Сега четеш
Най-важното за новороденото

Най-важното за новороденото

Появата на нов живот винаги е свързана с толкова много трепети. Подвластни сме и на радостта, и на страха… А всяка майка има своята невероятна история за първата й среща с нейното съкровище…

Срещнахме се с д-р Станева, за да ни разкаже защо бебето заявява с плач появата си на този свят, какво се случва с него непосредствено след раждането, какво включват първите грижи.

 

Защо е важно бебето да изплаче с появата си на този свят?

Появата на детето е доста сложен акт от медицинска гледна точка. Съпроводен е със силни болкови усещания както за майката, така и за бебето. Декомпресията, на която е подложен гръдният кош на новороденото, и „изцеждането“ на околоплодните води и дихателните пътища са двете условия за навлизането на въздух в белите дробове – настъпва преход към дишането. Отварянето на алвеолите и разширяването на дихателните пространства е свързано с остра болка и… плач! Ако този процес е нарушен и не чуем плача на бебето, значи нещо не е наред. Ето защо в родилната зала задължително присъства и неонатолог – той е отговорен за това новороденото да се адаптира нормално към променената среда на живот.

Какво се случва с бебето непосредствено след раждането му?

Първите грижи за новороденото са:

 • Освобождаване на горните дихателни пътища от попаднали секрети, кръв и др.;
 • Затопляне на новороденото;
 • Оценка на ритъма и ефективността на дишането му;
 • Оценка на състоянието на сърдечно-съдовата му система – сърдечна честота, пулсации на големите артерии;
 • Оценка на мускулния тонус  и рефлексите;
 • Оглед на детето за наличие на малформации.

За оценката на състоянието на бебето се използва числова скала (всеки елемент има оценка от 0 до 2). Тази скала е въведена от д-р Вирджиния Апгар и затова носи нейното име.

Веднага ли след раждането бебето трябва да се сложи на майчината гръд?

Ако раждането е протекло нормално за майката и новороденото, контактът „кожа до кожа“ трябва да се осъществи още в родилната зала като условие за ранно започване на лактацията и безпроблемно кърмене.

Кой период наричаме неонатален и какво е характерно за него?

Периодът от раждането до 7-дневна възраст наричаме ранен неонатален период, по времето на който е необходимо редовно проследяване от лекар на: общото състояние на детето; телесната температура; цвят на кожата, ритъм на дишането, сърдечна честота (активно се следи за появата на сърдечни шумове), наличие на сукателен и гълтателен рефлекс, хранителен толеранс, микция и дефекация. Това е периодът на т.нар. адаптация на новороденото.

Нормално ли е спадането на тегло в първите дни?

Физиологичното спадане на тегло е обикновено 5% от изходното тегло и се дължи на: освобождаване на червата от погълнатите по време на вътреутробното развитие материи и произвежданите от чревната лигавица слуз и екстременти; недостатъчно количество течност, приета в първите три дни, поради недостатъчна кърма, произведена от млечните жлези на родилката и незрялост на храносмилателната система на новороденото. Това не застрашава здравето на бебето и не налага допълнително даване на адаптирани млека и други течности.

Много майки се притесняват от т.нар. физиологична жълтеница…

Виж още

Проблемът „физиологична жълтеница“, който особено много тревожи родителите, се дължи на разграждането на известен брой еритроцити, които плодът произвежда (хемоглобинът в еритроцитите е преносител на кислорода до клетките), тъй като хемоглобинът на новороденото има по-добра абсорбция на кислорода. При разграждането на тези еритроцити хемоглобинът се метаболизира до билирубин, оцветяващ кожата и склерите на бебето в жълто. Този билирубин се изхвърля с урината и изпражненията. Не се налага лечение.

Чуват  ли, виждат ли бебетата?

Слухът и зрението на новороденото се развиват и след раждането. Да, бебетата виждат – фокусират на 20 см разстояние, т.е. виждат лицето на майка си, докато кърми, а чуват още вътреутробно и след раждането се успокояват от гласа на майка си, познат им отпреди раждането.

Когато бебето е вече у дома, какво е нужно да знаят родителите?

Най-важното, което родителите трябва да знаят е, че:

 • Бебето се отглежда в проветрено помещение, в което няма цветя, плюшени играчки и други лесно запрашаващи се предмети;
 • При бебето влизат само родителите и то в домашни дрехи;
 • Не се претопля бебето – температура в стаята нека е 22-24°С;
 • Бебето се храни при поискване – от 8 до 10 пъти дневно, като средното  количество кърма е 400-700 г.
 • Тоалет се прави преди хранене. Ако бебето има 1-2 наакани памперса и  4-5 напишкани, значи се храни достатъчно.
 • Бебето може да бъде извеждано навън при спокойно време (без вятър и дъжд), при температура над 5°С, от 10-15 минути до 1-2 часа в количка – веднага, когато майката е готова за това

Внимание:

 • Не позволявайте контакти на болни с бебето!
 • Не прегрявайте детето!
 • Не оставяйте малкото без надзор!

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре