Сега четеш
Как да се справим с нощните пристъпи и детските кошмари

Как да се справим с нощните пристъпи и детските кошмари

В 22.30 ч. 6-годишният Матю крещи в своята стая. Майка му се втурва и го заварва да ходи в кръг, размахвайки ръце. Очите му са широко отворени, изглежда изплашен и целият е потен. Той спи. Тя се опитва да го събуди, като го разтриса, но той продължава да крещи и да не чува какво му говори тя. Момчето изглежда изтормозено, агонизиращо и не й отговаря. След  десетина минути замръзва на място, след това се обръща и бавно се връща в леглото. Свива се на топка, затваря очи и продължава да спи.

Матю е получил нощен пристъп.  Той има сънно разстройство. В неговия случай – „парасомния“. Парасомниите са категория сънни разстройства, които включват необичайно и неестествено поведение, емоции, възприятия и сънища, които настъпват при заспиване или по време на сън. Проявите са ходене на сън (сомнамбулизъм), несъзнателно скърцане със зъби (бруксизъм), нощни потрепвания, синдром „неспокойни крака”. Тези моменти, които много приличат на кошмари, но не са, се наблюдават често при деца на възраст от 2 до 12 години, но може да се проявят и при по-малки деца. По-страшни са за родителите, отколкото за децата, защото на следващия ден хлапетата изобщо не си ги спомнят.

Симптоми

Нощните пристъпи обикновено се случват час или два след заспиване, преди фазата на най-дълбокия сън. Някои деца плачат насън или се въртят в леглото. Други стават и ходят. „Поглеждат те сякаш са будни, но не са“, казва д-р Рейчъл Бусман, психолог от Центъра по ментални проблеми в Ню Йорк.  При такъв пристъп детето може и да говори. Кошмарите, от друга страна, се случват в друга, лека фаза на съня. Детето се буди заради страхотиите, което сънува и които обикновено помни и на следващия ден. Повечето деца имат един или няколко поредни нощни пристъпа и след това цял живот – никакви. Малко деца имат подобни пристъпи през цялото детство. По принцип те се надрастват преди пубертета.

Причините

Нощните пристъпи са по-чести при момчета, отколкото при момичета. Наследствени са. Причината не е известна. Може да се отключват от стрес, лишаване от сън и прекалена умора. Случва се детето дори да вдигне температура.

Лечение

„По принцип няма нищо опасно в един нощен пристъп, освен ако детето не се удари, докато ходи из стаята“, обяснява д-р Бусман. И така най-доброто, което родителите могат да направят, е да обезопасят „терена“. Да махнат всичко по пода, което би могло да го спъне, да затварят вратата на стаята му, за да не излезе насън и да падне по стълбите, както и да затварят прозорците. Д-р Бусман съветва при подобен пристъп да не разтрисате детето си в опит да го събудите. Първо, надали ще успеете да го събудите така, и второ – ако все пак стане, детето ви ще е стресирано и ще заспи много по-трудно. Вместо това, той препоръчва да му говорите тихо и нежно, да го хванете за ръка и да го поведете към креватчето. Просто трябва да сте търпеливи и да изчакате пристъпът да отмине.

Д-р Бусман набляга на факта, че нощните пристъпи не са повод за притеснение. Но недоспиването е. Затова е желателно дечицата, страдащи от тях, да бъдат слагани в леглата по-рано, тъй като умората допълнително допринася за влошаване на състоянието. И още нещо – ако нощните пристъпи не бъдат надраснати и се случват почти всяка нощ, задължително се консултирайте с вашия педиатър.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре