Сега четеш
Нежелани реакции след ваксинация

Нежелани реакции след ваксинация

Като всеки лекарствен продукт ваксините също могат да предизвикат странични ефекти, т.е. реакции, различни от създаването на имунитет. Обикновено тези реакции са установени, наблюдавани, известни. Добрата новина е, че в повечето случаи те са леки, локализирани са на мястото на поставяне на ваксината и преминават за часове или до няколко дни. Ето защо това не бива да буди тревога и страхове у нас като родители. По темата разговаряме с доц. д-р Рада Маркова.

 

Какви нежелани реакции могат да се проявят след ваксинация?
След ваксинация е възможно да се наблюдават локални и системни реакции. Най-често се наблюдават локални – оток и зачервяване на мястото на убождане, лека болка. От системните реакции преобладава повишената температура в рамките на 1-2 денонощия, като стойностите най-често са до 38°С, при запазено общо състояние на детето. Някои ваксини могат да доведат и до по-късни реакции след поставянето като обрив, леко увеличени лимфни възли и др.

Колко време след поставянето на ваксината са възможни реакции?
Бързите реакции по тип на повишена температура се наблюдават до 1-2 дни след поставяне на ваксината. След поставянето на БЦЖ ваксина реакции могат да се установят 2-3 седмици след приложението. А след ваксинирането срещу рубеола-морбили-паратотит може да се наблюдава обрив или лимфаденомегалия до 10-14 дни.

На какво се дължат те?
Нежеланите реакции от ваксините се дължат на ваксиналната реактогенност в съчетание с изразена чувствителност на макроорганизма.

Какво се прави в тези случаи? Кого да уведомим? Как да действаме?
Всяка нежелана или странична реакция от ваксина следва да се докладва чрез личния лекар на детето или специалист към Комисията по нежелани и странични реакции към ИАЛ (Изпълнителна агенция по лекарствата) или Министерство на здравеопазването. Към 1-ДКК също има обособен Център за оценка и регистриране на нежелани и странични реакции от ваксини. Целта е да се оцени дали дадена реакция се дължи на ваксината или на друго събитие или заболяване.

Какво е важно да знае родителят за ваксината – преди и след нейното поставяне?
Съвременните ваксини са рекомбинантни и с минимални странични ефекти! Най-важни при ваксинация са три условия – детето и най-близките в семейството да бъдат здрави, детето да се прегледа от педиатър преди ваксиниране, приложението на ваксината да е максимално щадящо и атравматично. При спазване на тези условия рискът от нежелани реакции е минимален.Виж още

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре