Сега четеш
Забранени фрази за родители

Забранени фрази за родители

Всеки родител знае какви изрази не би трябвало да присъстват в общуването му с детето. Но въпреки това, често се случва, когато сме ядосани, да използваме думи, които обиждат и нараняват детето. Нека се постараем да бъдем  внимателни и осъзнати дори в гнева си. А ето и фразите, за които е добре просто да забравим.

Не можеш да го направиш, дай на мене!

Според психолозите, тази фраза травмира детето и програмира неговия неуспех. То се чувства глупаво, в бъдеще ще се страхува да прояви инициативност, мислейки си, че мама отново ще му се кара.

Вземи, само се успокой!

Родителите не издържат на безкрайното мрънкане „дай ми, искам, дай ми“. Но, съгласявайки се да дадете на детето това, което иска, вие му показвате, че чрез инат може да се сдобие с всичко, и вашето „не“ всъщност не означава нищо сериозно.

Само още веднъж да направиш така, ще видиш ти!

Както показва практиката, обикновено остава само заплахата. Наказание няма, но детето е изплашено. Подобни фрази предизвикват у детето обида и недоумение. Добре е то да знае какво може да очаква в този или онзи случай.

Казах да престанеш веднага!

Не разговаряйте толкова рязко с децата си. Така те се обиждат и се чувстват напълно безправни. И вместо да „престанат“, започват да плачат и да капризничат, а по-големите се затварят в себе си. Като цяло тази фраза по никакъв начин няма да ви помогне да постигнете желаното.

Трябва да разбереш, че…

За много деца възниква защитна реакция, щом чуят тази фраза. Те не разбират нравоученията, които следват и въобще не ви слушат, а превключват на нещо друго. Освен това, децата трудно възприемат поучения, когато са възбудени, разстроени, сърдити. В такова състояние не са способни да разберат дори и правилните разсъждения.

Момчетата (момичетата) не се държат така!

Повтаряйки постоянно това, родителите изграждат определени стереотипи у децата си. Например, като порасне, момчето може да възприема собствената си емоционалност като нещо недостойно, а момичето да изпитва комплекси по повод „не женски“ професии или недостатъчно подредена къща.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре