Сега четеш
Кога да дадем ядки на детето?

Кога да дадем ядки на детето?

Знаем, че фъстъците, бадемите и лешниците не само попадат в списъка на храните, предизвикващи алергични реакции, но и че могат да бъдат доста опасни за мъниците, тъй като консумацията им се свързва със сериозен риск от задавяне. Поради тази причина Американската академия на педиатрите препоръчва на родителите да изчакат малчуганите да навършат поне 4 години, преди да им бъдат дадени ядки. В случай че детето ви е по-малко от упоменатата възраст и все пак решите да му позволите да ги похапва, предварително трябва да ги нарежете или да ги счукате на мънички парченца.

Що се отнася до фъстъченото масло и други продукти, извлечени от ядки, те не крият сериозни рискове от задавяне. Можете да ги поднасяте за хапване, равномерно намазани върху хапки хляб или бисквитки. Условието е детето вече да е навършило една годинка. Ако в семейството ви има случаи на алергия, дори и в миналото, вашият педиатър най-вероятно ще ви посъветва да изчакате още.

Въпреки че процентът на децата, които са алергични към ядки, не е висок, задължително, когато детето ги опита, трябва да следите за необичайни реакции. Най-често срещаните симптоми на алергия са температура, обрив, повръщане, хрипове, хрема, подуване на лицето и устните, сърбеж на очите… Ако забележите някои от тях и заподозрете алергия, обадете се на педиатъра! Подобни реакции обикновено се разсейват в рамките на няколко часа, след като сте изпълнили препоръките на доверено медицинско лице с опит в областта. По-тежките алергични реакции могат да предизвикат и следните симптоми – тежко дишане, сърбящи уста и гърло, бледо синкав цвят на лицето, нисък пулс.

При по-сериозни реакции или ако подозирате, че детето ви изпада в анафилактичен шок, трябва веднага да се отправите към спешното отделение. Колкото по-скоро вземете необходимите мерки, толкова по-добре!

Виж още

Източник: http://www.parents.com

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре