Сега четеш
Основни правила за кърмене

Основни правила за кърмене

Кърменето е различно пътешествие за всяка двойка майка – бебе. Това, което на едни им се получава с лекота и им идва отвътре, на други коства много усилия, приспособяване, учене и трябва да преодоляват трудности по пътя към целта си. Но за всички важат няколко основни препоръки, които да улеснят оптимално кърменето и да помогнат за по-лесното му начало. По темата разговаряме с Таня Русева, майка на три деца, лектор и автор на блог за кърмене и родителство „Царството на Бу“.

 

Кърменето да започне възможно най-скоро след раждането

Безспорно, това невинаги е възможно, но също така в учудващо много ситуации, даже не много благоприятни, бебето може да се сложи на гърда още в първия час след раждането, каквито са и препоръките на педиатричните и здравни асоциации. След раждане бебето е будно, опитва се да се запознае с новата обстановка и това е чудесно време да бъде сложено на гърдата на майката, кожа до кожа, даже да не успее да поеме добре зърното. Това може да се постигне с помощ от близки хора и персонала на здравното заведение и при оперативно раждане, както и докато майката е все още под наблюдение непосредствено след нормално раждане.

Бебето да се слага на гърда често

В първите дни в гърдите все още има т. нар. коластра – „бялото злато”, което нашите невероятни тела произвеждат още по време на бременността в подготовка за среща с бебето. Коластрата е много богата на хранителни вещества, но по-важното е, че е богата с имуноглобулини и антитела и е от особено значение бебето да я получи, в идеалния случай преди всякаква друга течност (ако даването на такава се налага). Новороденото бебе има нужда да суче най-малко 8 пъти за денонощие, но повечето бебета търсят гърдата 8-12 пъти и повече. Това е нормално поведение и трябва да се насърчава – ако бебето не се буди само достатъчно често, майката може да поеме инициативата и да го слага по-често на гърда – особено важно е, ако бебето има жълтеница, заради която може да е сънливо. Даже да не суче всеки път, контактът до кожата е благотворен и за двамата. С времето бебето и майката ще изработят своя рутина и режим, но в първите седмици се поощрява хранене ad libitum – винаги, когато бебето иска да суче, но не по-рядко от 8 пъти на ден.

Без допълващи храни и течности, ако няма медицинско предписание

Много родители се притесняват дали количеството кърма на майката е достатъчно. Но преди да се прибегне до дохранване или даване на други течности, е нужна консултация с педиатъра на бебето, а много семейства се обръщат и към доброволческата организация за кърмене Ла Лече Лига за информация и подкрепа за оптимално кърмене. Бебетата, които са само на кърма и имат достъп до гърдата винаги, когато искат да сучат, по правило нямат нужда да пият допълнително вода до захранването си с допълващи храни около средата на първата година. Но ако родителите им решат все пак да предлагат вода, тя трябва да е неподсладена и да се дава с лъжичка или чашка, а не със шише.

Научете се да кърмите удобно

От голяма важност е да се научите да слагате бебето на гърда така, че да му е удобно и на него, и на вас. Гърдите трябва да са на нормалното си ниво (да не се привеждате напред), да държите бебето с цялото му тяло обърнато и в непосредствена близост до вашето. Нослето на бебето трябва да е опряно до зърното – това насърчава бебето да протегне вратле и да отвори широко уста, за да засуче дълбоко и добре. Ако чувствате болки в зърната, гърба и врата, напрежение в тялото, потърсете подкрепа навреме.

Няма нужда да ограничавате времето за хранене

Виж още

В началото бебетата „живеят“ на гърдата – буквално се доизносват върху майката така, както досега са били винаги сгушени на топло и сигурно място в утробата ѝ. Често те сучат с паузи, уморяват се, дремват на гърдата (тяхното ново сигурно и защитено място) и продължават да сучат. Обикновено пускат гърдата, когато са заспали дълбоко и това най-често значи, че са се нахранили добре.

Предлагайте двете гърди на едно хранене

Много майки се чувстват некомфортно, ако само едната гърда е изпразнена, а другата остава пълна. Същевременно много бебета обичат да посучат още малко от втората гърда. След като бебето добре изпразни първата гърда, можете да му предложите втората, а на следващо кърмене да започнете от нея. Така бебето ще получи достатъчно кърма, а тялото ви ще се поощри да произвежда нужното.

Следете за признаци на глад

Не чакайте стрелките на часовника да стигнат до определен час или бебето да заплаче– плачът е късен признак за глад. Следете кога бебето започва да шава, да опитва да си лапне ръчичките и да върти полека глава в опит да стигне до гърдата (бебетата са винаги убедени, че зърното е на един косъм разстояние от тях!). Също както възрастните, бебетата са различно гладни по различно време на деня, затова някой път храненията може да са по-нарядко, а друг път – по-начесто.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре