Сега четеш
Няколко любими детски храни, които понижават имунитета

Няколко любими детски храни, които понижават имунитета

Напълно възможно е детето да страда от намален имунитет, въпреки че изглежда здраво и се чувства добре. Много са факторите, които потискат имунната система – замърсяване на околната среда, стрес, често приемане на антибиотици и, разбира се, непълноценното хранене. Най-добрият начин да подпомогнем имунитета на малчугана е менюто му да бъде здравословно и полезно. Често обаче това се оказва трудна задача, защото много от най-любимите на децата неща за похапване са вредни за имунитета. Кои са тези храни и какви щети могат да нанесат, разказва д-р Антоанета Антонова.

 

Сладко

Безспорно всяко дете обича сладкишите. Не можем, а и не е редно напълно да лишим малчуганите от тях, защото те дават на организма бърза енергия, от която децата имат нужда, и веднага изразходват. Шоколадът, бисквитите и другите сладки изкушения обаче не бива да се консумират в неограничени количества, тъй като съдържат бяла рафинирана захар (захароза), която доказано потиска имунната защита.

Още през 1973 г. учени са доказали, че простите въглехидрати на бялата захар потискат имунната система. Установено е, че 30 минути след консумацията на захароза се забавя функцията на неутрофилните левкоцити – първите „стражи“, които локализират попадналите в организма вирусни и бактериални агенти. Простите въглехидрати не позволяват на неутрофилните левкоцитни клетки да се размножават и така тяхната протективна функция намалява. Потискането на имунната защита не е краткотрайно, а може да продължи до 5-6 часа след консумацията на рафинирана захар. Иначе казано, при една бактериална атака, хората, консумирали бяла захар, са по-уязвими, защото имунният отговор е по-бавен и инфекцията навлиза в организма необезпокоявана. Дори при деца, които обичайно са здрави и рядко боледуват, завишената консумация на захари оказва влияние.

Мазно

Едни от най-любимите храни на децата, а и на нас, възрастните, са лакомствата с високо съдържание на мазнини – сладолед, шоколад, чипс, тестени изделия, пакетирани и полуготови храни… Всички те са богати на наситени мазнини и трансмазнини, които не само, че са висококалорични и крият риск от наднормено тегло, но и понижават имунната защита на организма.

Установено е, че мазнините потискат функцията на T-клетките (T-лимфоцити), които принадлежат към групата на белите кръвни клетки и играят основна роля при клетъчно медиирания имунитет, тъй като унищожават локализираните от левкоцитите вирусни и бактериални агенти.

Консумирането на храна, която е едновременно мазна и сладка, каквито са например шоколадовите изделия, може да понижи имунната защита на организма за часове наред след консумация. Ако това е обичайният начин на хранене на детето и то ежедневно приема храни с високо съдържание на захар и мазнини, в един момент имунната му защита ще бъде трайно потисната и податлива на вируси и бактерии.

Пържено

Виж още

Друг фаворит сред нездравословните храни са пържените. Освен че имат високо мастно съдържание, те са вредни и с това, че при консумирането им в организма се отделя огромно количество свободни радикали, които предизвикват оксидативен стрес и активно потискат съпротивителните сили на организма. Свободните радикали оказват отрицателно въздействие върху броя и дейността на имунните клетки и оставят място за атаката на микроорганизми.

Храни, пълни с Е-та

Желирани бонбони, близалки, сокове, зърнени закуски, царевични снаксове, кренвирши, колбаси… Все харесвани от децата, но изключително вредни за имунната им система храни, съдържащи консерванти, оцветители, стабилизатори и всякакви други добавки. Добавките в храните са вещества от натурален или синтетичен произход, които обикновено не се използват самостоятелно като храна и не са преобладаваща съставка в продукта. Те се добавят допълнително по технологични съображения при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението на храната.

При метаболизирането на всяко едно от т.нар. „Е-та” се отделя огромно количество свободни радикали и в организма се предизвиква оксидативен стрес. Освен това, попадайки в организма, тези вещества „подлъгват“ имунната система, че е открила чужд и потенциално опасен фактор. Неутрофилните левкоцити и T-лимфоцитите веднага атакуват „нарушителя“ и могат да пропуснат реално опасни вирусни и бактериални агенти.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре