Сега четеш
Внимание! Отрова

Внимание! Отрова

Отравянията – една доста неприятна тема, която няма как да се пренебрегне, още повече че е лято. Според токсиколозите именно това е сезонът, в който случаите на отравяния при децата рязко се увеличават. Причините за това са съвсем разбираеми  – малчуганите са във ваканция, което значи повече свободно време и съответно повече игри, позволени и непозволени… Защото няма как да отречем, че малките изследователи са любопитни към света, а той, както възрастните знаят, не е безопасно място. От друга страна, родителите продължават да бъдат заети с професионалните си ангажименти и в много от случаите не успяват да държат децата под постоянен надзор. Резултатът – инциденти, предизвикани от оставени на достъпни места медикаменти, козметика, препарати за почистване… Как трябва да реагираме, в случай че детето ни се натрови, разказва доц. Евгения Бързашка.

 

От какво най-често са предизвикани отравянията през лятото?

Причините за интоксикациите при децата от отделните възрасти са различни. При най-малките преобладават злополуките. Известно е, че те опознават околния свят чрез храносмилателната си система, тоест изследват света, като поставят в устата си всичко, което намерят. За юношеската възраст са характерни суицидните самоотравяния (отравяния с цел самоубийство), при които за съжаление се наблюдава тенденция за снижение на възрастта. През последните години зачестяват и острите интоксикации при употреба и злоупотреба с психоактивни вещества. Не са за подценяване и токсичните ефекти на ширещите се дизайнерски дроги.

През всички сезони и всички възрасти най-чести са отравянията с медикаменти, следвани от препарати за бита, пестициди, инсектициди и др.

През топлите месеци се увеличават токсичните ефекти, предизвикани от ужилвания и ухапвания от отровни насекоми, змии и други животински видове.

Как да разпознаем острите отравяния?

За остра екзогенна интоксикация се мисли тогава, когато при дете в пълно здраве се появят клинични симптоми от страна на различни органи и системи, особено от страна на централната нервна система – сънливост, отпадналост, гърчове, загуба на съзнание… Особено важна е подробно снетата анамнеза – дали детето е било оставено само и без наблюдение в определен период от време. Съдейки по практиката си, за съжаление родителите не са много склонни да признават тези факти… А именно те са от голямо значение, за да може специалистът да прецени в каква степен клиничните прояви се дължат на токсично увреждане или пък са израз на друга патология.

Важно е да се знае, че при веднъж появило се съмнение за отравяне или поставена диагноза се налага да се предприемат спешни детоксично-депурационни и реанимационни мерки, за да се сведат до минимум проявите на интоксикацията и усложненията в хода на заболяването. В тези случаи важи правилото – по-добре ранни, отколкото закъснели действия.

Как да окажем първа помощ?

Ако токсичното вещество е прието през устата и детето е в съзнание, веднага се предизвиква повръщане.

Ако токсичното вещество е попаднало в организма през кожата, е необходимо детето бързо да се измие с вода и сапун.

Ако се касае за инхалационно отравяне (чрез вдишване), да се изведе от обгазената среда на чист въздух.

Ако се отнася за корозивно отравяне (чрез химикали, които при контакт могат да причинят тъканно увреждане), да се даде яйчено-белтъчна смес.

Ако детето е с промяна в съзнанието, е необходимо спешно да бъде отведено в здравно заведение за реанимационно лечение, където след интубация да бъде направена стомашна промивка.

Към какъв специалист да се обърнем?

При поява на внезапна промяна в общото състояние на здраво до момента дете е необходимо веднага да се потърси лекарска помощ. Когато родителите или първото медицинско лице, прегледало пациента, имат съмнение за интоксикация, трябва да се обърнат към токсиколог или ако няма такъв в региона, към компетентен педиатър.

Острите отравяния се лекуват задължително в болнично заведение!

Ако след 1-2 часа детето се почувства по-добре, значи ли това, че опасността е преминала?

Не, защото много от токсичните вещества имат ентерохепатален кръговрат. Например: наркотични аналгетици (морфиномиметици), невролептици и др.

Възможно е след привидно подобрение и спиране на антидотното лечение да настъпи отново влошаване на състоянието.

Коя е най-застрашената възраст?

При отравянията всички възрасти са еднакво застрашени.

Как да предпазим децата?

Предпазването не може да бъде еднозначно за всички възрасти, затова превенцията трябва да е насочена в различни посоки в зависимост от това на колко години е детето. То изисква цял комплекс от дейности, които да осигурят възможно най-добри условия за отглеждане, възпитание и развитие на децата и подрастващите – опазване и засилен контрол върху рисковите фактори на околната среда, адекватно разпространение на подходяща информация, повишаване ангажираността на обществото към децата, активна борба с разпространението, употребата и злоупотребата с психоактивни вещества. И все пак на първо място в успешната профилактика на детските отравяния е ролята на семейството!

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре