Сега четеш
Най-важното за новороденото

Най-важното за новороденото

Появата на нов живот винаги е свързана с толкова много трепети. Подвластни сме и на радостта, и на страха… А всяка майка има своята невероятна история за първата й среща с нейното съкровище…

Срещнахме се с д-р Станева, за да ни разкаже защо бебето заявява с плач появата си на този свят, какво се случва с него непосредствено след раждането, какво включват първите грижи.

 

Защо е важно бебето да изплаче с появата си на този свят?

Появата на детето е доста сложен акт от медицинска гледна точка. Съпроводен е със силни болкови усещания както за майката, така и за бебето. Декомпресията, на която е подложен гръдният кош на новороденото, и „изцеждането“ на околоплодните води и дихателните пътища са двете условия за навлизането на въздух в белите дробове – настъпва преход към дишането. Отварянето на алвеолите и разширяването на дихателните пространства е свързано с остра болка и… плач! Ако този процес е нарушен и не чуем плача на бебето, значи нещо не е наред. Ето защо в родилната зала задължително присъства и неонатолог – той е отговорен за това новороденото да се адаптира нормално към променената среда на живот.

Какво се случва с бебето непосредствено след раждането му?

Първите грижи за новороденото са:

 • Освобождаване на горните дихателни пътища от попаднали секрети, кръв и др.;
 • Затопляне на новороденото;
 • Оценка на ритъма и ефективността на дишането му;
 • Оценка на състоянието на сърдечно-съдовата му система – сърдечна честота, пулсации на големите артерии;
 • Оценка на мускулния тонус  и рефлексите;
 • Оглед на детето за наличие на малформации.

За оценката на състоянието на бебето се използва числова скала (всеки елемент има оценка от 0 до 2). Тази скала е въведена от д-р Вирджиния Апгар и затова носи нейното име.

Веднага ли след раждането бебето трябва да се сложи на майчината гръд?

Ако раждането е протекло нормално за майката и новороденото, контактът „кожа до кожа“ трябва да се осъществи още в родилната зала като условие за ранно започване на лактацията и безпроблемно кърмене.

Кой период наричаме неонатален и какво е характерно за него?

Периодът от раждането до 7-дневна възраст наричаме ранен неонатален период, по времето на който е необходимо редовно проследяване от лекар на: общото състояние на детето; телесната температура; цвят на кожата, ритъм на дишането, сърдечна честота (активно се следи за появата на сърдечни шумове), наличие на сукателен и гълтателен рефлекс, хранителен толеранс, микция и дефекация. Това е периодът на т.нар. адаптация на новороденото.

Нормално ли е спадането на тегло в първите дни?

Физиологичното спадане на тегло е обикновено 5% от изходното тегло и се дължи на: освобождаване на червата от погълнатите по време на вътреутробното развитие материи и произвежданите от чревната лигавица слуз и екстременти; недостатъчно количество течност, приета в първите три дни, поради недостатъчна кърма, произведена от млечните жлези на родилката и незрялост на храносмилателната система на новороденото. Това не застрашава здравето на бебето и не налага допълнително даване на адаптирани млека и други течности.

Много майки се притесняват от т.нар. физиологична жълтеница…

Проблемът „физиологична жълтеница“, който особено много тревожи родителите, се дължи на разграждането на известен брой еритроцити, които плодът произвежда (хемоглобинът в еритроцитите е преносител на кислорода до клетките), тъй като хемоглобинът на новороденото има по-добра абсорбция на кислорода. При разграждането на тези еритроцити хемоглобинът се метаболизира до билирубин, оцветяващ кожата и склерите на бебето в жълто. Този билирубин се изхвърля с урината и изпражненията. Не се налага лечение.

Чуват  ли, виждат ли бебетата?

Слухът и зрението на новороденото се развиват и след раждането. Да, бебетата виждат – фокусират на 20 см разстояние, т.е. виждат лицето на майка си, докато кърми, а чуват още вътреутробно и след раждането се успокояват от гласа на майка си, познат им отпреди раждането.

Когато бебето е вече у дома, какво е нужно да знаят родителите?

Най-важното, което родителите трябва да знаят е, че:

 • Бебето се отглежда в проветрено помещение, в което няма цветя, плюшени играчки и други лесно запрашаващи се предмети;
 • При бебето влизат само родителите и то в домашни дрехи;
 • Не се претопля бебето – температура в стаята нека е 22-24°С;
 • Бебето се храни при поискване – от 8 до 10 пъти дневно, като средното  количество кърма е 400-700 г.
 • Тоалет се прави преди хранене. Ако бебето има 1-2 наакани памперса и  4-5 напишкани, значи се храни достатъчно.
 • Бебето може да бъде извеждано навън при спокойно време (без вятър и дъжд), при температура над 5°С, от 10-15 минути до 1-2 часа в количка – веднага, когато майката е готова за това

Внимание:

 • Не позволявайте контакти на болни с бебето!
 • Не прегрявайте детето!
 • Не оставяйте малкото без надзор!

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре