Сега четеш
Новородено по време на пандемия: какво трябва да знаем

Новородено по време на пандемия: какво трябва да знаем

Едва ли има по-голяма надежда за бъдещето от началото на един нов живот. Наша е отговорността да го посрещнем с нужната отговорност и любов, независимо от ситуацията. И така, с новородено по време на коронавирус… Какво трябва да знаем? Отговор ни дава д-р Гергинова.

Ако предстои бебето да бъде изписано от неонатологично отделение по време на извънредното положение, какво трябва да знаят родителите?


Детето следва да се отглежда вкъщи при минимален контакт с външни хора и при засилени мерки за почистване и дезинфекция. Освен обичайната стерилизация на шишета и биберони, почистване на плота за повиване, ваничката и другите обичайни досега мерки, се препоръчва ежедневна дезинфекция със спиртен дезинфектант на най-често докосваните предмети: дръжки на врати, кухненски повърхности, телефони, дистанционни устройства и други. И още нещо – домът трябва да се проветрява редовно!

Има ли разлика в начина на справяне с тази вирусна инфекция между родените на термин и преждевременно родените деца?


Липсват данни относно различия в протичането при недоносени и доносени деца. В Китай само 2% от заболелите са деца, като от тях само 3% развиват тежка форма на заболяване. Липсват доказани случаи на заразяване на плода по време на бременността. Известни са два случая на заразяване на новородени. Опитът от Китай – при 40 майки с COVID 19, не установява вертикално предаване.

Ако майката е заразена с COVID 19, продължава ли да кърми и при какви условия за безопасност?

Тъй като засега вирусът не е изолиран от кърма на положителни майки, се препоръчва тя да продължи кърменето при съблюдаване на стриктна хигиена и дезинфекция на ръцете (минимум 30 секунди), носене на маска и очила. Освен това се налага дезинфекция на шишета, помпи, биберони и други. Ако тя обаче е с клинично изявена картина – фебрилитет, суха дразнеща кашлица, задух и други, кърменето се преустановява.

Допуска ли се свиждане в неонатологичното отделение?

Преустановено е свиждането на бащите и близките в неонатологичните отделения.
За децата на лечение в Интензивен сектор се допускат два пъти дневно все още лежащите в родилно отделение майки, разбира се, ако не са болни или карантинирани за COVID 19. Ако майката бъде изписана, не се допуска свиждане отвън.

Виж още

Носенето на кърма от дома се преустановява. Научни данни за наличието на вируса в кърмата на болни майки липсват. По-голям е рискът от контаминиране на кърмачето от секретите на заразената му майка по време на кърмене и обслужване. Поради това стриктната хигиена на ръцете и гърдите, както и носенето на маска са задължителни. При изцеждане с помпа, тя трябва щателно да се стерилизира и дезинфекцира с дезинфектант на спиртна основа. Ако майката е клинично болна, се налага лечение и временна изолация от детето й.

Ние, неонатолозите и педиатрите от Болница „Вита“, оставаме денонощно на разположение на нашите пациенти – онлайн и по телефона. Разбира се, в случаите на спешно заболяване, можете да посетите и нашите кабинети.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре