прояви раздразнение, трябва да бъде спрян.

 

Нито твърде студено, нито много топло

Как и с какви дрехи ще се облича бебето зависи изцяло от предпочитанията и възможностите на родителите. Важно е обаче да се знае, че терморегулацията на новороденото все още е несъвършена и за него е опасно както да е на много студено, така и да е на твърде топло. Температурата на стаята, в която се отглежда кърмачето, трябва да е около 20 градуса. Добър ориентир за това колко да е облечено бебето, е принципът „с една дрешка повече от възрастните“ – т.е. ако майката е по къс ръкав, освен боди с къс ръкав бебето да има и още една дрешка. Родителите могат да проверяват дали на бебето не му е твърде горещо, като докоснат коремчето или вратлето му – ако е много горещо или изпотено, значи трябва да бъде съблечено. Добре е дрешките да не са твърде малки или твърде големи като размер, да не са стегнати около вратлето и да имат копчета, които улесняват смяната на пелените. Препоръчително е да са от памук. За завивка ползвайте бебешка торба, съобразена с възрастта на детето.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре